Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
skupina tekačev

Spoznajte pozitivne učinke teka

Ma.K.
13. september 2017, 08:51
0
Velikost pisave:

Tek je idealen recept, če želite biti v dobri telesni formi in vzdrževati sproščenost ter si zbistriti možgane. Strokovnjaki so že pred leti odkrili veliko pozitivnih učinkov redne telesne aktivnosti, prav tek pa naj bi bil, kot najbolj naravna dejavnost človeka, za naše telo najbolj koristen. Poglejmo nekaj pozitivnih učinkov rednega teka na telo!

Ker je tako preprosto ...

… a vseeno tako zelo težko. Za tek ne potrebujete drage opreme, dovolj bodo že kakovostne tekaške superge, v muhastih jesenskih dneh pa še športna jakna ali jopa. Gre za zelo intenzivno obliko vadbe, ob kateri pokurite veliko kalorij. Vaši odvečni kilogrami bodo kopneli, telo bo počasi začelo spreminjati obliko in tako boste brez težav ohranjali normalno telesno težo. In ne nazadnje boste s tekom zmanjšali tveganja za srčna in žilna obolenja. Obstaja tudi mnogo znanstvenih dokazov, da tek odpravlja oziroma blaži stres, znižuje krvni tlak in nivo holesterola v krvi.

moški se pripravlja na tek
(Foto: iStockphoto)

Kolena vam bodo hvaležna!

Nekateri trdijo, da je tek škodljiv za sklepe, kar pa ne drži. Sklepi namreč potrebujejo gibanje, obremenitve in razbremenitve. Poleg tega da boste s tekom izgubili odvečne kilograme, boste zmanjšali možnosti nastanka osteroporoze, saj je ta šport vzdržljivosti koristen za kostno gostoto, kar pomeni odlično preventivo proti osteoporozi.

Znebite se stresa!

Strokovnjaki za zdravljenje depresije ter odvajanje od drog in alkohola svetujejo tek. Tekači pogosto pravijo, da si med tekom zbistrijo misli, napetost v vratu, hrbtu in ramenih pa popusti. Strokovnjaki so dokazali, da imajo tisti, ki se redno ukvarjajo s tekom, višjo raven kortizola od tistih, ki nikoli ne tečejo. Kortizol je glavni hormon proti stresu, in če ga imamo v organizmu v večjih količinah, bomo bolj živahni in srečni.

moški teče
(Foto: iStockphoto)

Preprečite bolezni!

Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da lahko z redno vadbo zmanjšate tveganje, da bi oboleli za rakom. Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, je pokazala, da imajo bolj aktivni ljudje, na primer tisti, ki v enem tednu hitro hodijo vsaj 5 do 6 ur, 24 odstotkov manj možnosti, da bi dobili raka na debelem črevesu, od manj aktivnih ljudi. Po trditvah raziskovalcev National Cancer Institute je redna telesna dejavnost, kot je denimo tek, povezana s 30 odstotki manj možnosti, da zbolite za kakršno koli obliko rakavega obolenja.

Pozitivne učinke potrjujejo tudi raziskave

Na zdravstveni šoli univerze v Stanfordu so pred časom izvedli raziskavo o prednostih teka in druge aerobne vadbe. Marcia Ory, profesorica na tej šoli, je povedala: “Tek in aktivnost zmanjšata možnost poškodb in podaljšata naše življenje. Tudi kasneje v življenju nam lahko energična vadba zelo koristi.” Še leta 1980 so namreč mnogi strokovnjaki verjeli, da nam energična vadba v resnici škodi. Tek pa naj bi povzročil pravo epidemijo poškodb sklepov in kosti. Vendar pa ta študija dokazuje nasprotno.

284 tekačev in 156 ljudi v kontrolni skupini, ki niso tekli, a so kljub tega bili odličnega zdravja, je v Kaliforniji letno izpolnjevalo anketo kar 21 let. Udeleženci so bili na začetku raziskave stari 50 let ali več in so tekli v povprečju štiri ure tedensko. Ob koncu raziskave so nekateri že bili v svojem 70. ali 80. letu ali celo starejši, tekli pa so približno 76 minut tedensko. Po 19 letih raziskave je umrlo 15 odstotkov udeležencev tekačev, v primerjavi s 34 odstotki netekačev.

moški teče
(Foto: iStockphoto)

Pri tekačih so se poškodbe, povezane s starostjo, začele pojavljati v povprečju 16 let kasneje. Vendar pa to ni točen pokazatelj, saj so bili ljudje v kontrolni skupini zelo zdravi. Pri tekačih se težave s sklepi in kostmi niso niti pojavile.

Presenetljivo so se razlike med tekači in netekači le večale. Pričakovali so, da se bodo sčasoma razlike zmanjšale in da bo staranje zmagalo nad telovadbo. Vendar pa tek ni edina aktivnost, ki je dobra za naše zdravje. “Redna vadba je res koristna, vendar pa ne moremo zanemariti koristi drugih aktivnosti. Pomaga lahko tudi to, da gremo vsak dan na kratek sprehod,” je povedala Ory. “Za dobro telesno pripravljenost moramo skrbeti vse življenje, ne le takrat, ko smo stari 20 ali 40 let.”

Kako začeti?

Tisti, ki niste tekli že vse od takrat, ko ste zapustili šolske klopi, začnite najprej s hojo. Ko boste brez težav hodili 30 minut, hojo začnite kombinirajte s tekom. Tecite 30 sekund in hodite 90 sekund. Postopoma povečujte ciklus teka, dokler ne boste tekli vseh 30 minut. Dolžino teka vedno merite s časom in ne z razdaljo. Postopoma povečujte čas teka, saj hitrost na začetku ni pomembna. Tri dni teka na teden, bo za začetek povsem dovolj, zato z vadbo ne pretiravaje. Kasneje boste ta šport vzljubili, s svojo podobo in zdravjem pa boste več kot zadovoljni.

moški teče
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,6
glasov 5
Komentarjev: 0
Več komentarjev