FIT

Okuženih je več kot 120 milijonov ljudi

06.12.2018, 8:11
4
Če boste decemberske praznike izkoristili za daljši pobeg na toplo, se zaščitite pred komarji. Poleg življenjsko ogrožujočih okužb nadležni prenašalci bolezni lahko na človeka prenesejo parazite, ki povzročajo v svetu zelo razširjeno limfatično filariazo.

Poleg še predobro znanih bolezni, ki jih prenašajo, vas komarji lahko okužijo tudi z nitastim parazitom Wuchereria bancrofti, ki povzroča limfatično filariazo. Slednje lahko ugotovite na zelo neprijeten način, kot denimo 60-letnik iz Indije, ki je zaradi bolečine v očesu in srbečice moral poiskati zdravniško pomoč. V očesu je imel 15 centimetrov tanko glisto, ki so jo morali odstraniti živo, v nasprotnem primeru bi prišlo do zapletov. Lahko si predstavljate, da postopek ni bil najbolj enostaven.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Obolenje, ki ima še vrsto drugih neprijetnih simptomov, se pojavlja v tropski in subtropski Aziji, Afriki, zahodnem Pacifiku, na nekaterih Karibskih otokih in v Južni Ameriki. Zanjo večinoma zbolijo domačini, saj je potrebnih več pikov komarja skozi daljše obdobje, da pride do limfatične filariaze. Turisti, ki so na krajših potovanjih, imajo manj možnosti, da zbolijo, a možnost obstaja. In še podatek, ki je precej zastrašujoč, v svetu naj bi bilo z limfatično filariazo okuženih več kot 120 milijonov ljudi.

Primer parazitskih glist
Primer parazitskih glist/ FOTO: Profimedia

Neprijetni limfedem
Neprijetni limfedem/ FOTO: Profimedia

Začne se s pikom

Parazit, ki ga okužen komar med pikom spusti v kri, živi v limfnih kanalih človeka, torej limfnih žilah in bezgavkah, pa tudi v podkožju in globljem vezivnem tkivu. Samica izleže ličinke mikrofilarije, ki potujejo po limfi v krvni obtok. Obolenje sicer ne ogroža življenja, a blokira pretok limfe, zaradi česar nastajajo zatekline oziroma bule. Lahko pride do limfedema oziroma zastajanja medceličnih tekočin v tkivu, pri čemer otečejo okončine in genitalni organi, ali elefantiaze oziroma hudih oteklin, predvsem nog, ko se začne razraščati vezivno tkivo in se zadebelita koža in podkožje.

Zdravljenje z zdravili, ki uničujejo parazite, je dolgotrajno, traja vsaj pet let. V primeru razvitih kroničnih sprememb na okončinah ali spolovilu zdravniki svetujejo telesno aktivnost, počitek z dvignjenimi nogami, umivanje nog in zaščitno obutev.

Preventiva

Seveda pa je tudi v tem primeru bolje preprečevati, kot zdraviti, zato na potovanjih vestno uporabljajte pripomočke, ki odganjajo insekte, in sicer naj vsebujejo več kot 30 odstotkov dietiltoulamida (DEET). Pozor, repelent morate uporabljati strogo po navodilih prozvajalca, kar še posebej velja za otroke. Če hkrati uporabljate sončno kremo, le-to nanesite prvo, šele nato repelent.

Spite v prostorih z zamreženimi okni oziroma jih zapirajte, ali na posteljah, ki so prekrite z mrežo, po možnosti impregnirano z insekticidom. Oblačite se v svetle barve, saj so na takšnih oblačilih insekti bolj opazni, oblačila naj pokrivajo večji del vašega telesa. Poskusite tudi omejiti zadrževanje na mestih, kjer so insekti.

Prenašalci bolezni so komarji iz rodov Anopheles (na fotografiji), Culex, Aedes in Mansonia.
Prenašalci bolezni so komarji iz rodov Anopheles (na fotografiji), Culex, Aedes in Mansonia./ FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

magnetka
08.12.2018, 12:46:24
+1
Oglejte si na programuTLC pošast v meni, pa boste videli male pošasti kako napadejo človeško telo.Včasih ne morejo ugotoviti in človek lahko umre.Ne samo napisat, da se vam do zdaj ni nič še zgodilo če potujete in ?????
Janez_53
07.12.2018, 8:52:00
+5
"15 centimetrov tanka glista"??? Su.S, kam pa si hodil v šolo?
2K18
06.12.2018, 17:30:36
-6
Do sedaj sem bil 2x na Tajskem- ''Puket''. K sreči me ni pičil komar, hihihihi kot skladbica Čukov. Morda, letos je v planu okoli Božiča.... Thx za info
emilzapata
07.12.2018, 15:02:11
+1
mogoče boš pa staknil aids, vem za nekoga, ki ga je s tem blagoslovila prav tajka.