Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

smučarka s čelado

Nikar ne pozabite na ta del opreme!

Moškisvet.com
03. januar 2017, 08:31
1
Velikost pisave:

Uporaba smučarskih čelad pri nas na smučiščih sicer ni obvezna, razen za otroke do 12. leta starosti, a se zanjo kljub temu odloča vedno več ljubiteljev zasneženih strmin. Kako izbrati pravo smučarsko čelado?

smučarka s čelado
(Foto: Thinkstock)

Smučanje je lahko tako kot vsak šport izjemno nevarno. Vsako leto se na smučiščih dogajajo nesreče, tudi s smrtnim izidom, zato je vse več ljudi začelo uporabljati čelade. Nekatere raziskave so pokazale, da čelade uporablja kar 44 odstotkov smučarjev, v prihodnjih letih pa lahko pričakujemo le še porast uporabnikov. Če so bile včasih čelade neudobne, je danes tehnologija že toliko napredovala, da so te postale lahke, udobne, zračne in stilsko dovršene.

Naučiti se, kako izbrati ustrezno smučarsko čelado, vam lahko dobesedno reši življenje. Čelada namreč nudi zaščito pred udarci, poleg tega zmanjša negativen vpliv vremenskih dejavnikov, ki bi utegnili vplivati na vidljivost. Vse to čelada nudi le, če je skrbno in pravilno izbrana. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako izbrati ustrezno čelado.

Smučanje
(Foto: iStockphoto)

Standardi, ki jim mora ustrezati

Če želite izbrati zares varno čelado, se najprej prepričajte, ali ustreza evropskemu standardu CEN 1077:2007. Za ustrezanje standardu pri čeladah najprej preverijo, kako absorbirajo udarec. To storijo tako, da na različne modele glave iz aluminijeve zlitine namestijo različne velikosti čelad, ki vsebujejo tri merilnike pospeškov, ki merijo v različnih smereh. S spuščanjem čelad na različne površine nato lahko preverijo, ali je čelada sposobna zaščititi osebo pred udarcem ali ne, in na podlagi opravljenih meritev izračunajo kriterij poškodbe glave oziroma HIC (Head Injury Criterion). Smučarske čelade morajo opraviti tudi test, da zagotavljajo zaščito pred ostrimi predmeti. Test izvedejo na podoben način kakor prejšnjega, le da ne preverjajo toliko sile, ampak to, ali se čelada ob udarcu ostrega predmeta preluknja ali ne. Poleg posebnim zaščitnim standardom mora čelada ustrezati tudi oblikovnim zahtevam, kot so območje pokrivanja čelade, nudenje vidnega polja, ergonomske in varnostne zahteve (preverijo na primer razdaljo med glavo in lupino čelade). Preveri se tudi vzdržljivost čelade, zlasti traku pod brado, in vzdržljivost ob sunkoviti obremenitvi.

Kako izbrati pravilno velikost?

Pri nakupovanju čelade morate paziti tudi na ustrezno velikost. Čelada se vam mora lepo prilegati, poleg tega pa mora biti udobna, saj vam bo le tako lahko nudila vso potrebno zaščito. Velikost je najprej odvisna od obsega vaše glave, ki ga izmerite s trakom, odčitate dolžino in nato poiščete pravilen obseg na čeladi. Ko izberete ustrezno velikost, si čelado namestite na glavo in naravnajte spredaj nad obrvmi. Med čelado in glavo ne sme biti nobenih odprtin, zadaj pa se čelada ne sme dotikati vašega zatilja. Namestite si trak in ga zapnite pod brado, nato pa stresite z glavo. Čelada se vam medtem ne bi smela premikati. Da bo čelada res najbolje izbrana, jo preizkusite še skupaj s smučarskimi očali, ki jih uporabljate. Tudi ta se morajo lepo prilegati čeladi in obrazu ter morajo biti videti kakor integrirani del čelade. Poskušajte čelade različnih proizvajalcev, saj se proizvodi med seboj razlikujejo. Četudi vam ustreza velikost, vam morda ne bo ustrezala oblika. Čelade prav tako ne kupujte preko spleta, razen če niste popolnoma prepričani, da vam ustreza, in nikoli rabljene, saj ne poznate njene zgodovine.

Z vizirjem ali brez?

Izbira je odvisna od vas. Vizir ščiti oči pred vremenskimi vplivi, če želite, lahko izberete čelado brez vizirja in zraven uporabite ustrezna smučarska očala.

Smučarka s čelado
(Foto: iStockphoto)

Ne nazadnje – tudi estetski videz šteje

Ljudje smo pač takšni, da bomo stvari uporabili, če so nam všeč. Zato si izberite čelado, ki vam bo všeč, saj jo boste tako resnično radi uporabljali in hkrati poskrbeli za svojo varnost. Priporočljivo je tudi, da izberete čelado z odstranljivimi zaščitniki za ušesa in podlogo, saj jo boste tako lahko uporabljali tudi v sončnih in vročih dneh.

Čelada vam sicer nikoli ne bo nudila 100-odstotne zaščite, zato morate na smučišču prilagoditi hitrost in upoštevati FIS pravila, ki veljajo na smučiščih:

1. Obzirnost do drugega. Smučar se mora obnašati tako, da ne ogroža ali poškoduje drugega.
2. Smučarsko znanje. Smučar ne sme voziti na pamet. Hitrost mora prilagoditi svojemu znanju in razmeram na smučišču.
3. Izbira smučine. Hitrejši smučar mora izbrati tako smučino, da ne ogroža smučarjev pred seboj.
4. Prehitevanje. Smučar lahko prehiteva v taki razdalji, da ima prehiteni dovolj prostora za smučanje.
5. Nadaljevanje smučanja. Preden smučar odsmuča po progi, mora pogledati navzdol in navzgor, ali je varno zanj in za druge.
6. Ustavljanje. Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili, vendar naj se čim prej umakne.
7. Vzpenjanje – sestopanje. Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča.
8. Upoštevanje označb. Smučar se mora naučiti in spoštovati signalne in prometne oznake na smučišču.
9. Pomoč pri nesreči. Pri nesreči mora smučar po svojih močeh pomagati ponesrečencu.
10. Dolžnost legitimiranja. Smučar se mora kot udeleženec ali priča pri nesreči pustiti legitimirati.

Čelada
(Foto: iStockphoto)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 1
 
DeBill 03.01.2017 20:03:01
Prečenja smučišča: smučar se mora pri prečenju prepričati, da ni nikogar, ki bi ga oviral. Med prečenja spada tudi vožnja od ene do druge strani smučišča in nazaj, kar počne veliko smučarjev na težjih progah ob slabem smučarskem znanju.
Več komentarjev