Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moški in izpadanje las

Težava, s katero se spopada polovica moških ... Kako si pomagati?

Moškisvet.com
07. november 2016, 09:57
Velikost pisave:

Plešavost prizadene približno 30 odstotkov 30-letnikov in kar polovico 50-letnikov. Nekateri začnejo izgubljati lase že v zgodnjih najstniških letih, večinoma pa se ti začnejo redčiti okrog 30. leta starosti. Prvi znak je tanjšanje las, sledijo pa mu izpadanje in širjenje področja brez las. A zakaj pravzaprav pride do izpadanja las in kako se boriti proti plešavosti? Poglejmo!

Dercos Aminexil Clinical 5 izkušnja - Viktor

Nalagam..
Vichy - 6

Izpadanje las je nekaj popolnoma običajnega, kajti prav vsak las na naši glavi gre skozi tri faze rasti in v zadnji telogeni fazi preprosto odmre in odpade. Kot vse drugo v našem organizmu, se tudi lasje obnavljajo, tako da nam v enem dnevu povprečno izpade od 70 do 120 las. Ko pa se ti lasje ne obnavljajo več, lahko govorimo o tako imenovanem moškem izpadanju las, tipični pleši na sencih in zatilju, ki najpogosteje nastane zaradi dedno pogojene preobčutljivost za moški spolni hormon testosteron. Ta vrsta plešavosti ogroža 35-40 odstotkov vseh moških do 30 leta, saj testosteron zmanjšuje aktivnost lasnih mešičkov, iz katerih zraste posamezen las. Lasje so vedno redkejši, izpadajo in nato ne zrastejo več, ker je lasni mešiček postal premajhen.

Nekateri se z izgubo las ne obremenjujejo in je ne zdravijo niti ne prikrivajo, drugi se zatečejo k drugače oblikovani pričeski, klobukom, lasnim vložkom ali pomoč poiščejo v izdelkih, ki obnavljajo in krepijo lase.

Vseeno pa je za izpadanje las poleg gensko pogojene preobčutljivosti lahko krivo tudi kaj drugega. Za odpravljanje težave morate najprej poznati njen vzrok. Poglejmo nekaj najbolj pogostih!

Sezonsko pogojeno izpadanje las

Študije kažejo, da je najpogostejši razlog za izpadanje las tako imenovana pomladanska oziroma jesenska golitev. Za to vrsto izpadanja las je pogosta kriva spremenjena prekrvavitev in pomanjkanje vitaminov, zato je pomembno, da so lasne korenine preskrbljene s hranilnimi snovmi. Najdete jih v mesu, sadju in zelenjavi ter žitaricah.

moški in izpadanje las
(Foto: Thinkstock)

Ko so krivi hormoni in geni ...

Drugi najpogostejši razlog za izpadanje las je prej omenjena preobčutljivost lasne korenine za telesu lasten hormon testosteron. V tem primeru naj bi šlo za dedno plešavost, a poudariti velja, da obstaja več teorij o tem, na kakšen način naj bi plešavost dedovali. Številni znanstveniki so preučevali rodovnike družin, v katerih se plešavost pojavlja, in prišli do različnih, celo nasprotujočih si zaključkov. Iz tega lahko sklepamo, da morajo poleg dednosti na pojav plešavosti vendarle vplivati tudi dejavniki okolja. Veliko pozornosti so zato pričeli namenjati hrani, predvsem hormonom, ki jih lahko vsebuje hrana, ki se znajde na naših krožnikih. Nekateri poskušajo hormonsko pogojeno izpadanje las preprečiti z lasnimi tinkturami s 17 alfa estradiolom, ki lokalno zavirajo delovanje moškega hormona na lasne korenine, ali s posebnimi finasteridnimi tabletami.

moški in izpadanje las
(Foto: Thinkstock)

Motnje v telesu

Eden izmed vzrokov za izpadanje las so lahko tudi motnje v našem telesu, do katerih pride zaradi vnetja, strupenih snovi, pomanjkanja vitaminov, motenj imunskega sistema, nezadostnega delovanja ščitnice, prevelike količine vitamina A v telesu, telesnega ali duševnega stresa in drugih bolezenskih dejavnikov. V tem primeru je osnova pravilna diagnoza. Če boste namreč lase začeli dovolj hitro ustrezno zdraviti, bodo zagotovo ponovno zrastli. Na naravni osnovi si morda lahko pomagate z baldrijanovim ali koprivinim mazilom ter masažo z oljem repinčeve korenike, v kolikor pa so za izpadanje las krivi psihični dejavniki, pa vam utegnejo pomagati tudi joga ter avtogeni ali mentalni trening.

Pretirano umivanje, sušenje in barvanje

Za prekomerno izpadanje las je lahko krivo tudi prekomerno umivanje in sušenje, predvsem pa uporaba preveč agresivnih preparatov za umivanje in nego las, prevroč zrak pri sušenju, preveč agresivne barve za lase, krtače, ki preveč vlečejo lase, ravnalci za lase … Če torej menite, da je za izpadanje las vzrok kaj od tega, potem preprosto zamenjajte preparate in pripomočke, ki jih uporabljate.

Vichy - 3

Preprečite, upočasnite, povrnite

Plešavost je mogoče preprečiti, vendar pa je pri tem vse odvisno od vzroka. V določeni meri lahko izgubo las upočasnite s pravilno prehrano. Poskrbite, da boste telo oskrbovali z železom, uživajte veliko omega-3 maščobnih kislin in vitamina D, ne pozabite pa tudi na vitamine B – predvsem biotin, folate, B2 in B12.

V veliko pomoč so vam lahko tudi ampule proti izpadanju las Dercos Aminexil Clinical 5, ki vsebujejo patentirano molekulo Aminexil, formula izdelka pa je obogatena z aktivnimi sestavinami, kot so Arginin, SP94, Vitamini PP in B6, mineralizirana termalna voda Vichy in Octeine. Inovacija proti izpadanju las Aminexil Clinical 5 ponuja edinstveno delovanje v 21 enkratnih odmerkih (ampulah) in omogoča močnejšo pričvrstitev lasne korenine v lasišče, spodbuja moč in odpornost lasnega vlakna vse do konice ter zagotavlja ravnovesje kože lasišča, za okrepljeno in zdravo lasišče.
Poleg tega skrbite za osebno higieno, da se vam na lasišču ne bo pojavilo glivično vnetje, uporabljajte čim manj lasnih preparatov ter redno telovadite, saj gibanje zmanjšuje stres in pospešuje prekrvavitev telesa – tudi lasišča.

Kdaj k zdravniku?

Čeprav je plešavost pri moških pogost pojav, je dobro izključiti kakršno koli bolezen kot vzrok zanjo. Zdravnika naj obiščejo predvsem tisti, pri katerih se plešavost pojavi nenadoma, je drugačna od običajne, torej lasje izpadajo v obliki lis in ne običajnega vzorca, ter tisti, ki poleg plešavosti izkušajo tudi kakšne druge simptome, na primer prekomerno utrujenost. Zdravnik bo pregledal, če gre morda za kakšno kožno bolezen, ki prizadene lasišče, ali glivično okužbo, morda vam bo pregledal kri ali opravil test delovanja ščitnice.

vichy

Sponzorirana vsebina

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,5
glasov 28