Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Moški v poljubih

Tako se neguje pravi moški

N.J.
08. november 2017, 08:08
1
Velikost pisave:

Nega kože ni nekaj, kar je rezervirano le za ženske. Vse več je med moškimi takih, ki imajo težave s kožo, bodisi je suha, bodisi srebeča ali pordela. Prihajajoči hladni dnevi ne vplivajo zgolj na imunski sistem ter počutje, ampak poškodujejo tudi naravno zaščito kože, zaradi česar je ta izpostavljena večjemu tveganju za poškodbe in infekcije. Kako ohraniti kožo sijočo in predvsem zdravo?

Mrzel zrak in veter poškodujeta lipide v koži, ki jo ohranjajo vlažno in jo ščitijo pred raznimi bakterijami, zaradi česar se v hladni polovici leta mnogo moških spopada z rdečimi lisami, luščenjem kože, razpokanimi ustnicami in kroničnimi srbečicami. Dolge tople prhe in centralno ogrevanje stanje le še poslabšajo, saj še dodatno izsušijo kožo, zato je nega v teh dneh ključna.

Nega moškega
(Foto: iStockphoto)

Vlažite jo

Da bi koža ostala sijoča in voljna, ji je treba vrniti vlago. Na vlažnost kože pa ne boste vplivali zgolj z izdelki, ki jih boste uporabili, temveč tudi z življenjskim slogom. Pijte torej zadosti vode, poleg tega pa poskrbite, da zrak v prostoru, kjer preživljate največ časa, ne bo izsušen. Na radiator obesite posodico z vodo ali pa kupite vlažilec zraka. Prav tako se izogibajte nenadnim skokom iz ekstremno vročega v mrzlo okolje, saj to še dodatno povečuje občutljivost kože.

Pomembno je tudi vedeti, da hidrolipidno plast, ki ščiti našo kožo, v 20-40 odstotkih tvorijo ceramidi, ki jih lahko nadoknadite z majhnimi prehranskimi spremembami. Uživajte hrano, ki vsebuje esencialne omega-3 in omega-6 maščobne kisline, saj bodo te pomagale vlagi, da bo ostala ujeta v kožo. Uživajte lanena semena in laneno ter ribje olje, vsaj enkrat tedensko pa si privoščite tunin, skušin ali lososov zrezek.

Katere sestavine naj vsebuje izdelek?

Če ste med letom navajeni uporabljati lahke gele in kreme za nego kože, v zimskih mesecih začnite uporabljati bolj goste kreme, ki koži zagotavljajo več hranilnih snovi in vlage. Prav nič vam ne bo škodil niti kakšen vlažilni serum, ki pronica še globlje v plasti kože in jo še bolj nahrani in navlaži. Razna agresivna sredstva za čiščenje kože in skrajno alkalna mila raje zavrzite, saj bo vaša koža v hladni polovici leta že tako poškodovana in resnično ne bo potrebovala še dodatnega mučenja. Ne glede na vse pa pri nakupu izdelkov le bodite pozorni na nekaj sestavin.

Hialuronska kislina – Hialuronska kislina je odlična za vlaženje kože, saj lahko zadrži do 1000-kratno maso vode glede na lastno težo. Poleg tega je naravna sestavina v naši koži, vezivnem in živčnem tkivu ter sklepih, zato se je nikar ne "bojite", ker sodeluje v procesih nastajanja kolagena in elastina, saj je ključna za elastičnost zdrave kože. Njeno pomanjkanje se kaže z izsušenostjo, neelastičnostjo, zategnjenostjo kože in gubami. Ker se količina hialuronske kisline s staranjem zmanjšuje, jo lahko koži povrnete z ustreznimi izdelki, ki jo vsebujejo.

Moški in uporaba kozmetike-1
(Foto: iStockphoto)

Natrijeva sol pirolidinskokarbonske kisline (natrijev PCA) – Gre za naravni vlažilni faktor, ki aktivno črpa vlago iz ozračja in jo veže na kožo ter tako vlaži in povečuje elastičnost tkiva.

Urea oziroma sečnina – Je naravni vlažilec, ki vlago veže nase in nato z njo oskrbuje kožo. Je odlična za nego kronično izsušene in luskaste kože, saj spodbuja celice k absorpciji in ohranjanju vlage.

Glicerin – Glicerin je snov, ki aktivno veže vlago na kožo in jo v njej zadržuje. Kreme, ki vsebujejo glicerin, so običajno nekoliko "težje", bolj lepljive in viskozne kot običajne vlažilne kreme. Dajte koži nekaj časa, da se navadi na novo strukturo kreme in boste videli, da teže kreme kmalu sploh ne boste več občutili.

Pa ne pozabite  Eden največjih mitov o negi kože pozimi je, da vas sonce ne more opeči. Izpostavljenost UV-žarkom je nevarna ne glede na temperaturo zraka, torej v vseh letnih časih, poleg tega so sončni žarki še bolj nevarni na višjih legah, torej v hribih in na smučiščih, kjer v mrzlih dneh preživljamo prosti čas. Poskrbite torej tudi za zaščito kože pred škodljivim vplivom sončnih žarkov. Uporabite sredstva z visokim zaščitnim faktorjem, še posebej na zasneženih pobočjih, saj se 80 odstotkov UV-žarkov odbija od snega, zaradi česar je koža, ki jo utrudijo že veter in nizke temperature, še bolj izpostavljena poškodbam.

Smučanje-2
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 1
 
bodipameten 08.11.2017 19:14:51
in po tem se ženske čudijo zakaj ne najdejo več pravega moškega!!!!!!!
Več komentarjev