Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Če ste v zvezi: Kje ste spoznali svojo ljubico/ljubimca?

Varanje
Nos

Napotki, da to jesen ne boste preležali v postelji!

N.J.
19. oktober 2017, 08:19
0
Velikost pisave:

Če kdaj, potem je zdaj zadnji čas, da začnete svoje telo pripravljati na zimo. Uredite si prebavo in izboljšajte svoj imunski sistem z upoštevanjem spodnjih nekaj nasvetov.

Par v postelji - 1
(Foto: Thinkstock)

Veliko vode

Voda je nujno potrebna za življenje. Poskrbite, da je v telo vnesete dovolj. Za učinkovito delovanje metabolizma zaužijte vsaj šest do osem kozarcev vode na dan. Ne nalivajte se z vodo naenkrat – količino enakomerno razporedite preko dneva.

Adijo, predelana hrana!

Predelana hrana vsebuje veliko soli in drugih aditivov, ki upočasnijo metabolizem. Izogibajte se takšni hrani, če je le mogoče, in si raje privoščite svežo.

Zamenjajte okolje

Včasih se naše počutje nenadoma izboljša, če samo zamenjamo lokacijo. Pojdite v službo po drugi poti, privoščite si kavo v drugem lokalu ali popoldanski tek po novi poti.

Dvigovanje uteži
(Foto: Profimedia)

Razmigajte se

Če ves dan samo posedamo, se nam odstotek mišične mase manjša, metabolizem se upočasni, kilogrami pa se kar nabirajo. Začnite migati, napnite mišice in poskrbite za svoje zdravje!

Gibanje ni ključno le za izgubo odvečnih kilogramov, temveč je pomembno tudi zato, da ohranjamo svoje mišice v pogonu, sklepe razmigane, med gibanjem pa se tudi lažje 'odklopimo' od vsakdanjih skrbi in tako sprostimo svoje možgane.

Kardio trening je pomemben

Vsaj pol ure ali uro na dan namenite krepitvi srca. Hitra hoja, tek, kolesarjenje ... če nimate prave volje in motivacije, se tega lotite v družbi. Naj bo prijatelj, dekle ali otroci: družba vselej prija!

Privoščite si ga!

Pa ne pivo ... Zeleni čaj je tisti, ki bo pospešil vaš metabolizem in vas rahlo zbudil. Če namesto sladkih pijač uživate čaj, ubijete dve muhi na en mah, saj se tako tudi izognete vnosu večjih količin sladkorja v organizem.

Pica
(Foto: Thinkstock)

Pikantno je zakon

Začinite hrano in 'dajte brco' metabolizmu. Še posebej, če uživate večje količine mesa, vam bo dodatek pikantnih začimb dobro del.

Kaj pa kalcij?

Kalcij je ena izmed snovi, na katere velikokrat pozabimo. Če želite izboljšati metabolizem, si nastavite opomnik: zaužijte kot prehrambeni dodatek, lahko pa tudi z mlekom, ohrovtom, suhimi figami in drugo prehrano.

Spoznajte ogljikove hidrate

Manjši vnos ogljikovih hidratov je povezan z izgubo odvečne teže. Spoznajte bolje OH, se izognite enostavnim in začnite uživati v kompleksnih (rjavi riž, polnozrnata živila ... a pazite, da so resnično polnozrnata, saj v trgovinah pogosto živila niso ravno to, kar mislimo, da so ...). Več o pravilni prehrani najdete TUKAJ.

Moški
(Foto: Thinkstock)

Prijateljujte z beljakovinami

Zaužijte zadostno količino beljakovin in lažje boste nadzirali vašo težo. Če le ne boste pretiravali z njimi. Ker telo porabi več energije za presnovo beljakovin, boste na dan pokurili več energije, to pa vam bo pomagalo topiti odvečne kilograme.

Spite dovolj?

Verjetno zveni 'zlajnano', a pomembno je, da si privoščite dovolj spanca. 7-8 ur spanca pomaga pri izgubi kilogramov. Ko spite, ne jeste, spočiti pa se boste tudi lažje lotili izzivov – brez nažiranja s sladkarijami, s katerimi bi si za kratek čas dvignili nivo energije in začasno izboljšali razpoloženje.

Jejte pogosteje

Cilj je zaužiti vsaj 5 obrokov na dan. Jejte na 3 ure, privoščite si malo manjše obroke. Sprva bo morda težko, a kmalu se boste navadili. Metabolizem bo ves čas v pogonu in telo ne bo nabiralo zalog za 'hude čase'.

Ne pozabite na zajtrk

Zajtrk je dober za zagon metabolizma. Zaužijte nekaj, kar ga bo pospešilo: zdrav smuti, kosmiče, morda umešana jajca z zelenjavo ... Več o zdravem zajtrku preberite TUKAJ.

Metabolizem
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev