Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Kardio tekaška steza

Najpogostejše napake pri kardiotreningu

Moškisvet.com
18. september 2016, 23:42
1
Velikost pisave:

Če se že kar nekaj časa trudite z izgubo odvečnih kilogramov, potem prav zagotovo poznate različne vaje aerobnega treninga, ki naj bi bolj ali manj učinkovito topile maščobe.

Med rekreativci veljata prepričanji, da naj bi bila daljša vadba pri nižji intenzivnosti bolj učinkovita, in da naj bi se maščobe bolj topile pri vadbi na prazen želodec. V nadaljevanju bomo opozorili na nekaj napak, ki jih dela precej rekreativcev, ko se želijo kar najhitreje in učinkovito znebiti odvečnih kilogramov.

Kardio fitnes-3
Boditi natančni, ko vnašate težo in starost. (Foto: iStockphoto)

Napačen vnos podatkov v kardio napravo

Ko je pred začetkom vadbe v program tekaške steze ali kolesa treba vtipkati starost in težo, veliko ljudi tem podatkom ne posveti veliko pozornosti. Če ste pri tem površni in ne podate točnih podatkov, tudi rezultati izmerjenih kalorij ob koncu vadbe ne bodo pravilni. Ko ugotavljate vašo težo, je najbolj pravilen način tehtanja takoj zjutraj na tešče, po tem, ko ste opravili potrebo in seveda brez oblačil. Točno to številko, ki jo pokaže tehtnica, je treba vnesti v fitnes napravo.

Daljša počasna vadba ne topi maščob na učinkovit način

Ena najpogostejših napak, ki jo tekači radi zagrešijo, je, da se zatekajo k bolj počasnemu teku, ki ga izvajajo dlje časa. Ob počasnem teku je srčni utrip nižji, in če le-ta ne dosega med 65 in 75 odstotkov maksimalnega srčnega utripa (220 minus starost), ne pride do ustreznega kurjenja maščob. Enostavno pospešite tempo, pri čemer boste v istem času porabili precej več kalorij, hkrati pa bo telo, po določenem času, začelo kuriti maščobe. Podobno kot intenzivnejša vadba z utežmi, tudi intenzivnejši tek pospeši metabolizem, tako da boste porabljali kalorije in maščobe še nekaj časa po tem, ko boste že zapustili telovadnico.

Kardio fitnes-1
Prenizek srčni utrip ne kuri maščob. (Foto: iStockphoto)

Intenzivna, a kratka vadba ne kuri maščob

Če je obisk fitnesa povezan z zmanjševanjem maščobnih blazinic, potem ne mislite, da lahko to opravite z 20-minutno vadbo na različnih kardio napravah. Telo namreč začne kuriti maščobo šele po 20 do 30 minutah vadbe, ne glede na to, da morda trenirate zelo intenzivno. Predlagamo različno intenziteto: začnite s triminutnim počasnim ogrevanjem, nadaljujte deset minut na srednji hitrosti, si vzemite tri minute spet na nižji intenziteti, in nadaljujte s petimi minutami hitrega teka. Nato sledi spet triminutna nizka intenziteta, ki ji sledi deset minut teka na srednji hitrosti, za zaključek pa se sprostite ob tri minutnem lahkotnem teku. Gre za tako imenovani piramidni sistem. Če seštejemo čas, ki ga na tak način prebijemo na tekalni stezi, vidimo, da znese natančno (3 + 10 + 3 + 5 + 3 + 10 + 3) 37 minut. Trening tri do petkrat na teden bi moral zadostovati za opazne rezultate že po dvanajstih tednih.

Kardio vadba na prazen želodec

Marsikdo misli, da bo vadba na prazen želodec hitreje napadla maščobne celice, saj telo naj ne bi imelo sveže vnesenih kalorij, ki jih pridobimo z zadnjim obrokom. Nutricionisti priporočajo, da 45 minut pred vadbo ne jemo, nikakor pa ne smemo priti lačni v telovadnico. Če telo ne dobi dovolj kalorij s hrano, začne napadati samega sebe. Pri tem žal ne začne pri maščobnih celicah, temveč pri mišicah. Pomembna je tudi ustrezna hidracija telesa. Ker navadna voda ne vsebuje dodatnih kalorij, je zagotovo idealna med samo vadbo.

Povečana temperatura telesa ne vpliva na kurjenje maščob

Če ste mislili, da se boste bolj oblečeni in s povišano temperaturo hitreje preznojili, in da bo to vplivalo na kurjenje maščob, se motite. Čas, ko so športniki prakticirali te metode, je mimo, saj telo na ta način izgublja le vodo v telesu. Teža je sicer takoj po vadbi nižja, a že naslednji dan boste vso izgubljeno vodo nadoknadili. Še vedno se med kardio vadbo priporočajo lahka oblačila, triko z majico in lahke tekaške superge.

Kardio fitnes-2
Ciljate na takšne trebušne mišice? (Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,7
glasov 6
Komentarjev: 1
 
Skrajno nikjer 21.09.2016 11:50:18
Reference????? Sem dokaj aktiven na tem področju in mi gre hudo na živce, ko je vsak novinar, ki dvakrat letno vidi športno dvorano naenkrat specialist za kurjenje maščobe.
Več komentarjev