Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Kolesar

Kolesarji, pozor!

L.P.
23. maj 2018, 09:20
Velikost pisave:

Počasi se začenja poletje in termometri bodo pokazali višje temperature. Oblake in dež bo zamenjalo sonce, namesto za volan avtomobila pa bodo številni raje sedli na kolo. Kolesarimo lahko v šolo oziroma službo, ali pa se odločimo za popoldanske izlete. Pri tem pa je dobro, da smo seznanjeni s pravili igre.

Kolesarstvo - 6
(Foto: iStock)

Preden se usedemo na kolo, je dobro, da se ustrezno pripravimo. Ko kolo vzamemo iz kolesarnice, najprej preverimo, ali so gume dovolj napolnjene, sprednja in zadnja zavora brezhibno delujeta, svetita sprednja bela in zadnja rdeča luč, imamo zvonec, je ustrezno nastavljena višina krmila in sedeža? Če se podajamo na terensko vožnjo po hribih ali blatni površini, ne pozabimo na blatnik. Če pa kolo koristimo le za prevoz do trgovine ali tržnice, pa je nepogrešljiv pripomoček prtljažnik ali košarica za prtljago. Na vsaki kolesarski poti je priporočljiva uporaba kolesarske čelade, ki vas ščiti pred morebitnimi poškodbami. Za mlajše od osemnajst let pa je ta zakonsko obvezna. Po raziskavah sodeč varnostna čelada zmanjša poškodbe glave od 40 do kar 70 odstotkov. Ob nočni vožnji oziroma slabši dnevni vidljivosti nosite oblačila svetle barve oziroma uporabljajte odsevni brezrokavnik, da boste bolje vidni ostalim udeležencem v prometu.

Pomembno je, da vozimo kolo po kolesarski poti, če je ni, pa po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pri zavijanju v križiščih nakažemo smer vožnje z rokami, se pravilno razvrstimo in upoštevamo pravila prednosti. Pri vožnji poskušamo predvidevati ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Kolesarstvo - 5
(Foto: iStock)

Po statistiki skoraj tri četrtine kolesarjev še vedno krši prometna pravila. Resnejše prekrške napravi približno petindvajset odstotkov kolesarjev. Največ nesreč pa se dogaja znotraj naselij. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri, vožnja v rdečo luč na semaforju, ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je v ponedeljek začela z nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev v sodelovanju s Policijo, Ministrstvom za infrastrukturo ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, pridružujejo pa se jim tudi nevladne organizacije. Z njo želijo opozoriti kolesarje na upoštevanje cestno prometnih pravil, odgovornejše vedenje v cestnem prometu in povečati uporabo čelade ob tem pa vse preostale udeležence v prometu opozoriti na vse pogostejše in številčnejše kolesarje v prometu. V okviru akcije bo agencija razdelila 500 zaščitnih kolesarskih čelad. Šole in občinski sveti bodo dobili na izposojo deset spretnostnih poligonov, tečaje varnega kolesarjenja in podobno.

moški na kolesu
(Foto: iStockphoto)

26. maja bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekalo že 50. zaključno državno tekmovanje "Kaj veš o prometu" za učence osnovnih in srednjih šol. Med 10. in 14. uro se bo odvijal tudi bogat spremljevalni program s koncertom in preizkušanjem različnih demonstracijskih naprav. Predstavile pa se bodo tudi organizacije, ki izvajajo kolesarske projekte.

V času akcije bo AVP izvedla številna terenska opozarjanja in osveščanja kolesarjev na šestih lokacijah, kjer se ti zadržujejo. To bo potekalo v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Pogovarjali se bodo o prometnih pravilih, obvezni kolesarski opremi in pomembnosti trajnostnih oblik potovanj. Na podlagi kviza bodo najuspešnejšim razdelili kolesarske čelade, luči, odsevna telesa, orodja za popravilo in zloženke "S kolesom varno v prometu".

Akcija bo potekala do 27. maja, aktivnosti pa se bodo nadaljevale tudi v poletnih mesecih, saj se je kolesarska sezona šele začela.

Sponzorirana vsebina

moški na kolesu
(Foto: iStockphoto)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3