Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moški joče na postelji

Mentalno močni ljudje tega ne počnejo!

N.J.
15. november 2017, 08:03
0
Velikost pisave:

Mentalno močni ljudje imajo zdrave navade. Znajo obvladovati svoja čustva in misli, ko je to potrebno in si s primernim obnašanjem utirajo pot do uspeha. Pred vami je nekaj navad, ki se jih morate znebiti, če bi tudi vi radi postali močnejša oseba.

Sreča
(Foto: Thinkstock)

Amy Morin od leta 2002 dela kot psihoterapevtka. Specializirala se je za pomoč ljudem, ki trpijo za depresijo in anksioznostjo. Leta 2003 ji je umrla mama zaradi možganske anevzirme. Točno tri leta kasneje ji je zaradi srčnega infarkta umrl tedaj komaj 26-letni mož, nekaj let kasneje je očim izgubil bitko za rakom. »Moje potovanje skozi žalovanja me je naučilo veliko o mentalni moči,« je na svoji spletni strani napisala Morinova. »Leta 2013 sem se znašla na najnižji točki. Napisala sem pismo sama sebi in ga naslovila '13 stvari, ki jih mentalno močni ne počnejo'. Objavila sem ga na spletu in postalo je viralno. Prebralo ga je več kot 50 milijonov ljudi po svetu.« Zadevo je nadgradila in izdala knjigo z istim naslovom, ki je bila doslej prevedena v več kot 25 jezikov. Njena zadnja knjiga 13 stvari, ki jih mentalno močni starši ne počnejo (13 Things Mentaly Strong Parents Don't Do), je namenjena staršem, in sicer gre za napotke, kako vzgojiti čustveno stabilnega otroka.

Starši
(Foto: iStock)

Pred vami je 13 napotkov, kako postati močnejši.

1. Ne tratite časa s smiljenjem sami sebi

Močni ljudje ne tratijo časa s tem, da sedijo v kotu in se smilijo sami sebi. Ne razmišljajo o tem, kako je ves svet obrnjen proti njim, kako se drugi vedejo do njih. Namesto tega sprejemejo odgovornost za vse, kar počnejo v življenju in razumejo, da v življenju pač ni vse vedno preprosto in pravično.

2. Ne odrekajte se svoji moči

Ne dovolite drugim, da prevzamejo nadzor nad vami in nikomur ne dajejo moči, da jih nadvlada. Mentalno močni ljudje nikoli ne rečejo: »Zaradi šefa se slabo počutim.« To pa zato, ker razumejo, da imajo sami to moč, da nadzirajo svoje občutke in imajo vedno možnost, da se samo odločijo, kako se bodo na neko ravnanje odzvali.

3. Ne bežite pred spremembami

Ne izogibajte se spremembam. Sprejmite vsako spremembo kot nekaj pozitivnega in potrudite se biti čim bolj prilagodljivi. Osebnostno močni ljudje razumejo, da so spremembe neizogibne in verjamejo, da so se sposobni prilagoditi.

4. Ne izgubljajte energije s stvarmi, na katere ne morete vplivati

Mentalno močna oseba ne bo nikoli jamrala zaradi izgubljene prtljage ali zaradi gneče na cesti. Raje se osredotoči na stvari, na katere lahko vpliva. Zaveda se, da je včasih edino, kar lahko nadzira, lastno vedenje.

samostojni podjetnik
(Foto: Thinkstock)

5. Ne obremenjujte se s tem, ali so vsi okoli vas zadovoljni

Mentalno močni ljudje se zavedajo, da ne morejo zadovoljiti vseh hkrati. Ni jih strah reči 'ne', kadar je to potrebno ozioma spregovoriti na glas, ko je treba. Stremijo k temu, da so prijazni in pošteni, a razumejo, če nekdo v nekem trenutku ni zadovoljen in se ne obremenjujejo, če nekoga v nekem trenutku niso osrečili.

6. Ne bojte se tvegati

Sprejemanje tveganj za vsako ceno ni priporočljivo, a v določenih primerih je pač treba. Mentalno močni ljudje pretehtajo tveganja in koristi, preden sprejmejo odločite. Preden stopijo v akcijo, so popolnoma obveščeni o slabih posledicah, ki utegnejo nastopiti.

7. Ne živite v preteklosti

Mentalno močni ljudje ne ostajajo ujeti v preteklost. Ne premlevajo, kaj vse bi  morali storiti drugače, da se ne bi zadeve odvile, kakor so se. Ne želijo si, da bi bilo zdaj vse drugače. Zavedajo se, da je nekaj del preteklosti in znajo povedati, kaj so se iz določenih situacij v preteklosti naučili. Nikakor ne vlečejo vedno znova na plano slabih izkušenj iz preteklosti in ne sanjajo neprestano o tem, kako je bilo nekoč lepo. Živijo za sedanjost in načrtujejo prihodnost.

8. Ne ponavljajte vedno istih napak

Sprejmite odgovornost za svoje napake in se iz njih nekaj naučite. Kot rezultat teh napak ne boste vedno znova ponavljali. Stopite korak naprej in v prihodnje v podobni situaciji sprejmite drugačno, boljšo odločitev.

Opravljanje
(Foto: Thinkstock)

9. Ne zavidajte drugim uspeha

Mentalno močna oseba drugim privošči uspehe, jih ceni in jih z njimi proslavlja. Ne bodite ljubosumni, ko nekomu nekaj uspe, ne počutite se, da vas je nekdo prevaral, če je napredoval hitreje kot vi. Namesto tega prepoznajte njegov uspeh kot posledico trdega dela in odrekanj ter se potrudite tudi sami. Če ne drugo, se lahko iz njegovih ravnanj veliko naučite o tem, kako napredovati.

10. Ne obupajte ob prvem neuspehu

Neuspeh ne more biti razlog za to, da obupate. Vzemite to kot priložnost, da osebnostno zrastete in se izboljšate. Vztrajajte, če vas nekaj veseli, in to vse, dokler vam ne uspe.

11. Ne bojte se samote

Mentalno močni ljudje se ne bojijo biti sami in ne bojijo se tišine. Uživajo biti sami s svojimi mislimi in ta čas, ko se umirijo, izkoristijo, da so potem bolj produktivni. Uživajo v družbi sami s seboj in niso odvisni od družbe drugih. Imajo se lepo tako v družbi kot tedaj, ko so sami.

Sreča
(Foto: Thinkstock)

12. Ne, nihče vam nič ne dolguje

V življenju vam nič ne 'pripada'. Mentalno močni ljudje ne mislijo, da morajo vsi poskrbeti zanje in niti, da morajo kar koli dobiti, samo zato, ker so pač na tem svetu. Močni ljudje iščejo priložnosti, se za stvari potrudijo in se zavedajo, da so si vse, kar imajo, z nečim zaslužili.

13. Ne pričakujte takojšnjih rezultatov

Ne glede na to, ali se trudite le izboljšati svoje počutje ali zagnati nov posel, ne pričakujte, da bodo rezultati vidni takoj. Tudi ne gre vedno vse povsem brez zapletov. Vzdržujte določene dobre navade dlje časa, potrudite se, kolikor zmorete in čez čas se bodo stvari izboljšale.

Nezadovoljstvo
(Foto: Thinkstock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,3
glasovi 3
Komentarjev: 0
Več komentarjev