Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Če ste v zvezi: Kje ste spoznali svojo ljubico/ljubimca?

Varanje
Klemen Kološa - 15

Trboveljčan zagotavlja: "Dovolj je že 30 minut na dan!"

Mateja Knaus
13. marec 2017, 15:24
76
Velikost pisave:

Ko je Klemen Kološa pred dobrimi tremi leti neuspešno poskušal nase spraviti svojo najljubšo majico, se je odločil, da nujno potrebuje spremembo. Začel je iskati način vadbe, ki bi mu najbolj ustrezala, in spremenil svoje prehranjevalne navade ter brezkompromisno vztrajal pri začrtanih ciljih. Danes se lahko pohvali s postavo, ki mu jo zavidajo mnogi.

Klemen Kološa je simpatičen Trboveljčan, ki se lahko pohvali z zavidanja vredno postavo. A ni bilo vedno tako. Še dobra tri leta nazaj je imel namreč povprečno telo ter povešen trebuh. A ko konec leta 2013 ni mogel več obleči najljubše majice, se je odločil, da je čas za spremembo. Povsem sam, brez kakršnega koli predznanja in brez pomoči osebnega trenerja ali nutricionista, se je lotil preoblikovanja telesa in izgubil kar 16 kilogramov ter 25 centimetrov v pasu, ob tem pa tudi dodobra izklesal svoje telo. In to ob redni, povsem običajni službi ter številnih vsakodnevnih obveznostih.

Klemen Kološa - 4
Klemen je v dobrih treh letih izgubil kar 16 kilogramov ter 25 centimetrov v pasu. (Foto: osebni arhiv)

V pogovoru nam je zaupal, kako se je lotil izziva in na kakšen način je prišel do tako izjemnih rezultatov. Zaupal pa je tudi nekaj nasvetov, kako lahko uspe vsakemu izmed nas.

Če danes pogledaš nazaj, kako si živel pred leti, preden si se odločil oblikovati svoje telo?

Rekel bi, da sem nekako živel iz dneva v dan. Nisem se kaj preveč oziral na to, kaj in koliko hrane zaužijem, še posebej se pa nisem oziral na to, kako izgledam. Veliko je bil polnomastne hrane, cvrtja, hitre hrane in seveda prenažiranja pred spanjem, ker se je glava odločila, da 'lačen' pač ne morem zaspati. Da o sladkih pijačah in čokoladi sploh ne govorim.

Koliko kilogramov si imel takrat?

Danes sem vsekakor vesel, da sem se zmeril in stehtal, preden sem se odločil preoblikovati svoje telo. To je po mojem prepričanju ključ do napredka in uspeha. Ker ko se čez mesec, dva, tri ponovno zmeriš in vidiš, da se je nekaj spremenilo, ti to dvigne samozavest in ti vlije nove motivacije. Še danes se živo spomnim, da sem imel takrat 89 kilogramov in 108 centimetrov v pasu.

Klemen Kološa - 10
Za spremembo načina življenja se je odločil, ko ni več mogel obleči najljubše majice. (Foto: osebni arhiv)

Kdaj si se odločil, da tako ne gre več naprej?

Do preobrata v moji glavi je prišlo, ko sem proti koncu leta 2013 našel neko staro majico, ki mi je bila zelo ljuba. In je seveda nisem spravil nase. Začel sem razmišljati, ali mi je tega pri svojih 24 letih res treba. Kaj me čaka, če bom nadaljeval v takem slogu? Kaj bo čez 5 ali 10 let? Dejansko sem se postavil pred ogledalo in pogovarjal sam s seboj. Ker sem se vedno ukvarjal z nekimi športi (od nogometa, rokometa itd.), sem se potem nekako spravil k miganju.

Kako si se lotil preobrazbe svojega telesa?

Moja pot preobrazbe se je začela s tekom, ker je bila v tistem trenutku najboljša alternativa in nekako edina vadba, ki sem jo v tistem trenutku videl kot rešitev za izgubo kilogramov. Seveda sem takrat spremenil tudi jedilnik, saj dandanes že skoraj vsak ve, da se dieta in mišice ustvarjajo v kuhinji.

Kako se spominjaš začetkov preobrazbe? Čemu se je bilo najtežje odpovedati?

Začetki so vedno težki. Sam sem se počutil, kot da sem izdal nezdravo hrano in seveda sladkarije. Jaz bi temu rekel kriza ob pomanjkanju mastne in nezdrave hrane, ki na začetku 'udari' na človekovo psiho. Odpovedati se nečemu, kar je včasih predstavljalo edini vir hrane in pijače, se ti zazdi v tistem trenutku nemogoče. Ampak takrat je potrebno lastno glavo prepričati, da se da, prebroditi krizo in potem je vse veliko lažje.

Kako hitro so prišli rezultati?

Prvi mesec ali dva je šlo vse super hitro. Vidni so bili rezultati pri izgubi maščobe in podobno. Potem se je vse skupaj precej upočasnilo. In to je trenutek, ko ljudje največkrat vržejo puško v koruzo, ker rezultati niso več tako izjemni in se jih poloti obup. Ampak jaz sem vztrajal.

Mislim, da sem največ časa porabil za iskanje pravega ravnovesja v prehrani. Kaj, koliko, kakšno hrano moram jesti. Sem namreč nekakšen samouk in živi dokaz, da s sodobno tehnologijo lahko najdeš vse. Samo voljo in potrpežljivost rabiš. Potem pridejo tudi rezultati.

Kako se je tvoje telo v vsem tem času spreminjalo? Kako si to doživljal?

Najprej se moraš vprašati, kakšno postavo si želiš. Sam sicer prisegam na lepo šporno oziroma atletsko postavo, a vsake oči imajo svojega malarja in želje so različne. Moje telo se je v tem času drastično spremenilo. Pa ne samo vizualno. Že to, da se ukvarjaš z nečim, kar ti je ljubo, ti vliva več energije, samozavesti in kar je najbolj pomembno: daje ti občutek, da se v svoji koži počutiš odlično. Ne glede na to, kaj si drugi mislijo o tebi.

Danes se lahko 'pohvalim' s 73 kilogrami in s 82 centimetri v pasu, kar pomeni, da sem v tem času izgubil 16 kilogramov in dobrih 25 centimetrov v pasu. In to brez pomoči kakršnih koli trenerjev ali nutricionistov. Res je trajalo dlje časa kot bi ob pomoči strokovnjakov, ampak sem samosvoj in želim doseči rezultate na svoj in ne tuj način. Potrebno je samo dovolj samozavesti in želje po raziskovanju, pa se vse da.

Klemen Kološa - 1
Domači so se navadili, da je odvisen od športa, dekleta pa so, kot pravi, precej zadržana. (Foto: osebni arhiv)

Kdaj je na tvojo preobrazbo postala pozorna okolica? Kako so se odzvali družina, prijatelji, sodelavci, dekleta?

Seveda me ljudje večkrat sprašujejo, kako sem prišel do rezultatov. Zanima jih, kako izgubiti ne vem koliko kilogramov v čim krajšem času. A že po samem pogovoru prepoznam, ali mislijo resno, ali pa samo sanjajo, brez konkretno zastavljenih ciljev. Te si je pri odločitvi o spremembi načina življenja potrebo namreč postavljati sproti, vsak teden posebej.

Mislim, da so se družina in prijatelji sicer kar navadili, da sem odvisen od športa, dekleta pa so bolj zadržana ali pa ne želijo izraziti svojega mnenja glede tega. Kot je pri njih v navadi, moraš malo znati brati med vrsticami. Potem pa kar gre (smeh).

Si danes še v fazi preoblikovanja ali že v fazi vzdrževanja postave?

Vedno se da še kaj spremeniti na telesu. Vedno se najde še kakšen del telesa, ki bi ga rad preoblikoval, da bi mišice bolj prišle do izraza, tako da sem še vedno v obeh fazah.

Kako poteka tvoj dan?

Moj dan se začne nekako ob 11. ali 12. uri, ker pač nisem jutranji človek - predvsem zaradi vsakdanjega delovnika. Ko se zbudim, najprej nekaj malega pojem ter se nato pripravim na trening, ki traja cca. 30-45 minut. Potem sledi zdravo kosilo s proteinskim napitkom, tuš in potem ena ura vožnje do službe. To je nekako ustaljen ritem. Ko sem prost, pa popoldne nekaj časa ponovno posvetim treningu, predvsem pa počitku.

Kako ob napornem delovniku v službi in številnih obveznostih najdeš čas za šport in gibanje?

Za vse se najde čas, samo razporediti si ga moraš znati. Nekateri imajo čas 3 ure gledati televizijo, nimajo pa 30 minut, da bi malo pomigali. Jaz občasno združim ti dve stvari, ker tudi sam rad gledam televizijo. Drugače pa glasbo na glas in se preznojit - to je najboljše.

Klemen Kološa - 15
Danes je Klemen sposoben dalj časa izvajati določeno vajo, močno pa se je zvišal tudi kriterij zahtevnosti vadb. (Foto: osebni arhiv)

Kako so videti tvoji treningi? So se od začetka preoblikovanja telesa do danes kaj spremenili?

Sam prisegam na HIIT (high intensity interval training) treninge, ker sem ugotovil, da je zame to najboljši način vadbe za kurjenje maščob in preoblikovanja telesa. So se pa treningi v tem času drastično spremenili. Predvsem sem sposoben dalj časa izvajati določeno vajo, močno pa se je zvišal tudi kriterij zahtevnosti vadbe, ki jo lahko izvedem.

Od kod črpaš motivacijo za vadbo?

Motivacijo najdem v sebi, v svoji samozavesti in disciplini. Ko se pogledam v ogledalo, vem, da sem jutri lahko še boljši, kot sem danes. Vodi me rek 'kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri' in čeprav sem velikokrat utrujen, se po dobri vadbi počutim odlično.

Kaj se največkrat znajde na tvojem jedilniku? Kaj najraje ješ?

Največkrat se na mojem krožniku znajde hrana, polna beljakovin: od jajc, rib, piščanca, zelenjave, do oreščkov, govejega mesa, sadja, proteinskih napitkov in tablic, pa še bi lahko našteval.

Klemen Kološa - 5
Rad uživa v dobri hrani in se ji ne odpoveduje. (Foto: osebni arhiv)

Se kdaj tudi pregrešiš, izpustiš kakšen trening, poješ kaj nezdravega? Kako premaguješ občutek krivde po tem?

Seveda se pregrešim. Vsak, ki pravi, da se ne, laže. Ko pojem kaj nezdravega oziroma kakšen 'junk food', me seveda popade slaba vest, ampak naslednji dan pač toliko več ali bolj intenzivno treniram ter se tako sam sebi oddolžim za pregreho. Sicer se pa z veseljem kdaj pregrešim. Za nagrado, ker vem, da sem dobro oddelal trening (smeh).

Zelo pomemben je tudi odnos, ki ga imamo do življenja. Kaj tebi v življenju prinaša največ veselja in užitka?

Dobra hrana, kvalitetno preživljanje prostega časa, vožnja z motorjem, pogovor in druženje z ljudmi ki so mi blizu itd, itd.

Kaj bi sporočil tistim, ki vedno najdejo tisoč in en izgovor, da jim ne bi bilo treba migati in paziti, kaj dajo v usta?

Sporočil bi jim, da začetka miganja v ponedeljek ne bo. Začeti je potrebno še danes in ne ves čas čakati na 'tisti' poonedeljek. Prepričati se morajo, da lahko, da zmorejo in si res želijo nekaj spremeniti. Potem bo vse lažje, celo pregrehe. Miganje je zdravje, zato AKCIJA in srečno!

Klemen Kološa - 3
"Miganje je zdravje," pravi Klemen in dodaja, da je potrebno za fit telo in dobro počutje začeti skrbeti še danes. (Foto: osebni arhiv)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glasov 9
Komentarjev: 76
 
ales_333 21.03.2017 16:28:22
Po treh letih si v formi za tekmovanje ne samo to
24hour 19.03.2017 17:43:03
Ena dva to pa ja, mišica to ve mišica to zna!
Annis 18.03.2017 15:11:22
klemen je pozabil da ma tudi na nogah misice;) oz nima;)
Antitrust 18.03.2017 14:31:26
A zdaj je pa ful lep ali kaj ? Dejte pretiravat, no. Niso vsem všeč mišice, pri takem treningu ti pa klik naredi tudi v smeri naduvanosti. Najboljše je, da si v zlati sredini.
 
guojle 18.03.2017 09:10:29
...... tko k praw dečko, začneš s pol ure vadbe , v pol ure lahk nardiš 500sklecev... ne pa jamrat da so geni krivi
 
trumpipumpi 17.03.2017 12:06:24
fuj kok je to grdo mišičasto,čez deset let bo itak vse viselo iz njega,kot iz arnija švarcenegerja,ni lepo videt,kaj šele se to dotikat,bljek
ShokTherapy 17.03.2017 12:27:15
a od zavalenih ljudi pa ne visi špeh pa koža?
trollolll 18.03.2017 12:18:20
dej si poglej kako aktualno sliko svarcija... in ne pozabi, da ima 69 let. bi te rad videl poleg njega... dvomim, da nebi bil ti uni 'bljek'
Annis 18.03.2017 15:12:23
vamp porascen je pa lepo dotikat;)fuj
 
fantasy111 17.03.2017 09:36:08
Spet sami ljubosumni moški komentirajo. Je res težko priznat, da izgleda odlično?
trumpipumpi 17.03.2017 12:07:56
to ni še o od odlično,grdo,pegasto,nagubano,fuj,a res ni normalnih fantov,z normalno maso,težo,kratko lasci,čisti,normalni???
fantasy111 17.03.2017 13:35:00
Ti si pa zafrustriran do konca, verjetno te nobena noče. Najbolj smešno mi je kako nekateri moški mislijo, da bodo dobil ne vem kakšno lepotico s svojim visečim špehom :)))
varus 18.03.2017 13:42:02
če imaš veliko denarja lahko
 
Gologuzanac 16.03.2017 11:55:44
Močan moški ,čeprav v nizki kategoriji do 75 kg z Zavcem se lahko mal poprime v ringu .
azzurro9111 16.03.2017 11:11:53
Ker faggot!!!!!
trumpipumpi 17.03.2017 12:08:11
ma res je!
džimbo 16.03.2017 07:48:41
glede na velikost telefona ni visok več kot meter in pol
trumpipumpi 17.03.2017 12:08:21
hahahahhahaaaa
Več komentarjev