Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Moški v gibanju

Kako preprečiti mišične krče?

S.C.
09. januar 2018, 08:00
2
Velikost pisave:

Če ste eden izmed 95 odstotkov ljudi, ki so vsaj enkrat v življenju občutili mišične krče, si zagotovo ne želite, da vas še kdaj "zagrabijo", zato je dobro poskrbeti za preventivo. Če pa ste za piko na i še navdušen športnik in posledično bolečim krčem bolj izpostavljeni, čim prej ukrepajte, da vam ne bodo grenili vsakdana.

Mišične krče, ki se najpogosteje pojavijo v nogah, pozna večina ljudi, predvsem pa tisti, ki se veliko ukvarjate s športom, saj so največkrat posledica preobremenitve in utrujenosti mišic. Med telesno dejavnostjo mišice namreč porabijo zalogo kisika, ki ga imajo na voljo, in v njih se začne kopičiti laktat. Čeprav je športna aktivnost tista, ki je kriva za boleče krče, pa se lahko vzroki skrivajo tudi drugje. Tu velja omeniti krčne žile, bolezni arterij, motnje cirkulacije, hormonske motnje, prekomerno telesno težo, veliko vlogo pa igra tudi dehidracija in neravnovesje elektrolitov, do česar lahko pride med aktivnostjo.

Krče lahko preprečimo na več načinov, med drugim z zmanjšanjem intenzivnosti vadbe in predvsem ogrevanjem pred njo, zelo pomemben pa je tudi vnos tekočine v telo, elektrolitov in ustrezne prehrane.

Izotonični napitek
Med športno aktivnostjo nujno spijte veliko vode, priporočljiv pa je tudi izotonični napitek. (Foto: iStockphoto)

Voda

Krči so močno povezani z dehidracijo. Seveda je pomembno, da telesu vsak dan, tudi če se ne ukvarjate s športom, zagotovite oskrbo s tekočino, vsaj dva litra na dan, poleti celo več, športniki pa morate biti še bolj dosledni. Da bi preprečili dehidracijo, morate zaužiti zadostne količine vode tako pred rekreacijo, med njo in tudi po vadbi. Predvsem med dolgimi treningi popijte 2,5 decilitra vode vsakih 15 ali 20 minut, če pa nameravate po treningu še na nekaj piv, obvezno pred tem z znojenjem izgubljeno tekočino nadomestite z vodo. Alkoholne pijače namreč dehidracijo še pospešijo.

Kalcij

Znano je, da je kalcij zelo pomemben ne samo za kosti, pač pa tudi za mišice. Dnevna potreba zdravega odraslega je 1000 mg kalcija, kar lahko hitro nadomestite z mlekom in mlečnimi izdelki; 1 liter mleka vsebuje 300 mg kalcija, ta pa se nahaja tudi v ribah, mesu, špinači, brokoliju, suhih slivah in korenčku, a v manjših količinah. Ker pomanjkanje kalcija v telesu torej poleg zmedenosti, pozabljivosti, depresije, motenj v srčnem ritmu, osteoporoze in drugih negativnih učinkov povzroča tudi mišične krče, poskrbite, da ga zaužijete v zadostnih količinah. Če je vaša prehrana osiromašena, si omislite nadomestek v obliki šumečih tablet.

Kalij

Pomanjkanje kalija, ki ima številne pomembne funkcije v telesu, največkrat povzroči izguba velike količine tekočine, torej znojenje, ki je med športno aktivnostjo pospešeno. Pomanjkanje v manjšem obsegu nima hujših simptomov, v hujši obliki pa povzroča slabost, preobčutljivost, utrujenost, bruhanje, slabe reflekse in težave z zbranostjo, srčno aritmijo in celo srčno odpoved, v veliki meri pa tudi mišične krče. Strokovnjaki se strinjajo, da je najmanjša priporočena količina kalija od 3 do 5 gramov na dan, kar pa lahko zagotovite z uživanjem surove zelenjave (paradižnik), sadja (predvsem banane, citrusi, avokado in melone), pustega mesa, rib, fižola in oreškov, posežete pa lahko tudi po raznih prehranskih dodatkih.

Natrij

Pomemben je za ohranjanje celičnega membranskega potenciala in za normalno delovanje živčnih in mišičnih celic. Do pomanjkanja natrija pride zelo redko, pozorni pa morajo biti vrhunski športniki, pri dolgotrajnih težjih fizičnih naporih nam lahko zaradi znojenja namreč začne primanjkovati soli, kar lahko med drugim privede do mišičnih krčev. Pomanjkanje natrija v telesu se kaže večinoma v padcu krvnega pritiska, nadomestimo pa ga večinoma s kuhinjsko soljo in hrano, ki vsebuje veliko soli.

Športna poškodba
Običajno krči trajajo manj kot 60 sekund, v nekaterih primerih pa tudi do 15 minut. (Foto: iStockphoto)

Magnezij

Strokovnjaki magnezij bolj kot vse druge minerale povezujejo z mišičnimi krči, med drugim je potreben za prenos živčnih impulzov in krčenje mišic. Ljudje, ki se ukvarjajo s športom, potrebujejo večje količine magnezija, saj je pomanjkanje le-tega velikokrat posledica povečane telesne aktivnosti in s tem znojenja, sicer pa je pri odraslih priporočen dnevni vnos za ženske 320 mg in za moške 420 mg magnezija. Ker je ta sestavina klorofila, ga lahko veliko zaužijete z zeleno listnato zelenjavo, naravni viri pa so tudi soja, sir, arašidi, orehi, oves, krompir v lupini, banane, avokado, rjavi riž, posušene marelice in nekatere mineralne vode, dobite pa ga tudi kot prehranski dodatek, večinoma v obliki šumečih tablet.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 9
Komentarjev: 2
 
spiritualite100 18.02.2018 15:09:23
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: E-pošta: reseaufinance510@gmail.com tmarjan24@gmail.com
ZVEZDOPIS 13.01.2018 13:34:40
Tudi sam imam v zadnjem letu zelo pogoste krče v kolkih, kolenih in stopalih! Tem sedaj preprečujem moč in pogostost z jemanjem magnezijevih šumečih tablet Magnesola!
Več komentarjev