Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

male sive celice, možgani

Kako natrenirati male sive celice?

Ma.K.
12. februar 2018, 08:12
0
Velikost pisave:

Ozaveščanje o pozitivnih učinkih gibanja na naše telo v preteklih nekaj letih je obrodilo sadove. Vse več ljudi se večkrat na teden poti v telovadnicah in fitnes centih, da bi okrepili svoje telo in imeli zdrav življenjski slog. Ob tem pa pogosto pozabljamo na naše mentalne mišice: tudi za možgane namreč obstaja kar nekaj vaj in vadb, s pomočjo katerih lahko okrepimo naše mentalne sposobnosti ter ohranimo ali morda celo zvišamo naš inteligenčni kvocient.

Redno hodite v telovadnico ali fitnes, tečete ali pešačite, da bi (p)ostali v dobri kondiciji? Odlično, a ob tem nikar ne pozabite na svoje male sive celice. Tudi te namreč potrebujejo trening, da ohranjajo svoje funkcije in nam dobro služijo, Natrenirani in aktivni možgani ne bodo samo pospešili vašega spomina, temveč vam bodo tudi pomagali pri hitrejšem učenju novih stvari. Prav zato vam ponujamo nekaj priporočil, kako aktivirati in izpopolniti vaše mentalne sposobnosti.

male sive celice, možgani
(Foto: iStockphoto)

Skrbno izbirajte krog prijateljev

Po besedah Jima Rohna, strokovnjaka za poslovno filozofijo, obstaja teorija, ki se zdi na prvi pogled precej hladna in racionalna, vendar naj bi pomagala ohranjati možgane v top formi. »Vsak izmed nas je povprečje petih ljudi, s katerimi preživi največji del dneva,« pravi Jim. Ni torej naključje, da visokointeligentni ljudje ponavadi tiščijo glave skupaj in se družijo le z enako (visoko) mislečimi. Imajo namreč podobne interese in radi razpravljajo o temah svobodno ter brez ugovorov.  S povezovanjem z inteligentnimi ljudmi boste torej posredno razvijali tudi svojo inteligenco. Morda zveni kruto, a mogoče ne bi bilo slabo, če bi analizirali, s kom preživite največ časa v svojem vsakdanjem življenju.

male sive celice, možgani
(Foto: iStockphoto)

Spanje je izjemnega pomena

Vsakršno pomanjkanje počitka in sprostitve v povezavi s pretiranim stresom lahko močno zmanjša učinkovitost možganov. Za nemoteno delovanje človeški možgani namreč potrebujejo veliko energije in če ste ves čas izčrpani, se vaš um ne bo mogel učiti in razvijati novih idej. Rezultati nekaterih študij kažejo celo, da pomanjkanje spanja lahko zniža IQ. Zaradi tega poskrbite, da boste spali dovolj in da bo čas, namenjen počitku, tudi kakovosten.

Berite, berite, berite

Ta nasvet ne bi smel biti presenečenje. Branje namreč sprošča nove ideje, je vir domišljije in bistveno izboljšuje mentalne sposobnosti. Prav tako izboljša besednjak in pomaga, da znamo ljudje bolje artikulirati svoje ideje. Branje prav tako izboljša tudi splošno znanje, kar omogoča zanimive pogovore s soljudmi. Razširi komunikacijske sposobnosti in razvija analitične veščine.

Dovolj bo že, če boste prebirali poljudno ter zabavno literaturo. Knjige, kot sta Gospodar prstanov ali Moby Dick, bodo (za začetek) povsem dovolj. No, če pa želite imeti resnično 'turbo' možgane, pa se bo treba lotiti prebiranja znanstvenih in filozofskih del.

male sive celice, možgani
(Foto: iStockphoto)

Pomembna je tudi prehrana

»Ste to, kar jeste,« velikokrat slišimo iz ust strokovnjakov za prehano. Hrana ni gorivo samo za telo, temveč tudi za možgane. Oreščki so denimo fantastičen vir hrane za možgane. Ribe, predvsem tun, skuša in losos, so bogate z maščobnimi kislinami, za katere je bilo že večkrat dokazano, da pomagajo pri delovanju nevronov in so pomemben vir Omega-3 maščobnih kislin. Zato naj se ta živila, ob obilici zelenjave in sadja, kar se da pogosto znajdejo na vašem jedilniku. 

Igrajte se

Nenehno soočanje z izzivi bo pomagalo vašim možganom, da bodo stalno v pogonu. Male sive celice lahko namreč včasih postanejo lene. Ko se zavejo, da nekaj obvladajo, se prenehajo truditi in počivajo. Prav zato je treba izkoristiti svoj polni potencial in premakniti meje. Igre za možgane, kot so sudoku in podobne uganke, v katerih je treba reševati miselne probleme, resnično pomagajo. In še novica za vse ljubitelje tehnologije: tudi kvalitetne računalniške igrice lahko povečajo vaš IQ.

male sive celice, možgani
(Foto: iStockphoto)

Pišite dnevnik

Če je pisanje dnevnika koristilo veleumom, kot so Einstein, Newton in Jefferson, potem je to vsekakor dobra ideja tudi za vse nas. Navada, da doživetja in ideje zapišete na papir, je učinkovita in kreativna oblika širjenja meja vašega uma. Misli so časovno razmaknjene, eterične stvari in če niso zabeležene, se lahko izgubijo. Rutinsko beleženje misli vam bo omogočilo, da razmišljate bolj jasno in temeljito. Ta dobra navada bo vsekakor spodbudila vašo sposobnost jasnejšega in hitrejšega razmišljanja.

Fizični napor

Ves trud, ki ste ga porabili, da bi usposobili svoje možgane, je neuspešen, če ob tem ne ohranite tudi zdravega in fit telesa. Že manjši telesni napori bodo pripomogli k ohranjanju možganov v vrhunski formi. Ni nujno, da se sedaj kot nori poženete v telovadnico ali fitnes in zagotovo vam ni treba telovaditi vsak dan. Dovolj je že daljši sprehod v nekoliko hitrejšem tempu nekajkrat na teden.

Pišite na roke

Sodobni svet je odvisen od tipkovnic, a rokopis je veliko pomembnejši za razvijanje umskih sposobnosti. Filtrirni sistem vaših možganov (sistem retikularne aktivacije ali RAS) namreč obdeluje samo to, na kar se trenutno aktivno osredotočate. Tipkanje po tipkovnici ne aktivira RAS, ker je to avtomatizirano dejanje - za razliko od pisanja na roke, ki možgane spodbuja, da se osredotočijo na to, kar počne telo.

male sive celice, možgani
(Foto: iStockphoto)

Znebite se rutine

Nove izkušnje vaše možgane silijo, da rastejo in odkrivajo nove poti ter razsežnosti. Spomnite se svojega otroštva. Vsak dan je bilo novo učenje – po principu učenja iz poskusov in napak. Vsaka nova izkušnja krepi nevronske poti in nas sili, da ustvarjamo nove navade ter tako na nov, drugačen način rešujemo vsakodnevne naloge. Zato si danes zadajte izziv, ki ga doslej še niste preizkusili. Verjemite, vaši možgani vam bodo hvaležni.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 0
Več komentarjev