Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Tek

In če vas prime med maratonom?!

N.J.
19. oktober 2017, 08:25
0
Velikost pisave:

Nočna mora vsakega tekača je prav gotovo ta, da ga zagrabi na veliko potrebo sredi teka po okoliških poteh. Če je potreba blaga in dom blizu, težave pravzaprav ni. Toda zaplete se, če je pred tekačem še kar nekaj kilometrov, potreba pa močna. Kaj šele, če zagrabi diareja!

Rekreacija
(Foto: Thinkstock)

Zakaj se med tekom pojavi diareja?

Dolgotrajna fizična aktivnost, še posebej dolg tek, spodbudi delovanje prebavnega trakta in s tem tudi črevesja, pojasnjuje nutricionist Mike Roussell. "Če ste že kdaj storili napako in popili veliko tekočine ali zaužili zajeten obrok pred tekom, ste prav gotovo že občutili neprijeten občutek pretakanja vsebine v želodcu," pravi in dodaja: "Ko tečemo, telo preusmeri tok krvi od črevesja proti mišicam, zaradi česar je prebava motena. In točno takrat se zgodi nepričakovano - silna potreba po iztrebljanju."

Kaj storiti?

Če niste na maratonu oziroma na tekmovanju, se ustavite in vsaj za nekaj časa prenehajte teči. Do cilja hodite in poskusite zdržati do doma. V kolikor ta scenarij ni možen, poiščite primeren odročen kraj, opravite potrebo in si pomagajte z listjem ali travo, karkoli imate pač pri roki. Še najbolj prav vam bodo prišli večji osušeni listi.

Najtežji maratoni na svetu - 8
(Foto: TopTenz)

Če ste sredi pomembnega tekmovanja, pa elitni maratonec in trener v klubu Hanson-Brooks, Mike Morgan, pravi: "Opravite potrebo." Pri tem dodaja, da se mu je nekoč zgodilo prav to. Leta 2010 se je udeležil enega od maratonov in 10 kilometrov pred ciljem je v črevesju začutil močno potrebo. Ker se ni želel odreči tedaj doseženemu 10. mestu, je potrebo opravil kar med tekom. "Sicer sem mislil, da bom izločil le nekaj plinov, v resnici pa sem si napolnil hlače." Danes svojega dejanja sploh ne obžaluje, a dodaja, da se je iz svoje lekcije nekaj le naučil: "Pred pomembno tekmo svetujem, da zvečer zaužijete blag laksativ in prehranski nadomestek vlaknin. Tako se vam bodo prebavila očistila pravočasno in prihranili si boste marsikatero zadrego."

Da bi preprečili diarejo, pa svetuje še nekaj: nekaj ur pred tekom se vsekakor izogibajte hrani, ki je bogata z vlakninami, oreščkom in stročnicam. Čeprav vlaknine lahko napolnijo z energijo, lahko istočasno tudi vznemirijo želodec in pospešijo presnovo. Ker se iz želodca in črevesja običajno izločijo v približno dveh urah, to upoštevajte pred tekom.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev