Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Prehlad

Tako najhitreje odpravite prehlad

N.J.
10. november 2017, 08:01
3
Velikost pisave:

Obstajajo načini, kako poskrbeti za boljše počutje, omiliti simptome in skrajšati potek bolezni, čeprav zdravila, ki bi čudežno pozdravil prehlad, ni. V teh dneh, ko se zdi, da bacili kar skačejo z enega človeka na drugega, so te informacije še kako dobrodošle. Preberite, kaj vam lahko koristi in kaj ne!

Sredstev proti prehladu je skoraj toliko, kolikor je razširjen prehlad, in nekatera so prav toliko tudi stara. Kokošjo juho so namreč uporabljali že stoletja nazaj. Vendar ali to pomeni, da tudi zares učinkuje? Ali učinkovita sredstva proti prehladu sploh obstajajo?

Katera sredstva proti prehladu delujejo?

Če se prehladite, lahko pričakujete, da boste bolni vsaj en teden. To pa še ne pomeni, da se morate počutiti obupno. Ta sredstva so vam lahko v veliko pomoč.

Gripa
(Foto: Profimedia)

1. Voda in druge tekočine

Prehlada se sicer ne da kar splakniti iz organizma, vendar lahko pitje dodatne tekočine pomaga. Voda, sokovi, čista juha ali topla limonada z medom pomaga zmanjšati kašelj in zastoje ter
prepreči dehidracijo. Izogibajte se alkoholu, kavi, gaziranim pijačam, ki le povečujejo dehidracijo.

2. Slana voda

Grgranje slane vode lahko začasno olajša vneto in hripavo grlo. Pol čajne žličke soli raztopite v kozarcu tople vode in grgrajte večkrat na dan.

3. Slano razpršilo za nos

Razpršila za nos pomagajo odmašiti zamašen nos in olajšajo dihanje. Poleg tega je prednost slanih razpršil ta, da njihov učinek traja tudi potem, ko prenehamo z njihovo uporabo, njihova uporaba pa je varna in neškodljiva tudi za otroke.

4. Kokošja juha

Kokošjo juho so našim dedkom in babicam kuhale že njihove babice. Znanstveniki so sedaj odkrili, da kokošja juha resnično deluje. Pomagala naj bi namreč odpraviti simptome prehlada in gripe že v dveh dneh! Deluje namreč protivnetno, saj zavira pretok celic imunskega sistema, ki povzročajo, da se telo na okužbo odzove z vnetjem, po drugi strani pa začasno pospeši gibanje sluzi skozi nos, odmaši nos in s tem skrajša čas, ko so virusi v stiku z nosno sluznico.

5. Protibolečinska zdravila

Protibolečinska zdravila, ki jih dobimo brez recepta, sicer olajšajo simptome, vendar pa ne nudijo zaščite pred prehladom in ne skrajšajo bolezni. Poleg tega so pri tovrstnih zdravilih ob uporabi, daljši od nekaj dni, pogosti tudi stranski učinki. Uporabljajte jih torej le nekaj dni, nikakor pa naj jih ne jemljejo otroci. Protibolečinska zdravila, ki vsebujejo acetaminofen namreč lahko v večjih količinah povzročijo okvare jeter, v kombinaciji z zdravili proti gripi pa lahko povzroči tudi zastrupitev.

6. Vlaga

Virus prehlada uspeva v suhem okolju, zato je prehlad toliko bolj pogost pozimi. Suh zrak poleg tega izsuši sluznico, s čimer povzroči zamašenost nosa in prasketanje v grlu. Vlažilec zraka vam tako lahko v stanovanje prinese nekaj vlage, res pa je, da se lahko zaradi tega na stenah naredijo plesen in množijo bakterije, če stanovanja ne boste dovolj redno čistili.

PrehladKatera sredstva ne delujejo?

Ta seznam je veliko daljši od zgornjega, vendar pa je pred vami nekaj najpogosteje uporabljenih sredstev proti prehladu, ki resnično ne delujejo.

1. Antibiotiki

Antibiotiki uničujejo bakterije in ne virusov! Zato ne prosite svojega zdravnika, naj vam predpiše antibiotike in ne uporabljajte starih, ki jih imate še doma. Nič boljše se ne boste počutili, poleg tega pa nepravilna uporaba antibiotikov povzroča širjenje bakterijskih okužb, saj bakterije postanejo imune na antibiotik, vaš organizem pa prav tako.

2. Antihistamini

Nekatere raziskave so pokazale, da antihistamini sicer zmanjšajo kihanje in pomagajo pri zamašenem nosu, vendar so njihovi stranski učinki veliko večji, kot rezultati.

3. Sirupi za kašelj, ki jih dobite brez recepta

V času sezone prehlada sirupi proti kašlju kar preplavijo domove. Nekateri dejansko vsebujejo sestavine, ki olajšajo kašelj, vendar pa so količine premajhne, da bi imele tak učinek, kot bi si ga želeli, in so lahko celo škodljivi za otroke.

Kašelj, ki se pojavi ob prehladu, navadno traja približno tri do štiri tedne. Če kašelj traja dlje časa, obiščite zdravnika. Medtem pa kašelj skušajte raje ublažiti z limoninim sokom in medom in vlažilci zraka.

Ameriški slamnik
(Foto: iStockphoto)

Katera sredstva so lahko koristna in nikakor ne škodijo?

1. Vitamin C

Jemanje vitamina C običajnih ljudi najverjetneje ne bo zaščitilo pred okužbo s prehladom. Je pa res, da 200 miligramov tega vitamina na dan koristi vsem, ki se resno in aktivno ukvarjajo s športom, so izpostavljeni ekstremnim razmeram in mrazu – vojaki, smučarji in maratonski tekači. Vendar pa morate biti previdni, da ne vzamete prevelikega odmerka vitamina C. Količine okoli 2000 miligramov lahko povzročijo slabost in prebavne motnje.

2. Ameriški slamnik

Ameriški slamnik naj bi krepil imunski sistem, pomagal pri pospešenem uničevanju mikrobov, prehladu, gripi in učinkovito zdravil okužbe dihal. Vendar pa so nekatere študije pokazale, da potek bolezni, kot je prehlad, skrajša le za 10 do 30 odstotkov

3. Cink

Študije glede učinkovitosti cinka so zelo različne. Po mnenju nekaterih naj bi bile pastile in razpršila za nos, ki vsebujejo cinkov acetat, najbolj učinkovita v roku 48 ur po nastopu simptomov. Jemanje cinka s hrano naj bi zmanjšalo simptome, vključno s slabim okusom v ustih in slabostjo. Vendar pa nekateri trdijo, da cink ni učinkovito sredstvo proti prehladu, poleg tega pa lahko prekomerna uporaba cinkovega razpršila za nos povzroči trajno izgubo občutka za vonj.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 3
 
STELA_ 11.11.2017 06:21:27
Pomaga tudi jabolko....narežeš ga na sedem krhljev in poješ vsak dan enega.......:)
Maxx365 15.11.2017 08:00:32
jabolko na dan odžene zdravnika vstran ... samo dobro ga moraš zadeti
 
olidata 10.11.2017 19:51:44
Zaključek? Počakat en teden, da samo mine?
Več komentarjev