ZDRAV IN V FORMI

Kaj je bolj zdravo, umetno ali naravno?

10.09.2018, 14:10
0
Ljudje vse bolj hlepimo k naravnemu, naravna prehrana, naravni materiali, a ni nujno, da to pomeni, da živimo bolj zdravo.

Pred časom je Gwyneth Paltrow poudarjala, da nič naravnega ne more biti škodljivo za nas. “Mi smo človeška bitja, a sonce je sonce. Kako je lahko za nas škodljivo. Ne more biti,” je takrat glede sončenja povedala Gwyneth. Seveda so številne raziskave pokazale, da je sonce glavni krivec za nastajanje kožnega raka, ki postaja globalni morilec. Gwyneth sicer ima posebno spletno stran na kateri prodaja šarlatanske izdelke, s katerimi obljublja reševanje najrazličnejših zdravstvenih težav. In z njimi služi milijone dolarjev letno. Primer takšnega produkta je recimo posebno jajce iz žada, ki naj bi si ga ženska vstavila v svoj spolni organ in s tem pozdravila cel kup težav s spolovilom. 

Naravna zelišča
Naravna zelišča/ FOTO: iStock

Kaj je nenaravno?
Veliko vprašanje je kaj je dejansko naravno in kaj nenaravno. Nenazadnje mi ne pridobivamo snovi iz neke druge dimenzije, ki bi bila povsem nasprotujoča naši. Razlike med umetnimi in naravnimi kemikalijami namreč ni, če govorimo o isti snovi. Seveda, vemo, da govorimo o razliki med nečim kar je nastalo/zraslo v naravi in nečim kar so izdelali znanstveniki/proizvajalci v laboratorijih in v industrijski proizvodnji. A morda na vse skupaj gledamo nekoliko preveč naivno. Nenazadnje vemo, da je narava sama po sebi zelo učinkovita ubijalka, saj najdemo tako v živalskem kot rastlinskem svetu cel kup izjemno učinkovitih strupov in rakotvornih snovi. 


Dobro in slabo
Mnogi ljudje verjamejo, da gre za zelo črno-belo tematiko. Se pravi, da je vse naravno dobro in vse umetno slabo. Še posebej, če se pri tem omenjajo velike korporacije. In seveda bi lagali, če bi trdili, da v vsaj določenih primerih nimajo prav. Ampak nikakor ne bi smeli kar povprek posploševati. Tako v enem in od drugem primeru pa je pogosto tudi vprašanje količine. Če bi recimo pojedli okoli 400 banan naenkrat (kar je skoraj gotovo nemogoče) bi zaradi prevelike doze kalija umrli. 

Naravna zelišča
Naravna zelišča/ FOTO: iStock

Antibiotiki in naravna zdravila
Nobene debate ni, da lahko naravni pripravki prav tako zdravijo, ali pogosteje, vsaj lajšajo simptome določenega bakterijskega vnetja, a lahko pri pretiravanju hitro pride do hujših težav. Če vzamemo prevelike odmerke določenega zelišča lahko tudi umremo. Seveda tudi z antibiotiki nikakor ne smemo pretiravati in se moramo držati zdravnikovih navodil. Če smo pošteni, antibiotiki imajo tudi drugo težavo, da zaradi prepogostega jemanja, bakterije pridobivajo odpornost nannje in postajajo čedalje bolj nevarne, a to je spet druga zgodba. 

Naravna zelišča
Naravna zelišča/ FOTO: iStock

Škodljiva zelišča
Raziskave so pokazale, da imajo številne rastline, ki jih smatramo za zdrave, kar nekaj škodljivih lastnosti. Jabolka, recimo, če z njimi pretiravamo, tvegamo sladkorno bolezen saj vsebujejo veliko sladkorja. Študija je tudi pokazala, da slavna afriška aloevera povzroča raka pri podganah. Zato ni priporočljivo, da takoj vsak naravni pripravek takoj označimo za zdravega in neškodljivega. Še posebej, če karkoli naročamo preko spleta. Nedavna raziskava na Hrvaškem je recimo pokazala, da je od 50 naravnih zdravil kar 20 takšnih, ki so lahko potencialno zdravju škodljivi, štirje pa bi lahko bili celo smrtonosni.  

Naravna zelišča
Naravna zelišča/ FOTO: iStock


Zakaj so lahko umetne stvari celo boljše
Seveda lahko pademo v teorije zarote, da svet nadzira prehrambena, farmacevtska in še kakšna industrija, ki želi preprečiti prodajo naravnih zelišč in prehrambenih izdelkov. Morda je res, ampak če stopimo stran od teorij zarot vendarle lahko vidimo, da za temi izdelki vendarle stoji znanost. Pri naravnih preparatih je zelo težko določiti kaj točno je v njih. Pri laboratorijskih izdelkih pa je to povsem preprosto. Prav tako je v laboratoriju relativno preprosto preveriti učinke posamezne snovi. 
Potrebno se je namreč tudi zavedati, da je potencialna zdravilnost določene rastline odvisna od različnih faktorjev. Od načina shranjevanja, podnebja in same priprave rastline. Rastline imajo namreč izjemno sposobnost obrambe in znajo izdelati stupe, da se branijo pred napadalci.  

Naravna zelišča
Naravna zelišča/ FOTO: iStock

Težke kovine
Nedavna raziskava je tudi pokazala, da imajo naravna zdravila pogosto veliko vsebnost težkih kovin, saj so v tradicionalni medicini pogosto uporabljali recimo svinec, živo srebro in celo arzen. Poleg tega se je izkazalo, da mnoga podjetja, ki svoje proizvode imenujejo naravna, te dejansko izdelujejo po principih, ki se smatrajo za umetne. Dejstvo je, da lahko zagotovo zvemo ali je nekaj za naše zdravje dobro ali ne, samo skozi obsežne medicinske raziskave, vsekakor pa ne smemo biti prepričani, da je za nas nekaj dobro samo zato, ker na embalaži piše, da je naravno. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.