Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Fit moški

Je tek lahko prepočasen?

N.J.
02. avgust 2017, 06:38
Velikost pisave:

Se vam je morda kdaj zgodilo, da ste šli  teči s kondicijsko slabše pripravljenim prijateljem, nato pa ste bili presenečeni, saj ste mislili, da ste tratili čas, na koncu pa vas je vse bolelo, bolj kot če bi tekli hitro?

tek
(Foto: Thinkstock)

"Če gre maratonec, ki teče s hitrostjo 3 minute na kilometer, teči s hitrostjo 6 minut na kilometer, ne bo izzval nobenih fizioloških sprememb v telesu in zaradi tega ne bo postal boljši tekač," pravi  Janet Hamilton, ustanoviteljica in ena glavnih trenerk v Running Strong v Atlanti, ZDA.

tek
(Foto: iStock)

Kljub vsemu pa se marsikomu zdi, da je počasen tek pravzaprav boleč. Če vam je pri počasnem teku nelagodno in vas začnejo boleti mišice, sklepi, potem je to znak, da nekaj ne delate prav. Ste morda upočasnili kadenco? Sprememba kadence lahko povzroči dodaten stres v mišicah oziroma povzroči pritiske, kjer jih sicer ni. "Več korakov na minuto pomeni več stika s podlago in noge morajo tako prenesti več pritiska," pravi Hamilton.

To ne pomeni, da ne smete teči počasi. Nasprotno. Počasen tek je lahko blagodejen. Le naučiti se morate počasi teči. Poskusite ohraniti kadenco, le manj moči uporabite pri odrivu. Osredotočite se na to, da tečete bolj lahkotno in ne počasneje. Kot pravi Hamiltonova, imajo tisti, ki redno tečejo, ritem že v glavi. "Ko tečejo počasneje, se lahkotneje odrivajo od podlage in s tem uravnavajo hitrost.  Nekateri tekači trdijo, da jim počasen tek ne ustreza ... ne gre za fizično slabše počutje. Gre za to, da jim ni všeč misel na to, da tečejo počasi."

Kot pravi Hamilton, bi moral tekač pri vzdržljivostnem treningu čutiti,  da ne gre za prevelik napor in da bi to lahko počel ves čas.

Počasen tek je namreč dober za izboljšanje vzdržljivosti, pospeši cirkulacijo in stimulira encime, zaradi česar se mišice hitreje celijo. Počasnejši tek tudi krepi mišice nog, trupa in rok, pri počasnejšem teku pa tekač tudi lažje pazi na pravilno držo med tekom.

tekač
(Foto: iStock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3