Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Jajca

Jajca, ki jih lahko jedo tudi vegani: ne, ni misija nemogoče!

N.J.
20. september 2017, 08:14
0
Velikost pisave:

Ima vse organoleptične lastnosti trdo kuhanega kokošjega jajca, a je v celoti rastlinskega izvora. To je 'vegansko jajce', patent številka 100 videmske univerze.

Jajca
(Foto: iStockphoto)

Vse o JAJČNI DIETI izveste tukaj!

Kot pojasnjujejo italijanski mediji, je vegansko jajce, ki so ga izdelali na univerzi v Videmu, primerno za vse, ki se prehranjujejo na veganski način, a si želijo jajc, pa tudi za vse, ki trpijo za celiakijo ali celo  visokim holesterolom, saj ne vsebuje ne holesterola in ne glutena. Izumile so ga štiri študentke magistrskega študija živilstva, Francesca Zuccolo, Greta Titton, Arianna Roi in Aurora Gobessi. Na projektu so delale približno leto in pol, opravile so številne preizkuse v tamkajšnjih laboratorijih.

Kmalu začenjajo s procesom komercializacije. Izdelek bodo predstavile potencialnim kupcem, podjetjem, ki bi zagnala proizvodnjo njihovega izdelka.

Vegansko jajce so izdelale iz naravnih sestavin rastlinskega izvora, večinoma beljakovinskih. Uporabile so najrazličnejše moke, rastlinska olja, želirno sredstvo in posebno sol. Proizvod se hrani v hladilniku in je pripravljen za uživanje, torej toplotna obdelava ni potrebna. Ima obliko trdo kuhanega jajca, zato je primeren za uporabo v solatah, sendvičih ali kot dodatek omakam.

Znate pravilno skuhati jajce?

Dekleta ciljajo na različna podjetja, ki se že ukvarjajo s proizvodnjo veganskih živil. Želijo si, da bi bil izdelek kmalu na policah trgovin z bio prehrano, vegetarijansko in vegansko prehrano, pa tudi v običajnih trgovinah, saj povpraševanje po izdelkih rastlinskega izvora narašča. Vodja patentov univerze v Furlaniji Antonio Abramo je dejal, da je »stoti patent tisti, na katerega so še posebej ponosni, saj gre za rezultat inovativne ideje štirih mladih deklet, študentk, izobraževalni sistem pa jim je omogočil, da so svojo zamisel pretvorile v prakso.«

 

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,4
glasov 7
Komentarjev: 0
Več komentarjev