Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moške prsne mišice

Izoblikujte si čvrste prsne mišice

N.J.
06. december 2017, 08:02
0
Velikost pisave:

Moške prsi so posledica debelosti ali pa zdravstvenega stanja, ki mu pravimo ginekomastija. Z veliko vadbe in manj hrane se prsi, ki so posledica debelosti, lahko znebite, če gre za zdravstveno težavo, pa vam lahko pomaga zdravnik.

moške prsi
Pri moških so lahko povečane prsi posledica debelosti ali pa ginekomastije, hormonske motnje. (Foto: iStockphoto)

Najpogostejši mit je, da se lahko moški svojih povečanih prsi znebijo z lahkoto. Na žalost ni tako, saj je telesu nemogoče ukazati, na katerem delu naj stopi maščevje in na katerem ne. Ne samo to, številnim moškim povečane prsi predstavljajo najhujšo nočno moro. Z njimi se namreč počutijo neprivlačne, nesamozavestne in enostavno – drugačne. Poleg tega vsi moški vedo, da pri ženskah lahko nekaj dosežejo le, če igrajo na karto samozavesti, zato je boj s povečanimi prsmi tisti, v katerem morajo brezkompromisno zmagati. Kako?

Na prvem mestu sta tukaj zagotovo nadzorovanje prehrane in predanost vadbi. Pa zapomnite si: Če se ne boste držali prehranskega in vadbenega načrta, iz vsega skupaj ne bo nič!

Zakaj imajo nekateri moški prsi?

Obstajata dva glavna vzroka za prekomeren razvoj prsnega maščobnega tkiva pri moških. Prvi je enostavno debelost, saj so prsi narejene iz maščobnega tkiva, ki se kopiči nad prsnimi mišicami. Če se želite znebite teh maščobnih oblog, boste morali začeti redno izvajati kardiovaje vaje in vaje za krepitev prsnih mišic, poleg tega pa se boste morali držati tudi posebne diete. Ustvariti morate kalorični deficit, kar pomeni, da boste več energije porabili, kakor zaužili. Pri tem boste morali ali zmanjšati vnos energije s hrano in pijačo ali pa povečati fizično aktivnost. Če ste pametni, boste storili oboje hkrati.

Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati
Z vajami za krepitev mišic na zgornjem delu telesa se bodo maščobne obloge stopile, prsi pa bodo izginile. (Foto: iStockphoto)

Drugi vzrok moških prsi je ginekomastija, zdravstveno stanje, ki je posledica prekomerne tvorbe hormona estrogena in preskromne tvorbe testosterona pri moških. Ginekomastija je pogosto posledica jemanja določenih zdravil, ki vplivajo na ravnovesje hormonov v organizmu, lahko pa nastane tudi kot rezultat tumorja na modih, pri katerem se začne prekomerno izločati estrogen. Za zdravljenje te bolezni poiščite zdravniško pomoč. Velikokrat pomagata že zamenjava zdravil, ki povzročajo težave, ali antiestrogenska terapija. Če se stanje ne izboljša, je operacija še edina možnost.

S katerimi vajami lahko okrepite prsne mišice?

Kardiovaje vaje

S kardiovajami vajami boste izgubili največ energije v kratkem času, kar pomeni, da boste z njimi lažje dosegli kalorični deficit oziroma primanjkljaj.

1. Intervalni trening

Z intervalnim treningom boste spodbudili delovanje metabolizma. Ker so ti treningi visoko intenzivni, bo telo porabilo veliko kalorij še potem, ko boste že nehali telovaditi, saj bo energijo potrebovalo za rekonstrukcijo in obnovo mišičnega tkiva, ki se je med vadbo 'poškodovalo'. Intervalni trening izvajajte od 20 do 25 minut, razmerje med težkimi in lahkimi vajami pa naj bo 1:3. Če torej 20 do 30 sekund intenzivno vadite, minuto do dve izvajajte enostavne kardiovaje vaje, to pa ponovite od 8-krat do 15-krat.

2. Tek

Tek predstavlja najboljšo obliko kardiovaskularnih vaj za izgubljanje maščob. Če imate težave s sklepi, še posebej koleni, gležnji in kolki ali pa enostavno sovražite tek, obstajajo tudi druge oblike vadbe.

Kardio fitnes-2
Privoščite si družabne športe, veslanje ... Kar koli, le da boste uživali pri tem in ne obupali. (Foto: iStockphoto)

3. Veslanje

Veslate lahko v fitnesu ali pa v naravi. S to obliko vadbe boste močno okrepili prsne mišice, poleg teh pa tudi vse druge mišice v zgornjem delu telesa. Tako boste istočasno izvajali kardiovajo, s katero boste topili maščobe in si klesali mišice.

4. Eliptični trenažer

Čeprav je kolesarjenje dobra oblika kardiovaskularne vadbe, na ta način ne boste okrepili mišic zgornjega dela telesa. Pav zato izberite raje eliptični trenažer, kjer boste istočasno uporabljali tudi roke in zgornji del trupa. Ker vadba manj obremenjuje sklepe in poleg tega med njo delajo tako roke kot tudi noge in se pospešeno topijo maščobe, je izjemno priljubljena.

5. Ekipni športi

Nikar ne pozabite na ekipne športe. Igrajte tenis, hokej, nogomet, košarko, odbojko … Vse to so odlične oblike kardiovaskularnih vadb, ki preprečujejo razvoj prsnega maščevja!

Vaje za moč

Z vajami za moč ne boste le izgubili veliko kalorij, temveč boste pospešili rast mišičnega tkiva, ki je največji porabnik energije. Z vajami za krepitev mišic si boste tudi lažje izoblikovali prsne mišice, ki bodo na plan prišle, ko boste s prsi stopili odvečno maščobo.

Moški telovadi
Sklece lahko delate kjer koli in kadar koli! (Foto: iStockphoto)

- Potisk s prsi sede na trenažerju. Pri tej vaji pazite, da imate hrbet popolnoma zravnan, uteži pa od sebe potiskajte naravnost, s horizontalnim gibom, nato pa se povrnite v prvotni položaj. Nadzorujte dihanje in gibanje, naredite pa štiri serije po 8 do 12 ponovitev.

- Odročenje leže. Sedite na klop, ki naj bo nagnjena za približno 45 stopinj. V rokah držite ročke, nato pa jih dvignite nad glavo. Roke nato dajte v odročenje, a ne niže od višine ramen, zatem pa jih spet dvignite. Naredite štiri serije po 8 do 12 ponovitev.

- Sklece. Sklece so odlična vaja za zgornji del telesa, poleg tega pa jih lahko izvajate prav kjer koli. Dlani torej položite na tla v širini ramen in iztegnite telo, da bo popolnoma vzravnano in se boste opirali na prste na nogah. Pokrčite roke, da se boste z nosom skoraj dotaknili tal, nato pa se dvignite. Ko boste osvojili te sklece, poskusite še s takšnimi, da boste med vsakim dvigom plosknili z rokama.

Ne prestrašite se!

Če so se vam začele oblikovati prsi, nič ne skrbite. Dokler boste skrbeli za zdravo in uravnoteženo prehrano in redno telovadili, ne bi smeli imeti težav z njimi. Če jih imate, gre najverjetneje za zdravstveno težavo. V tem primeru vam telovadba ne bo pomagala, se boste pa lahko povečanih prsi znebili, če boste obiskali zdravnika in skupaj z njim poiskali ustrezno rešitev za vas.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev