Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Tekaška obutev

Kupujete tekaško obutev? Pozor!

Sandra Cvetkovič
21. april 2017, 09:13
7
Velikost pisave:

Na nakup ustrezne tekaške obutve vplivajo številni dejavniki, treba se je zavedati, da univerzalnih tekaških copat ni. Z izbiro pravih ne bo le korak udobnejši, pač pa se lahko izognete tudi marsikaterim športnim poškodbam.

Razvoj tekaške obutve je v zadnjih letih prinesel veliko novosti, tako da dandanes obstaja na tržišču malo morje modelov za vse potrebe in okuse. A pomembno je, da si za nakup tekaških čevljev vzamete čas ter anatomski zgradbi stopala, načinu in tehniki teka, namenu in podlagi, po kateri ponavadi tečete, ter razdaljam, ki jih nameravate premagovati, daste prednost pred privlačno obliko in ugodno ceno. Tako ne bodo le pretečeni kilometri udobnejši, pač pa bodo tudi možnosti poškodb veliko manjše.

Tek
(Foto: Profimedia)

Začetniki pozor!

V kolikor ste tekač začetnik, se je priporočljivo o nakupu tekaških superg posvetovati s strokovnjakom ali prodajalcem v športni trgovini, toda pozor! Slednji znajo biti včasih zavajujoči in vam lahko mimogrede prodajo najdražji model, češ da je za vas najprimernejši, pa to še zdaleč ni res.

Pronacija (nagibanje stopala navznoter): v tem primeru se teža prenaša po notranjem delu stopala, pronacija pa je najpogosteje posledica ploskega stopala. Tak tip stopala ima več kot 60 odstotkov ljudi. Copate za pronatorje morajo nuditi dodatno oporo stopalu na notranjem delu, zato imajo navadno okrepljen notranji rob podplata in predel stopalnega loka.Supinacija (nagibanje stopala navzven): teža se prenaša po zunanji strani stopala, kar pomeni slabše blaženje ob udarcu stopala ob tla. Copate za supinatorje navadno nimajo dodatne ojačitve na notranji strani in nudijo nekoliko večje blaženje.

Ker kot začetnik ne morate najbolje vedeti, kakšen je vaš način teka in na kakšni podlagi boste najraje trenirali, je najbolje, da izberete copat, ki ima dobro blaženje, je primerno oblazinjen, udoben, dovolj širok in vas nikjer ne tišči. Med tekom stopala pogostokrat otečejo in če je obutev pretesna, se lahko pojavijo bolečine. Prav tako pa ne smejo biti copati preveliki, drugače vam bodo med tekom 'poplesavale' na nogi, kar je lahko zelo neudobno.

Na kaj je potrebno paziti pri nakupu?

Nakup ustrezne tekaške obutve je seveda veliko lažji, če je za vami že kar nekaj pretečenih kilometrov, a kljub temu marsikateri rekreativni tekač ne ve natančno, na kaj vse mora biti pozoren. Poleg že naštetih kvalitet, torej udobja in velikosti, je zelo pomemben sam način teka, na katerega vplivajo številne telesne značilnosti, kot so telesne mere, gibljivost in moč ter lastnosti same vadbe. Zato je tek vsakega posameznika specifičen in individualen. Da bi ugotovili, kakšen je vaš način teka, se lahko udeležite testiranj tehnike teka, ki so v večjih krajih pogosta, ali pa prosite kakšnega izkušenega tekača ali trenerja, naj vas opazuje. Ta bo hitro zaznal, kako vaše stopalo pristane na podlago in na katero stran se nagne, notranjo ali zunanjo.

Poleg samega načina teka je eden bistvenih elementov, na katere je treba paziti, sama anatomska oblika stopala. Na voljo vam je obutev, prilagojena tako za tekače, ki imate pronacijo, kot za tiste, ki imate supinacijo. O pronaciji govorimo, ko je nožni lok zelo nizek in se tal lahko dotaknemo celo s celim podplatom, zaradi česar se stopalo med tekom obrača navznoter. Pri supinaciji pa je ravno obratno, nožni lok je izrazito visok, kar pomeni, da stopalo pristane na zunanji strani in se obrne navzven. Ustrezne športne copate veliko lažje najdejo posamezniki, ki imajo pronacijo, saj je ta veliko pogostejša kot supinacija, a brez skrbi. Ob poplavi ponudb najrazličnejših modelov za vse oblike stopala se bodo za vsakogar našla obutev, ki mu bo kot ulita.

Že ko jih pomerite v trgovini, se morate v njih počutiti udobno in ne računajte na to, da se bo noga sčasoma že privadila. Tekači veliko pozornosti namenjajo tudi teži copat, vendar so tiste lažje namenjene hitrejšim in bolj izkušenim tekačem. Tisti, ki tečete le za rekreacijo in užitek, pa vedite, da je teža zadnja stvar, na katero morate biti pozorni.

Tekaška obutev
(Foto: iStock)

Zaradi napačne obutve tvegate poškodbe

Do poškodb pri teku lahko pride zaradi več različnih dejavnikov. Najpogosteje nastanejo kot posledica nesreč, napačnega ali pretiranega treninga, lahko so kronične (torej dolgotrajne) ali pa je za njih kriva napačna obutev. Slednja je lahko krivec za tekaško koleno oziroma bolečine v kolenu, nad katerimi se tekači pogosto pritožujejo. Najpogosteje je vzrok nenormalen položaj stopala med tekom, če se namreč to preveč obrača navznoter oziroma navzven, vleče koleno v dve smeri, posledica pa je kot rečeno bolečina. Zaradi neustrezne obutve lahko pride tudi do poškodbe oziroma vnetja ahilove tetive, ki ponavadi traja kar nekaj časa. Stanje je potrebno obravnavati zelo resno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do še večjega natrganja ali celo pretrganja. Pogoste poškodbe pri teku so tudi zvini, žulji, poškodbe pokostnice, stres faktura in še bi lahko naštevali, a čeprav niso vse vedno posledica neprimerne tekaške obutve, so lahko ravno kvalitetne in predvsem vsakemu posamezniku prilagojeni copatitiste, ki poškodbo omilijo ali celo preprečijo.

Tudi tekaška obutev ima rok trajanja

Ni jih tekaških copat, ki bi bile večne. Čeprav so vrhunske kakovosti, imajo omejen rok trajanja. Že res, da so bile drage in da se sčasoma noga udobno prilagodi obutvi, toda copati izgubijo funkcijo in se deformirajo že nekaj časa pred začetkom 'razpadanja'. Ne nudijo več ustrezne opore, podplat se obrabi, zato jih je treba zamenjati po pretečenih od 600 do 800 kilometrih ali povprečno vsako sezono, izjemoma dve, če ne tečete redno. Treba je upoštevati, da je v kilometre všteta tudi hoja in uporaba v prostem času, ne samo tek, trajanje samih superg pa je odvisno tudi od teže tekača. Če tečete na dolge razdalje, strokovnjaki priporočajo, da imate vsaj dva para superg, ki jih redno menjavajte, enega težjega za trening in enega lahkotnejšega za morebitna tekmovanja ali daljše proge.
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 5
Komentarjev: 7
 
bohlojz 22.04.2017 10:32:14
copati bodo poplesavale....
 
RektalnaOdprtina 21.04.2017 19:54:51
ma dej.. v kaki obutvi uni nigerijci laufajo? pa zmagujejo na naših tekmovanjih..
kor22 22.04.2017 09:51:58
v najboljši kaj je možna, oni živijo za to, oni delajo samo za te nagrade ko se borijo, nam se mogoče ne zdi vredno borit za nagrade ker so premale, za njih pa je to ogromno. Kje pa so naprimer nigerijci na tour de france ko se evropejci resno potegujejo? niti blizu ne morjo prit.
robi70 22.04.2017 13:03:05
Itak da imajo najboljšo opremo.
FesterAdams 21.04.2017 09:31:17
Kupujem jo. A kaj, ko je poslovodjem v naših trgovinah kaj malo mar za tiste, ki nosimo čevlje št. okoli 50. Sam sem obsojen na nabavo prek spleta, torej maček v žaklju z visokimi stroški. Dokler bomo imeli po trgovinah take poslovodje, ki bodo nabavljali nabor velikosti samo od 38-46, se ne bomo dvignili iz greznice, v kateri smrdimo že desetletja.
JožaizMB 22.04.2017 09:35:30
Poslovodje??? Ti ne veš kaj govoriš!!!! Tekaška obutev je tudi do št. 49 mimogrede
Armagedon 22.04.2017 20:10:35
hja...že št. 46 ni nujno da jo dobiš...:( Tam do 45 še...naprej je pa kriza...:(
Več komentarjev