Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

hoja

Idealna oblika vadbe za začetnike

S.C.
12. januar 2017, 09:54
2
Velikost pisave:

Če ste se odločili, da boste bolj aktivni in svoje telo skušali 'spraviti v red', a vam telovadnice ne dišijo, tek ni za vas in za kolesarjenje nimate opreme, lahko poskusite s hojo. Hitra hoja po ravnem, hoja v hrib in nordijska hoja so se izkazale za izjemno učinkovito obliko rekreacije, s katero si boste sčasoma izoblikovali telo in se znebili odvečnih kilogramov.

Na dan prehodimo, tudi če se ne ukvarjamo s športom, kar nekaj kilometrov, ne da bi se tega sploh zavedali. Hoja se nam zdi samoumevna, vendar je veliko več kot le način, da pridemo od točke A do točke B. Ne samo, da ima nešteto pozitivnih učinkov na naše zdravje, je tudi odlična, učinkovita, preprosta in poceni rekreacija, s katero se lahko znebite nekaj odvečnih kilogramov ter si izoblikujete telo. Če boste ob tem še pazili na prehrano, so rezultati neizogibni.

Za hojo ni, razen poškodb, nobenih omejitev. Je preprosta, sproščujoča, zdravju koristna, poleg tega pa zanjo ne potrebujete nobene posebne opreme. Dovolj so že kakovostni in udobni čevlji ter športna oblačila. Že kratek sprehod v naravo bo pozitivno vplival na vaše počutje, če pa si na preprost način želite shujšati in oblikovati postavo, bo kljub temu potrebno nekoliko več časa in napora. Hitra hoja po ravnem, hoja v hrib in nordijska hoja so se izkazale za najučinkovitejše oblike hoje pri topljenju maščobnih blazinic. Toda previdno, če ste na tem področju šele začetnik, je dobro, da začnete zmerno in tempo počasi stopnjujete.

Nordijska hoja
(Foto: Thinkstock)

Hitra hoja

Raziskovalci na univerzi v Virginiji so ugotovili, da tisti, ki naredijo tri kratke in hitre sprehode na teden, izgubijo kar petkrat več maščobe okoli trebuha kot tisti, ki hodijo počasi petkrat na teden. Hitra hoja naj bi izjemno učinkovito vplivala tudi na zmanjšanje obsega bokov in stegen pri ženskah. Z redno hitro hojo vsaj trikrat na teden naj bi povprečju izgubili kar štiri kilograme telesne teže v 16 tednih, seveda ne ob drastičnem prenažiranju. V eni uri hitre hoje naj bi povprečen človek porabil okoli 400 kalorij (1680 kJ), odvisno od količine mišične mase, ki pri tem sodeluje. Če bi torej želeli izgubiti kilogram, bi morali po ravnem hoditi od 16 do 21 ur pod pogojem, da izgubljenih kalorij ne nadomestite s hrano.

Hoja v hrib

Za izboljšanje mišičnega tonusa in splošno fizično pripravljenost je hoja v hrib ali tako imenovano planinarjenje več kot idealna izbira. Če v vaši bližini ni nobenega hriba, bodo odlična alternativa tudi tekoči trak, steper ali celo stopnice v bloku. Hoja navkreber pospešuje metabolizem in kuri maščobe tudi brez posebnih diet, hkrati pa vključuje več mišičnih skupin kot hoja po ravnem. Pomembno je, da se ogrejete, preden se zaženete v hrib, da ne pride do morebitnih poškodb.

Nordijska hoja

V zadnjih letih je nadvse popularna nordijska hoja, pri kateri uporabljate posebej oblikovane palice. Predstavlja odlično aerobno vadbo, pri kateri deluje do 90 odstotkov mišic. Hoja s pomočjo palic omogoča bistveno večjo porabo energije, kisika in višjo frekvenco srčnega utripa, torej krepi srčno-žilni in dihalni sistem. Hkrati dodatno učvrsti mišice nog in zadnjice ter trebušne in hrbtne mišice. Pripomore tudi k pokončni drži, bolj usklajenemu gibanju celotnega telesa in konec koncev zagotavlja več energije in življenjske moči. Z nordijsko hojo se boste maščob znebili pri srednji in ne visoki obremenitvi trikrat na teden po 45 minut ali več.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glas 1
Komentarjev: 2
 
sherlock2 15.01.2017 10:59:08
sex in sex ...pa večkrat in ne enominutni, kot je to za slovenčke samoumevno
Frane Šajn 12.01.2017 12:29:53
Moj nasvet poskuzi z lezbo!
Več komentarjev