Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Infarkt

Guba na mečici razkriva, ali vam grozi infarkt!

N.J.
08. december 2017, 08:19
0
Velikost pisave:

Marsikomu ne bi padlo na pamet spremljati spremembe na ušesnih mečicah. A kot pravijo, lahko razkrivajo pomemben podatek.

Uho

Naj se zdi še tako nenavadno, a diagonalna guba na vaši ušesni mečici je lahko že prvi znak bolezni srca, opozarjajo strokovnjaki v študiji, ki je bila objavljena v reviji Angiology. V sklopu raziskave, ki so jo opravljali turški znanstveniki, so pregledali 253 domnevno zdravih oseb. Natančnejši pregledi so pokazali, da so tisti, ki so imeli gubo na uhlju, kakršno lahko vidite na spodnji fotografiji, izpostavljeni za deset odstotkov večjemu tveganju, da bodo imeli težave zaradi zamašenih arterij.

Vse skupaj le ni tako nenavadno, kot bi si lahko mislili. "Med staranjem kože in staranjem krvnih žil obstaja povezava," pravi nekdanji profesor ustne in obrazne kirurgije na UCLA, ki zdaj dela na ameriškem vojaškem Inštitutu za infekcije Arthur Friedlander, in ki je že pred časom objavil raziskavo o povezavi med zamašenimi arterijami in gubo na uhlju. "Uhelj je končna točka, kamor se stekajo določene krvne žile. Če imate težave s prekrvavitvijo, bi se lahko blokade v žilah kazale tudi z gubami na uhlju," je še dodal.

Preden stečete pred ogledalo, morate vedeti, da gube predstavljajo normalen sestavni del staranja in rezultati študije še zdaleč niso dokončni. "Guba na ušesni mečici, v povezavi z drugimi abnormalnostmi, kot so na primer visok krvni pritisk, povišan holesterol, prekomerna telesna teža ali visoka raven krvnega sladkorja, so lahko znaki, ki kažejo na težave s srcem in ožiljem," opozarja Friedlander in svetuje: "Če opazite omenjeno gubo pred 55. letom, prosite zdravnika za pregled ožilja."

Ušesna mečica

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,8
glasov 5
Komentarjev: 0
Več komentarjev