Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Dezodorant

Ga tudi vi že vse življenje uporabljate napačno?

N.J.
10. januar 2017, 07:57
1
Velikost pisave:

Antiperspirant je 'must have' vsakega moškega in ženske in velja za nekakšen temelj higiene. Nanesete ga na čisto kožo in tako poskrbite, da vsaj nekaj časa ne oddajate neprijetnih vonjav.

pazduha
(Foto: Profimedia)

Funkcija je dvojna: v prvi vrsti preprečuje pretirano potenje, kožo pa vsaj rahlo odišavi. Bolj odišavljeni ste sicer običajno ob uporabi dezodoranta.

A umiti se in nanesti antiperspirant ni dovolj, če želite ohranjati dobro higieno. Glede na ugotovitve družbe International Hyperhodrosis Society vsi, ki se zjutraj umijemo in na področje podpazduhe nanesemo antiperspirant, delamo to napak.

"Antiperspiranti vsebujejo snovi, kot so soli, aluminij, ki vplivajo na delovanje žlez znojnic. Takšne snovi se na kožo vedno nanaša zvečer, preden se odpravimo spat, in to na popolnoma suho kožo. Če nanesemo zjutraj, je delovanje omejeno," pojasnjuje dermatologinja Vanessa Giraldo.

Se moramo torej odreči jutranjemu tuširanju? Ne, absolutno ni treba. »Ko spimo, se dogaja dvoje: potenje je običajno minimalno in koža je veliko bolj suha,« dodaja Giraldo. "Takoj po tuširanju ostane koža, četudi jo dobro obrišemo, še vedno nekoliko vlažna. Da bi optimizirali uporabo antiperspiranta, priporoča, da podpazduho po tuširanju dlje časa masiramo s suho brisačo, ki bo vpila vlago in tako poskusimo čim bolj osušiti kožo. Nato nanesemo antiperspirant in se odpravimo spat.« Tako bo lahko v času, ko bomo spali (optimalno bi bilo osem ur) antiperspirant lahko mirno učinkoval, pronical v žleze znojnice in nevtraliziral težave s potenjem in oddajanjem neprijetnih vonjav. Če se zjutraj stuširamo, učinka ne bomo izničili, če se pod pazduho le 'osvežimo'. »Nanesite še en sloj in tako si lahko zagotovite, da bo sredstvo delovalo 24 ur, tako kot zagotavlja večina proizvajalcev,« še pravi Giraldo.

dezodorant in moški
(Foto: iStockphoto)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glas 1
Komentarjev: 1
 
maxmoritz 12.01.2017 08:38:38
se pravi, po vaše, da se zvečer ne tuširate in grete v posteljo kot svinje....
Več komentarjev