Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Hiv - 6

Da ne bo prepozno!

N.J. / STA
01. december 2017, 08:02
0
Velikost pisave:

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Letos so v ospredju prizadevanja za zgodnejše odkrivanje okužb s HIV, saj lahko to prispeva k boljšim izidom zdravljenja in omejuje prenos okužbe naprej. Po Sloveniji bodo danes potekala brezplačna in anonimna testiranja ter različne aktivnosti za ozaveščanje.

Testiranje za hiv
(Foto: iStock)

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so letos v Sloveniji prepoznali nižje število novih diagnoz okužbe z virusom HIV v primerjavi z lanskim letom. Do vključno 22. novembra je bilo na NIJZ prijavljenih 33 primerov novih diagnoz. Od tega jih je bilo 23 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih.

Zgodnejše odkrivanje in zdravljenje lahko pomembno vplivata na boljše izide zdravljenja ter omejujeta prenos okužbe naprej. Ključna dejavnika pri zajezitvi svetovne pandemije pa ostajata varna spolnost in redna uporaba kondomov.

Če okužbo s HIV odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in uspešnejše zdravljenje, zato je pravočasno testiranje ključno za znižanje tveganja za zgodnejši razvoj aidsa in smrti, opozarjajo strokovnjaki. Testiranje je v Sloveniji dostopno, saj so na voljo številne možnosti. Najenostavnejše je zaupno testiranje pri izbranem zdravniku, ki za pacienta in zdravnika tudi ne pomeni dodatnih stroškov.

Diskriminacija oseb s HIV je sicer zakonsko prepovedana in etično sporna, a kljub temu nevladne organizacije opažajo, da do diskriminacije oseb, ki živijo s HIV, prihaja tudi v zdravstvu, predvsem pri dostopu do zobozdravstvenih storitev.

Aids
(Foto: Reuters)

Ob dnevu boja proti aidsu bo že tradicionalno potekalo več dogodkov. Društvo študentov medicine Slovenije bo na Kongresnem trgu mimoidoče ozaveščalo o aidsu. Pripravili so razstavo "Od smrtne obsodbe do sobivanja", ki prikazuje glavne družbene in zdravstvene dogodke od pojava virusa HIV do danes.

Mariborski infektologi bodo prispevali k ozaveščenosti prebivalstva o okužbah z virusom HIV ter z virusoma hepatitisa B in C z brezplačnim in anonimnim testiranjem na omenjene okužbe v avli kirurške stolpnice od 10. do 13. ure, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Študentska organizacija na Primorskem in člani Mladega foruma Šaleške doline bodo delili kondome in rdeče pentlje. V Kopru bo brezplačno in anonimno testiranje za virus HIV potekalo od 8. do 11. ure v koprski enoti NIJZ, v kranjski enoti NIJZ pa od 7. do 12. ure.

Prav tako anonimno brezplačno testiranje poteka na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 0
Več komentarjev