Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Pivo - 2

Alkoholno ali brezalkoholno? Rezultati raziskave vas bodo presenetili!

N.J.
14. julij 2017, 07:55
4
Velikost pisave:

Seveda prekomerno pitje alkohola nikakor ne more imeti pozitivnih posledic za naše zdravje. A raziskovalci, ki so ugotavljali, kakšen učinek ima pitje piva na naše telo, trdijo, da je zmerno uživanje piva več kot dobrodošlo.

Pivo - 3
(Foto: Thinkstock)

Pivo je zagotovo ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Pridobiva se ga s fermentacijo žitaric (v glavnem ječmena ali pšenice), ki skupaj s hmeljem dajejo posebno aromo. Vse več raziskav je, ki kažejo na to, da je uživanje piva v zmernih količinah vse prej kot škodljivo.

Za zmerno uživanje alkohola je že znano, da povečuje odstotek dobrega holesterola v krvi, številne sestavine piva, polifenoli, pa delujejo kot antioksidant in ščitijo žile, je za večernjilist.hr pojasnila nutricionistka Darija Vranešić Bender. Z več kot 60 študijami so širom sveta že dokazali, da obstaja povezava med zmernim uživanjem alkohola in boleznimi srca in ožilja. V večini študij se osredotočajo na to, kako zmerno uživanje piva vpliva na razvoj kardiovaskularnih bolezni, kako na spremljajoče bolezni, kot so diabetes, hiperlipidemija in hipertenzija.

Manjše količine piva naj bi, kot trdijo, pozitivno vplivale na aktivnost inzulina in regulacijo glukoze v krvi.

Pojavila so se ugibanja, ali ima enako ugoden učinek tudi uživanje brezalkoholnega piva. Da bi razblinili dvome, so brazilski raziskovalci opravili študijo. V njej so primerjali učinek v primeru uživanja 3,3 dl brezalkoholnega piva na dan in uživanja 3,3 dl alkoholnega piva na dan. Rezultate so objavili v znanstveni publikaciji Journal of Food Science.

Trik je v zmernosti

Zdravi moški, stari od 20 do 57 let, so v namen raziskave morali prestati tri faze. V prvi 30 dni niso smeli uživati alkohola, sicer pa so morali ohraniti enak slog življenja in prehranjevanja, kot so ga imeli do tedaj. V drugi 30-dnevni fazi so dodali po 3,3 dl brezalkoholnega piva na dan in ga v tretji 30-dnevni fazi zamenjali s 3,3 dl alkoholnega piva na dan. V zadnji fazi so zaužili po 16 g alkohola na dan. Na začetku in koncu vsake faze so opravili krvne teste.

Raziskava je pokazala, da je uživanje alkohola pozitivno vplivalo na količino inzulina, glukoze in lipidov v krvi. Izvidi po koncu tretje faze so bili, kot navajajo, veliko boljši kot po koncu prve in druge faze. Kot trdijo, je to dokaz, da zmerno (med 3 in 6 dl na dan za moške in do 3 dl za ženske) uživanje pijač z nizko vsebnostjo alkohola, kakršno je pivo, ugodno vpliva na naše telo in nudi neke vrste zaščito pred kardiovaskularnimi in drugimi spremljajočimi boleznimi. Pretiravanje ima po drugi strani za zdravje negativen učinek – tako na telo kot na delovanje možganov.

Raziskava je resda samo še ena kaplja v morje spoznanj o ugodnem učinku pitja piva na naše telo, če se ga uživa v zmernih količinah, seveda pa tudi ob primernih prehranjevalnih navadah ter telesni aktivnosti.

Pivo
(Foto: iStock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,4
glasov 5
Komentarjev: 4
rekapaka 14.07.2017 17:39:52
S pivom je tako kot z ženskimi prsmi. Eden je premalo, trije so preveč!
jamajaka 14.07.2017 11:50:11
eno veliko samo za štartat pol pa naprej do onemoglosti
Geniusslo 14.07.2017 15:42:42
ja tako to gre... nimamo kaj :)
Iztok Strel 14.07.2017 15:57:28
kako že? Gremo na enega ;)
Več komentarjev