Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

zaskrbljen moški

Alergični na seks? To so znaki!

N.J.
06. april 2018, 11:25
0
Velikost pisave:

Alergije na cvetni prah, pršice, določena živila – te so vsem znane. Malo manj ljudi verjetno ve, da obstajajo tudi s spolnostjo povezane alergije.

težave parov v spolnosti - 3
(Foto: iStockphoto)

V nekaterih primerih so lahko tako hude, da povzročijo celo smrt, določeni simptomi pa so taki, da oseba potrebuje pomoč zdravnika.

Obstajajo ženske, ki so alergične na semensko tekočino ali na katero od sestavin v lubrikantu, kondomu. Težave, ki se v primeru alergije lahko pojavijo, so najpogosteje oteženo dihanje oziroma občutek dušenja, pekočina v vagini, oteklina, koprivnica, lahko se pojavijo tudi driska, bruhanje, izguba zavesti, potenje. Najbolj pogosto se pojavi pekočina.

V ZDA je na semensko tekočino občutljivih kar okoli 40.000 žensk, lahko pa pride tudi do tega, da je moški alergičen na svojo lastno spermo. Gre za t. i. postorgazmični sindrom (POIS oziroma post-orgasmic illness syndrome).

zaskrbljen moški
(Foto: iStockphoto)

Kaj je postorgazmični sindrom?

Za postorgazmičnim sindromom trpi ogromno moških. Ker se številni med njimi tega sramujejo, natančnega števila ali odstotka nimamo. Nekatere raziskave so kljub temu pokazale, da se s tem sindromom sooča kar odstotek moških. Čeprav je morda slišati malo, gre za ogromno število, ki močno vpliva na spolno življenje prizadetih in njihovih partneric.

Prvič je bil postorgazmični sindrom v zdravstveni literaturi omenjen leta 2002. Simptomi, ki naj bi ga spremljali, so tako fizični kakor tudi psihični, pojavijo se približno pol ure po orgazmu in lahko izginejo šele po nekaj dneh.

Najpogostejši psihični simptomi
- anksioznost in razdražljivost,
- depresivno vedenje,
- kognitivna disfunkcija, ki se kaže s težavami pri branju, komuniciranju in koncentraciji,
- močan občutek nelagodja,
- nočne more ali strašljive sanje.

Najpogostejši fizični simptomi
- gripi podobni simptomi, kot sta vročičnost in izcedek iz nosu,
- blagi do močni glavoboli,
- slabost,
- bolečine v hrbtenici in mišicah,
- alergiji podobni simptomi, kot so srbečica oči in nosu, kihanje, oteklost ustnic in žrela ter izpuščaji in koprivnica.

Vzrok?

Kaj točno naj bi povzročalo POIS, je neznanka. Določeni raziskovalci predvidevajo, da je sindrom povsem psihološkega izvora, nekateri pa, da POIS povzroča kemično neravnovesje v možganih, pomanjkanje progesterona ali pa premajhnih količin testosterona. Vendar pa so Nizozemski strokovnjaki prepričani drugače. Domnevajo namreč, da hormoni in druge kemikalije, ki se sprostijo med orgazmom, povzročijo alergijsko reakcijo in vnetni odgovor organizma, podoben okužbi z določeno boleznijo.

Obstaja morda zdravilo?

Številni moški, ki trpijo za POIS, se izogibajo seksu in samozadovoljevanju, oziroma tovrstne aktivnosti opravljajo takrat, ko vedo, da bodo imeli na razpolago nekaj dni za okrevanje.

Z določenimi zdravili pa je sindrom le mogoče omiliti. Nekateri zdravniki predpisujejo antidepresive, drugi pa protivnetna zdravila, ki naj bi jih moški zaužil tik pred in takoj po orgazmu. Nizozemski zdravniki, ki predvidevajo, da je POIS posledica alergije na lastno spermo, pa so ugotovili, da je stanje mogoče izboljšati s tako imenovano hiposenzitizacijo, metodo zdravljenja, ki se uporablja pri zdravljenju drugih alergij. Moški mora tako skozi daljše časovno obdobje, torej več let skupaj, prejemati cepivo, v katerem je manjša količina njegove lastne sperme. Sperma v cepivu je z vsakim cepljenjem manj razredčena, rezultati raziskav pa so pokazali, da je tovrstno zdravljenje pravzaprav uspešno in da so moški, ki so prejemali ta cepiva, občutili postopno, vendar opazno izboljšanje.

težave parov v spolnosti - 10
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 0
Več komentarjev