Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
tek jeseni

10 športnih aktivnosti za sončne jesenske dni

Ma.K.
04. september 2017, 17:03
1
Velikost pisave:

Poleti je ogromno možnosti za ohranjanje kondicije, ko pa dnevi postanejo hladnejši pa se možnosti za vadbo zmanjšajo. Zato že dodobra izkoristite tople in sončne jesenske dni in se lotite kakšne športne aktivnosti. V nadaljevanju ponujamo nekaj idej, kako tudi v jeseni ohraniti »poletno« kondicijo.

jadranje
Tople in sončne jesenske dni lahko izkoristite za to, da še zadnjič zaplujte z jadrnico. (Foto: iStockphoto)

1. Pohodništvo

Če je vremenska napoved za gorski svet lepa, se lahko brez zadržkov odpravite v hribe. Ne le, da se boste med hojo dobro razgibali, oči si boste spočili na čudovitih jesenskih odtenkih in se nadihali svežega gorskega zraka. Vsekakor pa ne pozabite primerno obutev in na dovolj topla oblačila.

2. Jadranje

Jesenski čas je še posebej prijubljen med jadralci. Med vlečenjem vrvi in krmiljenjem se boste razgibali, blagodejno pa bo na vas vplival tudi morski zrak. A če ne marate morja, lahko poskusite z novostjo – jadranjem na suhem, kjer se usedete v nekakšen stol na treh kolesih, na katerega je pritrjeno jadro, in pustite vetru, da vas vozi po obrežju.

3. Spust s kajakom

Če pa ste velik ljubitelj vode, še posebej divjih rek, in vas nizke temerature voda ne prestrašijo, se lahko na lep jesenskih dan odpravite na spust s kajakom. Oblecite se v debelo neoprensko obleko in uživajte v adrenalinski vožnji po divjih rekah.

kolesarjenje
Med kolesarjenjem se boste ne le dodobra razgibali in naužili svežega zraka, temveč bo rumeno in oranžno obarvano listje prava paša za oči. (Foto: iStockphoto)

4. Tek

Meglena in hladnejša jutra marsikaterega zagrizenega tekača ne odvrnejo od njegove priljubljene telesne aktivnosti. Tudi če vi niste med najbolj vestnimi športniki, ni prepozno, da se lotite tovrstne rekreacije. Prijetna, s soncem obsijana jesenska popoldneva so več kot nalašč za trimčkanje. Še posebej, če ne tekate po mestu, ampak se na tek odpravite v bližnji gozd po okoliških travnikih.

5. Kolesarjenje

Vzemite kolo, preglejte kolesarske poti v vaši okolici in se na topel jesenski dan odpravite na kolesarjenje. Če boste na kolesarski izlet vzeli še svoje najbližje, lahko s seboj vzamete tudi nekaj hrane in si po prekolesarjenih kilometrih privoščite sproščen piknik v naravi.

6. Ježa

Jesen je idealen čas za jezdenje po rumeno in oranžno obarvanih goznih poteh ali travnikih. In nikar ne mislite, da se lahko na ježo odpravijo le tisti, ki imajo veliko izkušenj s konji. Tudi če ste laiki, je lahko ježa prava izbira za vas. Le poiščite najbližji konjeniški klub in s pomočjo inštruktorjev boste tudi vi kmalu uživali v sončnih jesenskih dneh ter čudovite barve opazovali na hrbtu teh plemenitih živali.

7. Spuščanje zmaja

Tudi tekanje za zmajem, ki ga veter nosi sem in tja, je lahko zabavna jesenska aktivnost. Ne le, da se boste s tistimi, ki vas bodo spremljali, prijetno zabavali in nasmejali, naužili se boste svežega zraka in igro združili z rekreacijo.

spuščanje zmaja
Prijetni jesenski dnevi so več kot primerni za tekanje za zmajem. (Foto: iStockphoto)

8. Orientacijski pohod z iskanjem zaklada

Če imate radi nekoliko nekonvencionalne prostočasne aktivnosti in želite svoje najmlajše presenetiti z nenavadnimi, izvirnimi idejami, jim lahko nekje v naravi pripravite orientacijski pogoh z iskanjem zaklada. Zaklad – sladkarije, igrače ali zgolj kakšna simbolična stvar, ki vaši družini veliko pomeni – skrijte na konec poti, ki jo nameravate prehoditi, na poti pa pustitite namige ali markacije. Tako boste gibanje na svežem zrahu združili z igro, na koncu pohoda pa vas bo čakala tudi nagrada v obliki zaklada.

9. Jamarstvo

Čeprav se lahko v jame odpravite v kateremkoli letnem času, je dobro vedeti, da so marsikateri jamski sistemi skriti globoko v gozdovih ali v hribovitih delih, zato je dostop do njih lahko oviran. Pozimi vas tako lahko preseneti sneg, poleti pa je morda prevroče, da bi se opravili do želene jame. Tako je jesen zaradi nižjih temperatur idealen čas za raziskovanje teh naravnih čudes narave. Seveda pa ne smete pozabiti, da je jamarstvo timska dejavnost, ki zahteva določeno znanje in izkušnje ter da je nujno poskrbeti za primerno opremo.

10. Plezanje

Sončne in tople jesenske dni lahko izkoristite tudi za plezanje, kjer se boste zaradi gibanja gor in dol, levo in desno ter zaradi raztegovanja v vse možne smeri dodobra razgibali. In če ne plezate po umetnih stenah, temveč se raje odpravite v naravo, boste zase naredili še toliko več, saj se boste hkrati naužili svežega zraka. Tudi če se še nikoli prej niste preiskusili v tej dejsvnosti, še ni prepozno. Lepi in topli jesenski so primerni tudi za prve učne ure – še posebej, če so umetne stene za začetnike postavljene kje zunaj, na primer v kakšnem plezalnem ali adrenalinskem parku.

tek jeseni
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 1
 
jesenvoyo 06.09.2017 10:59:49
Vsemu temu pa prav gotovo doda pridih tudi vreme, ki lahko precej pokvari ali pa polepša naše aktivnosti.
Več komentarjev