Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

drsanje

10 razlogov, zakaj je ta zimski šport odličen za vas!

N.J.
28. december 2017, 07:48
0
Velikost pisave:

Tek, fitnes, vaje z lastno težo ... ob vsem tem marsikdo pozabi na vadbo, pri kateri so aktivirane mišice celega telesa in je primerna tako za mlade kot za stare.

drsanje - 1
Hokej je lahko izjemna zabava predvsem za očete in sinove ... (Foto: iStockphoto)

Šport, na katerega verjetno marsikdo ne pomisli, a je v resnici odličen za krepitev mišic in za porabljanje odvečne energije in s tem izgubljanje teže, je drsanje. Pred vami je nekaj razlogov, zakaj bi si morali omisliti drsalke in se pognati na led.

drsanje - 2
Starost ni ovira. (Foto: iStockphoto)

Ne glede na to, koliko ste stari – drsanja se lahko naučite kadarkoli v življenju. Vse, kar morate storiti, je da si nadenete drsalke. Sprva se poganjate ob ograji , da se navadite drseče površine pod nogami, se počasi izpustite, oddaljite in ... tadam! To je vse. Pomembno je, da se na led odpravite opremljeni z rokavicami in kapo, otroci (in tisti, ki se komaj učijo drsanja) pa naj si na glave nadenejo še zaščitne čelade in komolce ter kolena zaščitijo s ščitniki.

Izboljšanje ravnotežja

Pri drsanju večini predstavlja največji izziv to, da ostanejo na nogah. Z drsanjem se ravnotežje izboljša. Aktivirajo se stabilizatorji trupa, katerih naloga je ohranjanje stabilnosti hrbtenice in medenice.

Krepi sklepe – predvsem gležnje

Pri drsanju krepimo mišice zadnjice in nog ter vezi. Drsanje temelji na sinhronem delovanju nog in rok ter zibanju, pri tem pa krepimo sklepe – kolena, gležnje, ki sčasoma postajajo veliko bolj prožni. Sklepi pri drsanju niso tako obremenjeni kot pri teku, saj drsimo po ledeni površini in sklepom ne povzročamo dodatnega stresa, tako kot recimo pri teku, ko se z eno nogo odrinemo in na drugi pristanemo, ob tem pa sila ob pristanku deluje na gleženj, koleno, kolke in hrbtenico in ob nepravilnem teku ali nepravilni obutvi povzroča bolečine.

Aktivirane so mišice celega telesa

Pri drsanju se sicer poganjamo z nogami, a za ohranjanje ravnotežja uporabljamo tudi mišice trupa, ramen, rok ...

Odličen kardio trening

Anaerobna vadba je pomembna za krepitev imunskega sistema in krepitev kardioovaskularnega sistema. Razen če se niste odločili za resnično lenobno drsanje, se boste pri tem športu zagotovo preznojili, in, kar je najbolje, z drsanjem boste opravili odličen kardio trening, ob tem pa sploh ne boste imeli občutka, da trenirate.

drsanje - 3
Zabava za celo družino. (Foto: iStockphoto)

Izboljšanje spanca

Spanec je nujno potreben, da lahko telo normalno deluje in za zdravje nasploh. Drsanje se izvaja na hladnejšem zraku, ki vam bo med vadbo dajal občutek, da imate še več energije, ko boste prišli domov, pa boste ravno prav utrujeni. Kateri koli šport, ne le drsanje, vključite v svoje življenje, boste zvečer prijetno utrujeni, lažje boste zaspali in spanec bo bolj globok.

Izboljšanje vzdržljivosti

Ker običajno drsamo dalj časa in ves čas porabljamo energijo, postajamo vse bolj vzdržljivi. Dalj ko boste drsali, bolj boste vzdržljivi in lažje vam bo tudi pri vseh drugih aktivnostih.

Za izgubo odvečne telesne mase

Drsamo večinoma v družbi. Ob tem praktično nimamo občutka, da 'treniramo', ker se zabavamo, to lahko počnemo dalj časa in porabimo več energije. V eni uri drsanja lahko pokurite tudi do 650 kCal (v povprečju okoli 300), odvisno od intenzitete drsanja.

Sprostitev

Ne glede na to, ali drsate v dvorani ali na prostem, se boste med tem športom zabavali in sprostili ter tako spočili možgane in vsaj za nekaj trenutkov pozabili na stres, ki ga doživljate recimo v službi.

Krepitev imunskega sistema

Ker se drsanje odvija pri nižjih temperaturah, je odlično za krepitev imunskega sistema. Telo se pri nizkih temperaturah, ko je dihanje sicer nekoliko oteženo, nauči, kako bolj učinkovito porabljati kisik. Z gibanjem se tudi izloča hormon sreče (endorfin), ki se bori proti stresu in tako krepi imunski sistem.

Čas za druženje

Če že dolgo prelagate tistega 'kuhančka' s prijatelji – zakaj se ne odpravite raje na drsališče? Med drsanjem boste opravili nekaj dobrega zase in svoje telo, poklepetali s prijatelji, po koncu aktivnosti pa se lahko pogrejete tudi s 'kuhančkom' in tako opravite vse na en mah.

Drsanje
(Foto: Thinkstock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 0
Več komentarjev