ZANIMIVO

Zakaj se poljubljamo z zaprtimi očmi?

07.03.2018, 8:05
4
Poljub z zaprtimi očmi je najbolj romantičen in najbolj strasten. Mnogi mislijo, da je tako, ker najlepših stvari v življenju ne moremo videti z očmi, ampak jih lahko le občutimo s srcem. No, strokovnjaki trdijo, da so za to krivi naši možgani.

Ko se pripravljamo na poljub, imajo možgani težavo procesiranja vseh teh lepih občutkov, ki sodijo zraven, če morajo zraven še analizirati tudi to, kar vidimo. Tako trdijo psihologi z londonske univerze.

PREBERITE: To morate početi, če želite obuditi ljubezen!

Takšne zaključke so strnili brez opazovanja parov, ki so se poljubljali. Namesto tega so od vprašanih zahtevali, da rešujejo vizualne teste, medtem pa so merili njihov odziv na dotik.

Rezultati so pokazali, da vizualno polje prevzame primarno funkcijo nad telesnim odgovorom na dotik. To pomeni, da bi imeli ljudje težave pri poljubljanju, če bi to počeli z odprtimi očmi, ker bi možgani to težko procesirali.

PREBERITE: Tega o poljubih niste vedeli!

''Če se preveč osredotočimo na stvari, ki jih opazujemo, to zmanjšuje učinkovitost drugih čutov. To pojasnjuje dejstvo, zakaj zapremo oči, ko se želimo osredotočiti na nekaj drugega. Na takšen način dopuščamo možganom več mentalnih virov, ki jim pomagajo, da se osredotočijo na druge vidike določene izkušnje,''trdijo raziskovalci.

Poljub
Poljub/ FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

PSIHOTERAPEVT
09.03.2018, 2:12:32
-1
Js fu**m z odprtimi a je to ok :)?
CrniSokol
07.03.2018, 16:55:47
+2
Ne vem zakaj, ker se še nisem poljubljal. Ko sem bil majhen so me ljudje hoteli poljubit, jaz pa sem se upiral,ker se mi je to zdelo nagravžno. In še vedno se mi gabi. Bljek.
ABCD15
07.03.2018, 19:32:40
+4
Če se ti to gabi, kaj bi rekel na vse druge stvari, ki jih ljudje delajo z ustmi in jezikom haha?
BŠK
07.03.2018, 14:47:50
-1
Koga spet farbate? Namesto da bi se poboljšali se vprašajte zakaj sladke jedi jemo in začasno zapremo oči ali pa zakaj med srkanjem kave in piva za hip zapremo oči?