Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moški zaspi po seksu

Zakaj moški po seksu zaspijo?

Moškisvet.com
09. februar 2017, 13:13
21
Velikost pisave:

Zakaj moški ne znajo v tišini pogledati nogometne tekme? Zakaj takoj po seksu zaspijo? Tovrstne lastnosti moških možganov je preučevala dr. Louann Brizendine, svoje ugotovitve pa predstavila v knjigi “Moški možgani“.

Medtem ko ženske o moških menijo, da so preprosta bitja, so nevropsihološke raziskave dr. Louanne Brizendine pokazale, da je edinstvena struktura moških možganov tista, ki ustvarja moško realnost, ki je bistveno drugačna od ženske, in da moški svoje možgane uporabljajo na izjemno kompleksen in drugačen način.

“Saj sem jo samo pogledal“

S partnerico sedita v lokalu, prijetno kramljata, kar naenkrat pa se vi impulzivno obrnete čez vašo ramo, kot da bi čutili, da tam sedi čedna 20-letnica dolgih nog in bujnih oblin. Vaš poželjiv pogled se prilepi nanjo. Neprijetno, a dejstvo je, da si moški pri tem ne moremo pomagati. Center za poželenje v naših možganih namreč usmeri naš pogled naravnost v privlačno žensko. Čedna ženska je za nas kakor kolibri – prileti v naše vidno polje, za nekaj sekund pritegne našo pozornost in znova odleti iz naših misli.

moški gleda za drugo žensko v restavraciji
(Foto: Thinkstock)

Nekaterim moškim se to dogaja pogosteje, drugim redkeje, a žal za to nismo krivi sami. Vsekakor se nam tovrstno obnašanje ne zdi sporno in zato ne moremo razumeti, zakaj se naše partnerice pri tem počutijo tako ogrožene. Ko moški v ženski vidi, da je “prava“, se mu v telesu znižata nivo testosterona in vazopresina, kar pomeni, da se “živalski nagon“ v njem umiri.

neumen pogled
(Foto: iStockphoto)

Zakaj ne kaže čustev?

Moški ženske obtožujemo, da so preveč čustvene, ženske pa nas, da smo premalo. Toda tega se ne da spremeniti. Center za čustva je v moških možganih namreč drugačen kot v ženskih. Raziskave kažejo, da so naši možgani sestavljeni iz dveh čustvenih sistemov, ki delujeta istočasno – sistem, ki nam daje sposobnost empatije in vživljanja v čustva drugih, ter sistem, ki možganom dovoljuje, da analizirajo in razumevajo okoliščine in iščejo racionalne rešitve za čustvene težave. Moški mnogo bolj kot prvi sistem uporabljamo drugega, ki ščiti naše misli, da jih ne bi zasenčila čustva in tako zameglila našega razuma. Moški ženski pokaže, da jo ima rad tako, da poskuša racionalno rešiti težavo.

Zakaj moški zaspijo po seksu?

Krivec za to, da nas moške po seksu napade neznatna želja po spanju, je oksitocin, ki se sprošča med in po spolnem odnosu. Ta v naših možganih namreč ustvari prijeten občutek varnosti in toplote, v ženskih možganih pa kombinacija oksitocina in dopamina, poživljajočega hormona dobrega počutja, ki se sprosti po orgazmu, povzroči željo po ljubkovanju in kramljanju.

moški zaspi po seksu
(Foto: Thinkstock)
noseč moški
(Foto: iStockphoto)

“Očetovski“ možgani

Ženske skozi nosečnost doživljajo številne telesne in psihološke spremembe, znanstveniki pa so odkrili, da podobne spremembe med njihovo nosečnostjo doživljamo tudi moški. Mi sicer ne dobivamo napadov lakote tako kot bodoče mamice, imamo pa fizična in hormonska nihanja. Strokovnjaki so mnenja, da ta nihanja moški povzamemo od ženske in da “nosečniške feromone“ dobesedno vpijamo prek partneričine kože in žlez znojnic.

Zakaj ne moremo pogledati tekme v tišini?

Kričanje na drugega voznika med vožnjo, glasno navijanje na tekmah in vpitje na sodnike … Gre za tipično moško obnašanje. Področje v možganih, ki zavira jezo, je v moških možganih manjše kot v ženskih, zato je za nas tudi bolj značilno glasno izražanje jeze. Center za nadziranje jeze se v moških možganih razvije še pred rojstvom. V najstiških letih se okrepi, kasneje pa utrdi. Ko moški odraste, ta hormonsko nadzorovan center uporablja za izvajanje družbeno tveganih dejanj, agresija pa postane del njihovega vsakdana. Raziskave so pokazale, da moški in ženske občutijo jezo približno enako minut na dan, da pa so moški fizično agresivni kar dvajsetkrat pogosteje kot ženske. Večina nas na svoje obnašanje ni ponosna in ta študija ni opravičilo za naše jezne izpade, je pa zagotovo ena od razlag, zakaj tako agresivno zagovarjamo svoj ego.

prijatelji gledajo nogomet
(Foto: Thinkstock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,8
glasov 8
Komentarjev: 21
oxy.elite 28.02.2017 14:57:24
"Ko moški v ženski vidi, da je “prava“, se mu v telesu znižata nivo testosterona in vazopresina, kar pomeni, da se “živalski nagon“ v njem umiri." ...ma nemoj, razlož mi tole klobasarijo ???
 
OneManBand. 19.02.2017 20:06:04
Če moški zaspi po seksu, to pomeni, da je seksal doma. Drugače se mora obleči in počasi odditi domov z zelo dobrim izgovorom.
lululetrika 19.02.2017 17:31:21
js ne zaspim raje ližem dalje pa se spet prebudim
 
provokatorr 17.02.2017 09:11:22
žensko seks poživi, moški pa zaspi. to je popolnoma naravno in ni treba odkrivati tople vode. v naravi ženska po vsej verjetnosti v sebi nosi potomca, zato mora biti živahna, da lahko pobegne pred plenilcem. moški pa je zaspan, da če že pride plenilec, raje izbere njega, kot žensko.
piko112 19.02.2017 13:06:17
Lenivec ima eno boljših lastnosti. To je ta da se giblje tako počasi da ga plenilci pogostno ne smatrajo za plen.
 
karamba34 16.02.2017 21:43:34
odkar sem spoznal mlajšo po seksu več ne zaspim in glava me več ne boli.
 
jung 16.02.2017 20:10:24
Pri pravi mrhi, ki ve zakaj gre ne zaspiš dva dni. Pri pasivni z glavoboli ,ki ne odda niti enega wata energije Je pa že problem, da prijatelj vstane od mrtvih. Tega je več kot si mislimo.
kurcvasgleda01 16.02.2017 14:31:38
kolko jaz vem to velja za ženske...včasih smo rekli, če ženska pa seksu ne zaspi ima bela jetra
 
skradin 16.02.2017 12:19:52
Vsak enkrat zaspi!
kekec_horhe 16.02.2017 12:30:28
Če bi ženske bile večkrat razpoložene za seks zjutraj tudi moški nebi zaspali po seksu.
LLLEPI 16.02.2017 18:04:09
Zato mores met pa vec zens naenkrat
 
MrKritik77 . 16.02.2017 11:48:27
Butasti stereotipi.
BŠK 16.02.2017 20:11:17
Jasno, samo da se piše. Kako si pa to ugotovil?
kajenje je zdravo 16.02.2017 11:46:12
Tale tetka zenskega spola je tipicni primer znanstvenika, ki vse vzroke isce iskljucno v delovanju mozganov, hormonov etc,etc, pozablja pa, da moska psiha {vcasih tud zenska hahaha} niso samo celice, ampak obstaja tudi oni del {misli, zavest, psiha,dusa itd, ki je verjetno zrasla na drugem zelniku, ne v celicah}, ki jo vsi cutimo, ampak znanstveniki so prepametni, da bi jo priznali, nobeden pa ne zna razlozit v katerem delu celice je rec. drobec zavesti. Lep primer tega je zakaj deci po sexu zaspijo. To nima veze s kemikalijam, ampak izjlucno s tem, da so dosegli, kar so hotel, zdej pa rabjo mal miru in pocitka.
Več komentarjev