Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Tito

Iz maršalovega šotora so se slišali vroči vzdihi

T.G.
07. februar 2017, 15:24
123
Velikost pisave:

O liku in delu velikega jugoslovanskega državnika Josipa Broza Tita se še danes krešejo mnenja. Je bil heroj, rešitelj, diktator, vojni zločinec? To prepuščamo zgodovinarjem. Tito je bil tudi šarmanten moški, zato ni nič nenavadnega, da se je veliko špekuliralo o njegovem ljubezenskem življenju.

Josip Broz Tito
(Foto: Wikipedia)

Da bi razkril nekatere podrobnosti iz zasebnega življenja Josipa Broza Tita, se je novinar in publicist Miro Simčič pred leti poglobil v dokumente, ki pričajo o njegovem življenju in iz njegovih izsledkov je nastala knjiga Ženske v Titovi senci. Tito je rad lepo živel in užival v življenju. Rad je imel dobro hrano, rad se je lepo oblačil in bil obkrožen z lepimi ženskami. Užival je v svojih rezidencah, a ni bil pohlepen. Bil je zanimiv za svetovno elito, najpomembnejši ljudje sveta so se radi družili z njim. A kaže, da v ljubezni ni bil nikoli posebej srečen, poleg tega naj bi bil precej osamljen moški.

Je imel res 124 otrok?

Simčič se je poglobil v govorice o tem, da naj bi bil Broz velik ženskar, a ni našel kakšnih potrditev. V knjigi to pravzaprav spodbija. Nekateri avtorji trdijo, da naj bi imel Tito otroke s šestnajstimi ženskami, a Simčič potrditev ni našel. Ugotavlja pa, da Tito ni bil nikoli srečno poročen. Imel je pet trajnejših zvez, s tremi je bil uradno poročen, z dvema je bil v zunajzakonski skupnosti.

Tito
Ženskar ali zvest soprog?

Pet različnih in lepih žensk. Pelagija Belousova - Polka, Ana Koenig oziroma z ilegalnim imenom Lucija Bauer, Herta Haas, Davorjanka Paunović - Zdenka in Jovanka Budisavljević. Zadnje štiri so bile vse komunistične aktivistke. Za Broza bi bilo namreč nevarno iskati razmerje zunaj tega kroga. Vladimir Dedijer, Titov najbolj znani biograf, trdi, da Tito po naravi ni bil ženskar. Ko je živel z neko žensko, je bil z njo v normalnem razmerju in je bil dokaj zvest.

Trditev, da naj bi imel poleg Žarka in Miša še 124 otrok, je po mnenju Simčiča popolna norost. Titu se je pač dogajalo, pravi, da je marsikatera ženska razlagala, da je imela razmerje ali pa celo otroka z njim. Govorilo se je tudi, da mu je Davorijanka rodila sina Slavišo. A je to ostalo bolj na ravni govoric, kot tudi številne druge.

Poroka s štirinajstletnico

S prvo ženo Pelagijo Belousovo - Polko sta se spoznala leta 1917 v Rusiji, medtem ko je bil on ruski ujetnik. Z njo je imel Broz, kot pravi Simčič, neko normalno razmerje. Ko sta se spoznala, je bilo Polki komaj 13 let, poročila sta se leto dni pozneje. Polka je kmalu zanosila, skupaj je Titu rodila pet otrok, a preživel je le Žarko. Zakonca Broz sta živela v veliki revščini. Ko je Pelagija po mnogih letih opisovala Tita, je dejala, da je bil dober mož in oče. Toda kljub temu ga je zapustila in se od njega ločila.

Pelagija Belousova
Pelagija Belousova - Polka mu je rodila pet otrok, a preživel je le Žarko.

Vdovec pri šestinštiridesetih

Z drugo ženo, mlado nemško funkcionarko Anno Koenig, kot funkcionarka Kominterne je dobila psevdonim Lucija Bauer, se je poročil v Moskvi. Zakon z dvaindvajset let mlajšo Anno ni dolgo trajal, saj sta bila poročena zgolj leto dni, od oktobra 1937 do oktobra naslednje leto, ko so jo aretirali in je končala v stalinističnih zaporih. Decembra so jo ustrelili. Tito ni nikoli javno govoril o njej.

Herta Haas
Herta Haas

Ločila ju je vojna

Zveza s Herto Haas je po Simčičevih besedah mogoče največ obetala, saj mu je bila zelo vdana. Spoznala sta se, ko je ona delovala kot ilegalka. Sina Mišo je rodila aprila leta 1941, ravno ob začetku vojne, Tito pa je takrat odšel v Beograd. Haasova je pozneje, pred smrtjo, dejala, da ju je ločila vojna. Če ne bi bilo vojne, bi se stvari zanju najbrž drugače odvijale. Tudi Haasova je imela za Tita tople besede, čeprav jo je zapustil, ko se je zapletel z Davorijanko Paunović - Zdenko, ki je mimogrede tudi teta Mirjane Marković, vdove Slobodana Miloševića. Zdenka je umrla leta 1946 na Golniku zaradi tuberkuloze.

Vzdihi iz šotora

Znana je zgodba, ko je delegacija iz Slovenije, ki jo je vodil Luka Leskošek, prišla do Titovega šotora ob nadvse neprimernem času. Zaslišali so namreč glasno vzdihovanje in stokanje. Niso odšli na dogovorjeni sestanek z vrhovnim poveljnikom, ampak so se raje diskretno umaknili. Ko so se vrnili, jih je Tito veselo razpoložen pozdravil: ''Dobro, Slovenci, da ste zamudili, saj sem moral postoriti pomemben opravek.“ Sicer pa je bila Zdenka pri Titovih soborcih zelo nepriljubljena.

Davorjanka Paunović Zdenka
Davorjanka Paunovič - Zdenka ni bila priljubljena pri njegovih soborcih.

Herta pred moškim kleči samo enkrat

Po smrti Paunovičeve se je Tito želel pobotati s Herto. Napisal ji je pismo, dolgo 16 strani. Dedjer je to pismo videl in navaja, da se začenja s temi besedami: "Draga moja Hertica ..." Njen odgovor je bil zelo kratek: "Dragi moj, Herta Haas pred moškim kleči samo enkrat!“ Toda vseeno sta se skoraj pobotala. Potem pa je Ivan Krajačić - Stevo, po Simčičevih besedah precej kontroverzna oseba, ki je imela pomembno vlogo na Titovem dvoru, izpeljal grdo spletko. Simčič navaja, da dokumenti dokazujejo, da je naredil veliko zla. Bil je obveščevalec, dvojni ali trojni agent, izjemno vpliven, zlasti v Zagrebu. Titu je povedal, da je Herta Haas izdala njunega sina Miša ustašem. Krajačić je pozneje novinarjem potrdil, da je to slišal od nekega folksdojčerja in se mu je zdelo pametno, da pove Titu. Herta Haas je bila izobražena, svetovljanka, po očetu je bila Nemka. Krajačić je sicer pravil, da mu je bila sumljiva, vendar po Simčičevih besedah v njenem življenju ni bilo nič sumljivega. Titu je bila zelo vdana in mu je na koncu vse oprostila.

Kdo je pripeljal Jovanko?

Peta pomembna in zadnja žena v Titovem življenju je bila Jovanka Budisavljević Broz. Veliko je bilo špekuliranja, kdo jo je pripeljal v Titovo bližino. Dedijer trdi, da je to bil Krajačić, Milovan Djilas pa, da je zasluga Aleksandra Rankovića. Krajačić je bil pozneje užaljen, češ da ga opisujejo kot kakšnega zvodnika. Imel pa je velik vpliv na Tita, to dokazuje že dejstvo, da je imel njegovo direktno številko. Je pa Krajačić imel zelo velik vpliv na Jovanko. Bil je zvit in Jovanka je bila lahko žrtev, pripoveduje Simčič. Ena od anekdot pripoveduje, da je bila Jovanka v Zagrebu pod skrivnim imenom in naj bi delala za Ozno, toda ta del je vedno ostal odprt. Simčič razmišlja, da je Jovanka omejenih intelektualnih sposobnosti in ima precej psihičnih šibkosti, zato je mogoče, da je bila izbrana, ker je bila izredno lepa ženska. Vse kaže, da je bila Titu podtaknjena.

Jovanka Broz
Jovanka je bila Titova šibka točka do konca življenja. (Foto: Reuters)

Tito za Jovanko bog v človeški obliki

Jovanka je bila po Simčičevih besedah izjemno krotka. Ljubimca sta bila od leta 1947, poročila pa sta se leta 1952, Tito naj bi se zelo grdo znašal nad njo. Ona je bila preprosta deklica s štirimi leti osnovne šole, šele pozneje je končala neko večerno šolo. Tito je bil zanjo bog v človeški obliki. A imela je tudi velik vpliv nanj, bila je njegova šibka točka. Se je pa s časom pokazalo, da ima Jovanka politične ambicije. Dedijer dokazuje, da je Jovanka želela naslediti Tita. Simčič pravi, da je napodila tisoč ljudi na najbolj brezobziren način. Prav zaradi tega so se mnogi bali, da bi na isti način pometala z vojsko, državno upravo, partijo, v kolikor bi zasedla partijsko funkcijo.

Brez nje ni mogel

Tito je Jovanki popuščal, čeprav je vedel, da je krivična do ljudi. To je veljalo za kuharice, šefe kabineta, pomočnike, svetovalce. Njene krivice je poskušal sam popravljati, a ni se ji upal zoperstaviti. Simčič razmišlja, da je to bilo verjetno zato, ker je bil že star, sam, starih prijateljev ni bilo več, z otroki je imel bolj slabe odnose, redko so se videli. Pravzaprav so bila obdobja, ko ni imel resnično nikogar, ker je Jovanka nagnala čisto vse. Tudi kuharico in zdravnika, zaradi česar je bilo ogroženo celo njegovo zdravje. Od osebja so ostali samo tisti, ki so bili zadolženi za Titovo varnost. V nekem trenutku so ga sodelavci uspeli prepričati, da ga soproga celo neposredno ogroža, obstajala naj bi celo nevarnost, da bi ga ustrelila v glavo. Februarja leta 1975 so jo umaknili, a ni minil niti mesec dni, ko sta bila že skupaj. Znala mu je namreč zlesti pod kožo, pravi Simčič. Pisala mu je čustvena pisma.

Dokončen konec med njima je bil avgusta 1977, po Titovem potovanju na Kitajsko. Jovanka ni želela z njim, ko pa ji je prinesel darila, je podrla vse z mize. Takrat pa je Titu prekipelo in to je bil konec njunega zakona. Jovanka je prišla le še na njegov pogreb. Ostala je njegova uradna soproga, čeprav je bila to ločitev brez ločitve. Če bi se uradno ločila, ne bi bilo takšnih problemov z dediščino. Jovanka je bila po Simčičevih besedah zelo pohlepna. Titova sinova nista imela takšnih apetitov.
Simčič je prepričan, da ni bila Jovanka nikakršna žrtev, ki bi ostala brez vsega. A dobila je veliko nakita, dragocene tkanine in druge zapuščine. Res je tudi, da veliko stvari ni dobila, želela je na primer še hišo pri Beogradu, pa odličja, jahte.

Tito in Jovanka v Etiopiji
Tito in Jovanka v Etiopiji
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glasov 16
Komentarjev: 123
 
jung 15.02.2017 11:21:33
Za dobrim konjem se prah dviguje ;))
 
kemuri 14.02.2017 18:37:22
Zakaj ne pišete o tem da je bil Tito Homoseksualec ?
 
kemuri 14.02.2017 18:36:56
Tito je super za pranje mozga..učinkuje še danes..
 
kemuri 14.02.2017 18:33:11
Mogoče pa se je s težavo posra.l...in so bili to ti vroči zvoki ?
 
kemuri 14.02.2017 18:18:31
Iz maršalovega šotora so se slišali vroči vzdihi ...le kaj sta počela z njegovim osebnim kuharjem ?
Breder1805 16.02.2017 12:29:45
Osebni kuhar Tita je bil gospod iz Slovenije, ki še živi, tako, da bi se mu na tvojem mestu opravičil.
 
Bullschevik 14.02.2017 10:59:43
Največ vzdihov je prihajalo iz političnih zaporov.........bil je politični zločinec nad svojim narodom. Zagovarjajo ga samo njegovi lakaji.
žužiana 13.02.2017 16:43:23
spet nima mira,a?ste bili zdraven novinarji,da ste slišali vdihovanje al kako?res ste bolani,res
 
BURGA 13.02.2017 11:17:28
Ni kaj debatirat. Bil je največji državnik 20. stoletja. Dokaz za to je njegov pogreb Udeležili so se ga visoki predstavniki vseh držav na planetu ne glede na njihovo politično usmerjenost. Bil je genij.
BURGA 13.02.2017 11:44:57
Na steni imam koledar s Titovimi slikami in njegovimi citati. Za februar piše takole: Mi nečemo nikada iči za izolacijom, pa makar ko šta govorio. Mi čemo uvijek iči za tim da naša zemlja ima što više prijatelja, a što manje neprijatelja.
kemuri 14.02.2017 18:33:59
Siromak, nisi si sam kriv. Začne se pri starših in njihovi vzgoji :( .
BURGA 16.02.2017 21:20:28
Ti si verjetno starše prekmalu izgubil, pa so te vzgajali farji.
jung 23.02.2017 22:00:42
Burga+++++++++ Jaz imam za žurke Titovo sobo s sliko seveda.Nameravam dodati še Putina.
 
CIGU MIGU 12.02.2017 09:31:28
ni bil ravno moj tip-vendar socijala je laufala,o sindikatih da sploh ne govorim in zdravstvo,toplice,pa oddihi na morju,na smučariji,brezplačno šolanje spoštovanje v tujini,vem da smo bili zapufani toda meblo,gorenje slovenijales itd so imele trg in mi zelenjavo..kako je pa kaj danes,,,vem da se bo vsulo name,a tako je pač bilo
Victorinox 12.02.2017 12:19:22
Vozili smo se pa z predpotopnimi Zastavami, gospodarstvo je bilo zastarelo in plansko, z sloganom tovarne delavcem nobeden delavec ni imel niti ene delnice podjetja, po nakupih smo hodili v Itujini, ker tukaj nisi dobil robe, ali je bila predraga, svobodnih volitev ni bilo, svobode govora še manj, vojska je bila politična, Slovenija je bila molzna krava juge, Slovenijo se je načrtno potujčevalo in balkaniziralo, inflacija je bila strahovita, pri vožnji sistem par-nepar, bencinski boni, stanovanja samo najemniška, gradnja hiš je šla v javni dolg, itd.
deratizacija 13.02.2017 07:01:12
Ja, danes imajo eni jahte, delavci ne dobijo plače oz. je tako borna, da se z njo ne da preživeti, državljani smo dobili certifikate, ki niso večinoma nič vredni, po nakupih se ljudje niti doma ne odpravijo, ker nimajo denarja, lahko govorimo kar nas je volja, nas pa nihče ne sliši, vojska je več politična. Slovenija je molzla jugo! V zadnjih 20 letih se je Slovenijo balkaniziralo, še nekaj državnega premoženja razprodajo za smešne cene, potem pa bankrot in propad države, pogonska goriva nesramno draga, mladi z izjemo otrok politikov o svoji prihodnosti lahko samo sanjajo, itd. Lepo je v naši domovini biti mlad!
BURGA 13.02.2017 11:12:49
Se bom omejil le na jugoslovanski puf, ki je bil dvakrat manjši od slovenskega. VICTORINOX na tvoje neumnosti pa itak nima smisla odgovarjati.
blue-freezer 13.02.2017 15:30:16
Victorinox, zato pa je danes toliko pohlepa, so bili za časa socializma ljudje materialno prikrajšani, pa je to edino kar jim v življenju pomeni.
Victorinox 14.02.2017 13:18:56
deratizacija Očitno je odveč dodati, da so na oblasti isti ljudje in njihovi potomci, samo nekoliko preoblečeni.
Victorinox 14.02.2017 13:21:57
deratizacija Nekateri pozabljate, da je bil cilj Tita, partije in juge čim bolj pomešati narode in ljudi. Slovenijo se je vedno bolj ekstremno in načrtno balkaniziralo že po letu 1945. Veliko ega kar imamo danes je posledica delovanja Tita in njegovih sodelavcev-naslednikov.
BURGA 14.02.2017 16:57:27
Vse je boljše, kot da pridejo na oblast klerikalci, katerim pripadaš tudi ti Viktor. Kar se tiče tvoje balkanizacije pa se motiš. Slovenija je ena najbolj nacionalno "čistih" držav. Sploh pa se temu na svetovnem nivoju ne da upirati, saj se svet vedno hitreje globalizira., kar je tudi prav. Največji problem so verske skupnosti, ki pobijajo druga drugo. Ateizem je predpogoj za rešitev človeštva.
kemuri 14.02.2017 18:34:38
To vidiš, to je pranje možgan..Tito je bil zares Car, koliko mozga je ta človek opral, ni mala stvar, res ne.
BURGA 16.02.2017 21:25:02
Tebi jih ni nihče pral, ker jih pač nimaš.
 
cirenij 12.02.2017 07:38:12
Kakorkoli. Tito je bil en in edini. Če bi narodi, ki jih je združil, ostali skupaj, bi danes lepše živeli. Edinstven!!!Sedi na desnici Gospodovi. Ko bi nam tam od zgoraj le lahko pomagal?
grega333 12.02.2017 10:36:55
če bi bil rad skupaj, pa pojdi pod Kolpo!
Victorinox 12.02.2017 12:15:19
Se mi zdi, da precej nižje sedi kot na Gospodovi desnici...
kemuri 14.02.2017 18:35:57
Narodi so bili že pred Titom združeni, pa se je vse razsulo..Revež, če ne bi Tito na silo držal teh narodov skupaj, ne bi bilo 100.000 mrtvih med letoma 91-95. Ovčice .
Več komentarjev