Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Vetrnica

Vetrne turbine bi lahko blažile moč orkanov

STA/N.J.
04. marec 2014, 08:46
2
Velikost pisave:

Ogromne vetrne elektrarne bi lahko zaščitile ranljiva obalna mesta pred uničujočimi orkani, ker bi omilile močne vetrove, preden bi dosegli kopno, kažejo izsledki danes objavljene raziskave.

Če bi vetrne elektrarne obstajale, ko je orkan Katrina leta 2005 pustošil po New Orleansu ali ko je orkan Sandy zadel obale New Yorka in New Jerseyja leta 2012, bi ju lahko omilile na močne in ne uničujoče vetrove, trdi nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji Nature Climate Change. Glede na izsledke študije bi lahko večje število vetrnih turbin blažilo brutalne orkane.

"Majhne turbine se lahko spopadejo z zverjo," je povedala soavtorica raziskave Cristina Archer iz ameriške Univerze Delaware. Ekipa raziskovalcev je simulirala učinek več deset tisoč turbin ob obalah zaradi ciklonov najbolj ranljivih mest. Znanstveniki so ugotovili, da lahko v velikem število turbine absorbirajo energijo vetra in tako znatno vplivajo na notranjo dinamiko viharja.

vetrnica
(Foto: Thinkstock)

V primeru orkana Katrina, pri katerem so vetrovi dosegli hitrost do 280 kilometrov na uro, bi lahko ogromne vetrne elektrarne najmočnejše vetrove upočasnile tudi za 160 kilometrov na uro. Turbine bi za skoraj 80 odstotkov lahko zmanjšale tudi viharni plimni val. Glede na raziskavo se turbine ne bi poškodovale in bi lahko med neurjem še naprej proizvajale energijo.

Znanstvena ekipa je sicer v svoji raziskavi predvidevala uporabo kar 78.000 vetrnih turbin, ki bi proizvajale 300 gigavatov elektrike. To bi bila nekaj tisočkrat večja obalna vetrna elektrarna, kot trenutno sploh obstaja. A znanstveniki vztrajajo, da bi se gradnja izplačala zaradi proizvedene elektrike in zaščite.

Več kot 30-kilometrska linija vetrnih turbin na obalah New Yorka bi stala 153 milijard evrov. Orkan Sandy pa je povzročil za 58 milijard evrov škode, ko je leta 2012 zadel tri ameriške zvezne države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,5
glasovi 4
Komentarjev: 2
 
laznivec 04.03.2014 11:28:32
zavajanje lobijev...
 
Profet 04.03.2014 10:37:28
Zakaj ne bi enostavno posadili več gozdov po svetu in ne bi imeli več globalnega segrevanja.
Več komentarjev