Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Akne

Smrtonosno zdravilo proti aknam?

N.J.
02. januar 2013, 10:30
36
Velikost pisave:

Jon Medland, Melissa Martin-Hughes, Angela Lee in Seamus Todd so le štirje od mnogih mladih, ki so trpeli zaradi aken. Zdravnik jim je predpisal zdravilo, ki je pogosto v rabi tudi pri nas, njihovi starši pa so danes prepričani, da je prav zdravilo vzrok njihovih smrti. Berite dalje.

Jon Medland je bil študent medicine, do diplome ga je ločilo le še šest mesecev, ko je zapadel v hudo depresijo. Nekaj dni zatem, ko je svojo stisko zaupal staršem, se je obesil in storil samomor. 18-letna Melissa Martin-Huges se je prav tako obesila, 28-letna Angela Lee je skočila pred vlak, samomor pa je storil tudi Seamus Todd, sin igralca Richarda Todda. Vsi štirje so imeli težave z aknami in vsi štirje so jemali zdravilo roaccutane, ki je na voljo tudi pri nas. Pa je to zdravilo res krivo za samomore?

Mozolj
Zdravilo se pri nas dobi zgolj na recept, v res hudem primeru aken. (Foto: iStockphoto)

Zdravilo roaccutane velja za pravo čudežno sredstvo za odpravljanje aken. Na tem področju se je izkazalo za vodilno in nepremagljivo zdravilo in mnogi, ki jim je pomagalo, ga ne morejo prehvaliti. Ima pa tudi kar nekaj, sicer izjemno redkih stranskih učinkov – med drugim lahko povzroči bolezni črevesja, napake v razvoju ploda, impotenco in hudo depresijo, ki lahko privede celo do samomora. Podjetje Roche, ki zdravilo proizvaja, pa na očitke odgovarja, da povezave med zdravilom in depresijo ter samomorilskimi mislimi ni – razen dejstva, da sta oba stranska učinka kot izjemno redka navedena na navodilih za uporabo. Podjetje pravi, da so stranska učinka navedli zaradi ''redkih primerov, ko so ljudje poročali o depresiji zaradi jemanja zdravila in da na priloženem lističu v zdravilu tudi piše, da je v primeru nihanj razpoloženja ali pojava katerega koli stranskega učinka, treba nemudoma obvestiti zdravnika oziroma dermatologa.''

Kako zdravilo deluje?

Akne so posledica prekomernega proizvajanja sebuma, naravne maščobe, ki zamaši pore v koži. Zdravilo vsebuje izotretinoin, ki zmanjšuje proizvodnjo te maščobe. Zdravilo so sicer najprej razvili za zdravljenje raka, kot kemoterapijsko zdravilo.

Zdravilo, ki se je v ZDA prodajalo pod imenom accutane, je proizvajalec umaknil s tržišča že leta 2009, zaradi ogromno tožb ljudi, ki so se pritoževali zaradi vnetne črevesne bolezni. Poleg tega podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je roaccutane vzrok približno 720 primerov psihiatričnih težav, vključno z več kot 100 primeri samomorov in poskusov samomorov po svetu.

Prav zaradi tega so raziskovalci medijske hiše BBC nedavno stopili v stik s svojci žrtev in skupaj z njimi posneli dokumentarni film. Film je režiral režiser Derek Jones, katerega sin Jesse je lansko leto prav tako storil samomor, zatem ko je začel jemati sporno zdravilo. Pismo 24-letnika očetu je dokaz, da je tudi sam menil, da je za vse krivo zdravilo. "Draga mama in oče," je zapisal. "Roaccutane je spremenil način mojega razmišljanja in delovanja mojega telesa. Komaj sem lahko napisal njegovo ime, saj ga tako močno sovražim ..." Jesse je zatem v pismu opisal svoje hudo fizično in mentalno trpljenje. "Vse, kar ima opraviti z nasprotnim spolom, me ne zanima. Včasih sem se komaj zadrževal, da ne bi razmišljal o dekletih, zdaj mi ne bi moglo biti bolj vseeno zanje."

Jesse je trpel za cističnimi aknami, zdravilo pa so mu pripisali pri 18 letih za šest mesecev, ker mu antibiotiki in losjoni niso pomagali. Stanje se mu je izboljšalo, nato pa so se mu akne vrnile in zdravnik mu je spet predpisal zdravilo. Tokrat so se težave pojavile. Začeli so ga boleti sklepi v prstih na rokah in po treh mesecih je prekinil zdravljenje. Kljub temu da zdravila od takrat in do smrti ni več jemal, stranski učinki zdravila niso izginili. Derekov cilj je zdaj doseči, da proizvajalec na zdravilo napiše jasno opozorilo, da je lahko smrtno nevarno. "Bil sem pri enem od zdravnikov, ki predpisujejo to zdravilo, in dejal mi je, da do takšnih primerov pride zelo redko. Kar se mene tiče, je en sam samomor že en samomor preveč," je povedal.

Roche pa na očitke odgovarja: "Zavezani smo k temu, da zagotovimo, kolikor je le mogoče varno uporabo naših zdravil. Reaccutane je spremenil življenje mnogim, ki so trpeli zaradi aken, seveda pa lahko, tako kot vsako zdravilo, povzroči tudi določene stranske učinke. Čeprav ni nobenega dokaza o direktni povezavi med nihanjem razpoloženja, depresijo in zdravilom, obstajajo osamljeni primeri poročanj o tovrstnih težavah."

V svetu naj bi bilo med letoma 2010 in 2011 predpisanih 500.000 terapij s tem zdravilom. Od vseh, ki so se zdravili, jih je bilo z zdravljenjem zadovoljnih samomor storilo 9, kar znaša manj kot 2 na 100.000, medtem ko stopnja samomorilnosti med starimi od 16 do 24 znaša 16 na 100.000 oseb. Je torej zdravilo res tako nevarno? Pomembno je, da se zavedamo mogočih neželenih stranskih učinkov zdravila in pomoč poiščemo pravočasno.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 9
Komentarjev: 36
 
forrestcic 02.01.2013 16:46:53
Roaccuatane sem dobil pri 17ih letih in jih jedel leto in sedem mesecev, 20 mg na dan (poznamo 10 mg in 20 mg tablete). Od kar sem prenehal s terapijo je minilo 5 let. Tablete so mi začasno popilnoma odpravile akne, ki pa so se nekje dve leti po tem spet vrnile, seveda v veliko lažji obliki. Moje mnenje je, da so table imele vpliv na moje telo po zdravljenju še kar dve leti - kar je grozen podatek. Večina uporabnikov v času zdravljenja in v času po zdravljenju izstopi iz pubertete in tako več nima aken, jaz te sreče nisem imel.
Vsem, ki imajo akne priporočam savno, zdravo prehrano, kozmetični salon in čim manj nohtov v koži zaradi brazgotin. Razumljivo je, da imamo akne skoraj vsi, zato ne vem zakaj bi se s tem sploh obremenjevali.
Če bi lahko še enkrat izbiral, ne bi nikoli jedel teh tablet, ker se mi bo to še zagotovo enkrat poznalo.
Sam sem bil v času jemanja tablet precej neumen in neodgovoren, tako sem vsak vikend pil alkohol, na srečo se je zaenkrat vse dobro izteklo. Opažam pa edino to, da sem od takrat veliko bolj občutljiv na alkohol - v smislu mačka. Zbudim se precej otečen oz. zabuhel, prepričan sem, da so za to krive te tablete! Krvna slika delovanja ledvic in jeter je sicer normalna, ampak zagotovo stanje v telesu ni takšno kot bi bilo brez teh tablet.
Jimi1 04.01.2013 20:24:47
Kontroliraj si redno delovanje jeter.-...
 
DT84 02.01.2013 14:08:35
V poduk vsem tistim, ki mislite, da to zdravilo nima hudih in življensko ogrožujočih stranskih učinkov.
Leta 2002, decembra, ko sem bil star 18 let mi je en dermatolog iz Ptuja predpisal Roaccuatane zdravilo za obdobje 6 mesecev. Koncentracije se več ne spomnim spomnim pa se, da so ble rdeče kapsule(kdor jih je jemal verjetno ve, kakšna koncentracija je to) enkrat na dan po eno. Po slabih šestih mesecih sem jih prenehal jemati, ker sem hudo zbolel (primarni sklerozantni holangitis in ulcerozni kolitis) ali kronična vnetna črevesna bolezen in bolezen jeternih žolčnih vodov. Sploh si ne predstavljate skozi kakšno trpljejenje sem šel. Leta 2007 so mi transplantirali jetra v UKC Ljubljana. Jemljem ogromno zdravil (kortikosteroide, imunosupresive in ostalo, da lahko normalno živim) imam osteopenijo itd, itd. Pred tem sem bil pa zdrav človek. Tako da apeliram na vse ki jemjljete to zdravilo, da prenehate. Tudi če so ti učinki redki, v kar močno dvomih po preštudirani literaturi, za tistega, ki se mu zgodi to, kar se je meni pač ni pomembno ali so taki učinki redki ali pogosti, zanj so dejstvo.
Ironija je pa ta, da mi je Rocche najprej prodajal Roaccutane, sedaj pa že vrsto let Cell Cept, ki je zdravilo proti zavrnitvi presajenega organa. In spet dobro služijo
tonaparuda 02.01.2013 14:33:40
uh to pa je hudo :/ dejstvo je tudi da bi dermatolog moral vedeti kaj komu predpisuje. Ni vse za vse.
 
slovenec09 02.01.2013 13:42:13
sam sem jih jedel, imel sem hude glavobole, aken pa skoraj ni vec, odlično zdravilo
slovenec09 02.01.2013 13:43:02
brez tzega zdravila bi bilo moje zivljenje pekel
skodelica kave 02.01.2013 15:21:12
go glavoboli prenehali, ko si nehal jemati zdravilo?
skodelica kave 02.01.2013 15:21:27
so*
 
Neznamsipomagat 02.01.2013 12:08:25
"Hrana naj bo tvoje zdravilo in tvoje zdravilo naj bo hrana." - Hipokrat
tonaparuda 02.01.2013 12:57:29
tako je. VSA hrana je strup in vsa hrana je zdravilo. Trik je samo v količini.
skodelica kave 02.01.2013 12:00:10
ga jemlem po navodilih dermatologa že 1 leto, občasno popijem tudi alkohol, pa drugih stranskih efektov (razen suhe kože in ustnic) ni
No.onealive 02.01.2013 12:04:11
evo isto pri meni.., sicer pa 24ur spet malo napihuje zadeve
No.onealive 02.01.2013 11:57:17
sam tud jemlem te tablete že 8 mesecev pa še nisem šev samomora delat.., joj 24ur zdravilo je samo pripomgolo k temu da so storili samomor ni pa krivo za to.,,
 
wtfack 02.01.2013 11:55:11
"Svet, ki ga poznamo kot resničnega, je v resnici iluzija, maya. Je le eden od neštetih nivojev bivanja v multidimenzionalni matrici, katere del so tudi sanje. Te so prehod, skozi katerega lahko vstopamo v druge svetove." - Sašo D.(sanjalec, psihonavt in raziskovalec spremenjenih stanj zavesti)
 
tonaparuda 02.01.2013 11:54:32
roacutane je vrhunsko zdravilo. meni je pomagalo, ko mi nič druga ni. Drugač pa na listeku zraven vse piše. Uživat ga ne smeš niti z kapljico alkohola. Ima polno stranskih učinkov od katerih sem sam dobil samo razpokane ustnice in nič druga. Itak pa vse tablete škodijo ledvicam in jetram. ČISTO VSE. brez izjem. Nihanje razpoloženja...joj to pa bi mogli moje kolege vprašat, meni se ni zdelo hehe. Drugih stranskih učinkov pa še je malo morje, predvsem za nosečnice.
No.onealive 02.01.2013 11:59:39
sam jemlem te tablete in gor piše da ni priporočljivo uživati velikih količin alkohola.., torej kako pivo al pa 3 dcl vina se pa tud lahko spije :D
tonaparuda 02.01.2013 12:01:52
ja vrjetno res, samo meni je dermatologinja rekla raje nič pa sem se pač vzdržal (čeprav je blo hudo težko namreč sem štajerc in kot vsak pravi štajerc mamo doma klet polno domačega vina hehe). sem pa jemal tablete pol leta pa mi je res pomagalo.
 
RamzesII 02.01.2013 11:50:32
Kemoterapijo za raka, ...to menda po vse, ...ljudje še vedno verjamejo, da sta kemoterapija in obsevanje neškodljivi, ...
No.onealive 02.01.2013 11:53:36
a ti si pa doktor da vse veš ??
No.onealive 02.01.2013 12:01:12
bitje a ti si tud zdravnik da vse veš al kaj ste pa ja sami pametni tle gor ?
Neznamsipomagat 02.01.2013 12:04:15
nisem zdravnik, nisem nutricionist. Poslušal sem samo sebe to je vse.
Buco - 02.01.2013 11:50:11
kaj so to akne?
Neznamsipomagat 02.01.2013 11:53:47
akne so mazolji
Več komentarjev