Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Znanstvenikom uspelo iznajti Sveti gral za pridobivanje energije - 3

Umetne rastline za energijo prihodnosti

A.M.
01. februar 2013, 08:21
2
Velikost pisave:

Znanstveniki razvijajo umetni list, ki bi s pomočjo fotosinteze proizvajal električno energijo. Gre za energetsko rešitev prihodnosti?

Na britanski univerzi vzhodne Anglije poteka milijon evrov vredna raziskava, v kateri bi radi raziskali možnosti izdelave umetnih rastlinskih listov. Ti bi s pomočjo fotosinteze pretvarjali sončno svetlobo v energijo. Končni cilj raziskave je proizvesti vodik, ki bo osnova za zeleno energijo prihodnosti.

Znanstvenikom uspelo iznajti Sveti gral za pridobivanje energije
(Foto: MIT)

’’Sistem umetne fotosinteze bomo zgradili s pomočjo majhnih sončnih celic, ki jih bomo namestili na mikrobe. Ti bodo izkoriščali sončno svetlobo in proizvajali vodik, tehnologija za izkoriščanje tega plina pa je že dobro razvita.’’ je povedala vodja projekta Julea Butt. Projekt poteka v sodelovanju z univerzama iz Leedsa in Cambridgea. ’’Veliko obnovljivih virov energije kot so sončna svetloba, veter in valovanje ostaja neizkoriščenih. Neizkoriščenost pa je predvsem posledica izzivov, ki omogočijo pretvorbo teh virov v uporabno energijo. Verjamemo, da se bo naša tehnologija izkazala za zanesljivo.’’ je še dodala Buttova.

V prihodnosti bomo morda svoje avtomobile in elektronske naprave preprosto priključili na umetna drevesa in rastline, ki bodo brez emisij pridobivala električno energijo.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 2
RED_line 02.04.2013 10:56:43
zunaj imaš polno rastlni, kaj ti bo umetna
 
RamzesII 01.02.2013 09:25:33
Nekaj podobnega v obliki rastline, ki se obrača proti sonci, je naredil nek najstnik, a na pricipu sončnih kolektorjev, in dejansko je zadeva bila boljša od klasičnih kolektorjev na strehah. Vendar je doživel to usodo, sicer mnogih somišljenikov boljših idej in patentov, da so proizvajalci dotičnih strešnih kolektorjev uničili njegovo idejo. Menda je jasno zakaj.
Več komentarjev