Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Stephen Hawking

To so najbolj slavni citati Stephena Hawkinga!

N.J./U.K./STA
14. marec 2018, 09:40
2
Velikost pisave:

V 76. letu starosti je umrl eden najbolj znanih fizikov, astrofizikov, matematikov in kozmologov na svetu Stephen Hawing. Veleum sodobnega časa je v svojem življenju izrekel kar nekaj modrosti. Zbrali smo nekaj njegovih najbolj znanih citatov.

Stephen Hawking
(Foto: AP)

Znameniti britanski fizik Stephen Hawking je umrl v 76. letu starosti. Novico so sporočili njegovi otroci. "Globoko obžalujemo smrt našega dragega očeta. Bil je velik znanstvenik in izjemen človek, katerega delo bo živelo še mnoga leta," so sporočili Lucy, Robert in Tim Hawking.

PREBERITE: 5 najboljših teorij Stephena Hawkinga

Zdravniki so Hawkingu sicer večkrat dejali, da ne bo živel dlje kot nekje do petdesetega leta. No, Hawking je 'dokazal' da je vse mogoče.

Citati: super-zvezda svetovne astrofizike - 2
Stephen v mladih letih! (Foto: wikimedia.com)

Njegovi slavni citati

Preberite nekaj njegovih najbolj slavnih citatov, ki jih je tekom življenja izrekel ali zapisal.

- Bog se igra s kockami, a pogosto jih vrže tako, da jih nihče ne more videti!

- Opazil sem, da tudi tisti ljudje, ki verjamejo, da je vse določeno v naprej, in da ne morejo storiti ničesar, da bi dogodke spremenili, vseeno pogledajo levo in desno, preden prečkajo cesto.

- Mislim, da bi morali biti računalniški virusi smatrani kot živa bitja. In to pove veliko o človeški naravi, saj govori o tem, da je edino živo bitjo, ki smo ga ustvarili, namenjeno uničevanju. Ustvarili smo življenje po lastni podobi.

Citati: super-zvezda svetovne astrofizike - 3
Stephen nikoli ni pustil, da bi ga njegova bolezen ovirala pri njegovih sanjah! (Foto: wikimedia.com)

- Inteligenca je sposobnost prilagajanja na spremembe!

- Nima se smisla jeziti, če nekje obstanemo. Jaz premišljujem o problemu, a delam kaj drugega. In včasih traja več let, da najdem pot naprej. V primeru izgube informacij pri črnih luknjah, sem potreboval kar 29 let.

- Ni gotovo ali ima inteligenca možnost preživetja na dolgi rok.

- Moj cilj je preprost. Je popolno razumevanje vesolja, zakaj je takšno kot je in zakaj sploh obstaja!

- Z matematičnim teoremom se pravzaprav ne moreš kregati!

- Nekdo mi je nekoč dejal, da vsaka enačba, ki jo uporabim v knjigah, razpolovi njihovo prodajo.

PREBERITE: Kako natrenirati sive celice?

- Celotna zgodovina znanosti temelji na postopni realizaciji, da se dogodki ne zgodijo naključno, temveč, da so odsev določenega reda, ki mogoče je, ali pa tudi ne, navdahnjen z nečim božanskim.

- Obstaja razlog za previden optimizem glede tega, da smo blizu konca iskanja ultimativnih zakonov narave.

- Smo le napredna vrsta opic na majhnem planetu, ki kroži okoli precej povprečne zvezde. Vendar razumemo vesolje, kar nas naredi posebne!

- Star paradoks: ali lahko bog naredi kamen tako težak, da ga sam ne more dvigniti?“

- Ko so svetega Avguština vprašali, kaj je delal Bog preden je ustvaril vesolje, ni odgovoril, da je delal pekel za ljudi, ki sprašujejo tovrstna vprašanja. Dejal je, da je čas lastnost vesolja, ki ga je Bog ustvaril in ni obstajal pred nastankom vesolja.

Stephen Hawking
(Foto: AP)


O Stephenu Hawkingu

Hawking se je rodil 8. januarja 1942 - na 300. obletnico smrti očeta moderne znanosti Galilea Galileija - v Oxfordu, kjer je na tamkajšnji univerzi tudi končal študij fizike. Iz kozmologije je doktoriral na univerzi Cambridge. Eden najmlajših štipendistov najbolj prestižne britanske znanstvene ustanove, Kraljeve družbe (Royal Society) je postal v starosti 32 let. Leta 1979 je postal profesor matematike na Univerzi Cambridge, kamor je prišel z univerze Oxford, da bi študiral teoretično astronomijo in kozmologijo.

V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju. Njegovo najbolj priljubljeno in prodajano delo je Kratka zgodovina časa iz leta 1988, svetovna uspešnica, s katero je dosegel svetovno slavo. Življenje je posvetil odkrivanju skrivnosti vesolja.

Primerjave z najbolj slavnimi znanstveniki

S svojim genijem in pametjo si je pridobil privržence daleč onkraj sveta astrofizike in primerjave z Albertom Einsteinom in Isaacom Newtonom. 

V svojih 20. letih je Hawking zbolel za amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), redko neozdravljivo nevrodegenerativno bolezen, ki prizadene živčne celice v možganih in hrbtenjači, ki nadzirajo hotene gibe. Kljub napovedim, da bo živel le nekaj let, saj bolezen praviloma napreduje neustavljivo in hitro, je dočakal zavidljivo starost. Zaradi bolezni je bil sicer popolnoma nepokreten in prikovan na invalidski voziček. Kasneje je izgubil tudi sposobnost govora in je z okolico komuniciral samo prek računalniškega sintetizatorja glasu.

Novico o njegovi smrti so objavili ob 139. obletnici rojstva Alberta Einsteina.

PREBERITE: Izboljšajte moč možganov!

Njegovo delo pomembno za človeštvo

Pri delu se je osredotočal na združitev relativnosti - narave prostora in časa - in kvantne teorije - kako se obnašajo najmanjši delci - da bi pojasnil nastanek vesolja in njegovo delovanje. "Moj cilj je enostaven. Popolno razumevanje vesolja, zakaj je takšno kot je in zakaj sploh obstaja," je dejal.

Citati: super-zvezda svetovne astrofizike - 4
Je tudi velik ljubitelj nanizanke The Simspons. (Foto: wikimedia.com)

Bil je tudi priljubljena osebnost popularne kulture, saj se je med drugim pojavil v filmu Zvezdne steze: Prihodnja generacija in animirani seriji Simpsonsonovi, njegov glas pa je bilo mogoče slišati tudi v pesmih Pink Floyda.

Po svetu se že odzivajo na njegovo smrt. Ameriški astrofizik Neil deGrasse Tyson je tvitnil, da je njegova smrt pustila intelektualni vakuum, ki pa ni prazen. Ameriška vesoljska agencija Nasa je na Twitterju objavila posnetek smejočega se Hawkinga, ko je v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi lebdel v breztežnostnem stanju.

"Njegove teorije so odklenile vesolje možnosti, ki jih mi in svet raziskujemo. Leti še naprej kot Superman v mikrotežnostnem stanju, kot si rekel astronavtom na vesoljski postaji leta 2014," so ob tem zapisali.

Družinsko življenje

Hawking ima tri otroke iz prvega zakona z Jane Wilde, s katero sta se poročila leta 1965. Njuna zveza je ovekovečena v filmu iz leta 2014 Teorija vsega. Ločila sta se po 25 letih zakona. Nato se je poročil s svojo nekdanjo medicinsko sestro Elaine Mason. Njun zakon je razpadel med obtožbami zlorab, ki pa jih je Hawking zanikal.

Odzival se je tudi na politično dogajanje. Tako je v zadnjih letih izražal nezadovoljstvo z izvolitvijo predsednika ZDA Donalda Trumpa in odločitvijo Velike Britanije za izstop iz EU. Zavrnil je tudi možnost življenja po smrti.

"Na možgane gledam kot na računalnik, ki bodo prenehali delovati, ko bodo njegovi deli izgubil moč. Ni ne nebes ne življenja po smrti za pokvarjene računalnike; to je pravljica za ljudi, ki se bojijo teme," je dejal leta 2011.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 2
 
pomlad14 16.03.2018 12:03:07
Pojma ni imel o Bogu. Jaz imam o njemu sestavljene takšne citate, da se nihče na tem svetu ne more primerjati z njimi, še najmanj pa on, ki je o Njemu pisal, kar nekaj na pamet, ne da bi sploh vedel, kdo je Bog. Imam sestavljeno zelo drzno definicijo Boga, katera ga opisuje izjemno natančno v vsej svoji mogočnosti. In mimogrede, definicija ni plod nastanka zaradi predvidevanja, sklepanja, teoriziranja, kakor je to počel slavni znanstvenik, ampak ima prave korenine. Mislim, da bi še Mojzes z njegovim gorečim grmom obmolknil. Definicije, ki jo sestavlja sedem besed, ne nameravam obelodaniti, zakaj le, saj uspejo lahko samo tisti, ki fantazirajo in povedo NEKAJ brez kakršnihkoli konkretnih razlogov, dokazov, lastnih izkušenj ali lastnih dokazov. Sanjači postanejo slavni, pripovedovalcev resnice pa nihče ne jemlje resno. Tak je ta naš svet, zgrešen. Raje verjamejo ateistu glede Boga, kot pa nekomu, ki resnično ve, kdo je Bog.
 
DeBill 14.03.2018 18:12:08
mal so pozabili kaj je sploh delal oziroma tule na portalu nimajo pojma o pojmu, zraven mu šalabajska Einsteina vlačjo, ki sam ni naredil nič, kar dokazuje, da po ločitvi id mileve ni skupaj spravil niti enega resnega dela. ampak ta zadja izjava pa pokaže zakaj je bil hawking tudi velikan sveta. le da mu je sedaj CPU crknil. Ampak on se res ni bal teme!
Več komentarjev