Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

ADX Florence zapor

To je poslednje domovanje najhujših zločincev

Ma.K.
02. avgust 2017, 06:37
13
Velikost pisave:

ADX je zapor v ameriški zvezni državi Colorado, v katerem končajo najhujši kriminalci v Združenih državah Amerike. Gre za ustanovo brez vsakršnega usmiljenja. Ko morilci, teroristi in drugi najokrutnejši prestopniki izvedo, da bodo morali preostanek življenja preživeti v ADX, najprej pomislijo na samomor. Kaj je pravzaprav tako okrutnega v tem zavodu za prestajanje zaporne kazni?

Do popolne potankosti zavarovan zapor v Florenceju v ameriški zvezni državi Colorado, ki nosi okrajšavo ADX, je najbolj zastražen zapor v celotnih Združenih državah Amerike. V njem zaporno kazen denimo prestajajo Ramzi Yousef, ki je bil obtožen načrtovanja bombnega napada na Svetovni trgovinski center leta 1993, pa Zacarias Moussaoui, eden izmed načrtovalcev napada 11. septembra leta 2001, Theodore Kaczynski, znan tudi kot Unabomber in Richard Reid, tako imenovani bombni napadalec s čevlji.

Slovo od življenja

Območje 24 ur na dan nadzirajo do zob oborožene patrulje. Iznad opečnate stavbe se dviga dvanajst velikih stolpov, na katerih se na straži menjavajo oboroženi policisti, medtem ko se nad zidovi razteza bodeča žica z britvicami, ki delno zakriva pogled na bližnje zasnežene gore. »V trenutku, ko kaznjenci stopijo skozi vodna vrata, lahko vidite, kako se spremeni izraz na njihovih obrazih ... To je trenutek, ko se zavejo, kaj jih čaka. Pred vhodom so deležni čudovitega razgleda na Rocky Mountains, a ko vstopijo, jim postane jasno, da so jih videli zadnjič,« je pred časom za ameriški CNN spregovoril nekdanji paznik v ADX Robert Hood.

»ADX je življenje po smrti. To je nekaj, kar traja do konca življenja. In po mojem mnenju je to veliko hujša kazen, kot bi bila smrt,« je dejal Hood, ki je v zaporu delal med letoma 2002 in 2005. Večina izmed 400 zapornikov, kolikor jih prestaja kazen v tem zaporu, 23 ur dneva preživi v mali betonski celici. Obroke dobivajo skozi majhne reže v vratih. Postelja je iz betona, na njej pa sta le tanka vzmetnica in odeja. V celici imajo eno okence, ki omogoča nekaj malega dnevne svetlobe, a zaporniki skozenj ne morejo videti ničesar, razen zidov okrog ustanove. V celicah so tudi nepremični betonski stoli in miza, debele stene pa zapornikom preprečujejo, da bi lahko na kakršen koli način komunicirali med seboj.

Popoln nadzor nad vsem

»Arhitektura te stavbe omogoča 24-urni nadzor dogajanja za zidovi ustanove. Zasnovana je tako, da zaporniki ne morejo videti neba. Namenoma. Žice so napeljane tako, da helikopterji ne morejo pristati na dvorišču zapora,« je pojasnil Hood. Zaporniki praktično ne komunicirajo z nikomer, razen s čuvaji in osebjem zapora. Ko zapuščajo svoje celice, morajo imeti vklenjene roke in noge ter verigo okoli trebuha, ki je pritjena na čuvaja. Kot da bi čuvaji peljali nevarne pse na sprehod.

Rekreacija v posebni kletki na prostem je zapornikom omogočena eno uro na dan, a poteka v prostoru, ki ni nič večjih od njihovih celic. Razlikuje se torej le v tem, da je na prostem in da je iz te kletke mogoče videti nebo. Da bi prišli do tam, morajo zaporniki mimo več sto kamer, s pomočjo katerih nadzorniki odpirajo in zapirajo kovinska drsna vrata na poti.

V nekaterih celicah imajo radijske sprejemnike in črno-bele televizorje, na katerih lahko gledajo verske in izobraževalne programe ter vsebine javnega interesa. Prejeta pisma varnostniki preberejo in podrobno analizirajo, preden jih predajo zapornikom, ves čas se spremljajo tudi pogovori kaznjencev s komer koli, ki ni uslužbenec zavoda, zaporniki pa lahko ob vzornem vedenju po določenem času v zaporu dobijo delo, kot je denimo čiščenje prh ali pomivanje tal. Stopnjo svobode za težke kriminalce določa ameriško ministrstvo za pravosodje in agencije, ki so proučile profile kaznjencev ter vložile obrožnico, ne pa tudi osebje zapora.

Poslednji dom teroristov

Najhujši zločinci so nameščeni v oddelku H, kjer veljajo posebni varnostni ukrepi. Tam je strogo omejena vsa komunikacija z zunanjim svetom, zapornike pa lahko obiskujejo samo njihovi odvetniki in najbližji družinski člani – po eden naenkrat. Kaznjence od gostov med obiskom ločijo neprebojna debela steklena okna, komunikacija pa poteka preko telefona. Vsi osebni pogovori so pod strogim nadzorom, brez prisotnosti kamer in čuvajev se zaporniki lahko pogovarjajo samo z odvetnikom.

Zaporniki v ADX vejajo za najbolj nasilne na svetu, zato ne čudi, da tam domujejo številni teroristi. A v zloglasno ustanovo za prestajanje kazni pogosto premestijo tudi prestopnike z drugih zaporov po združenih državah – zlasti tiste, ki se v matičnem zavodu ne obnašajo vzorno, napadajo druge zapornike ali osebje in za katere posebna komisija presodi, da so preveč nevarni, da bi lahko ostali v zaporu, v katerega so bili prvotno dodeljeni. Ti 'srečneži' si s tem zaslužijo, da pridejo v ADX in tam preživijo preostanek svojega življenja.

ADX Florence zapor
(Foto: YouTube)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 7
Komentarjev: 13
Mladen sir 10.08.2017 10:35:18
Naj si pogledajo moji nekateri sosedi kaj je zapor pa nekateri sošolci pa odvetniki,pa zdravniki,kaj jih čaka.To boste naredili v SLO ne pa da si tukaj odvetniki delajo hišne pripore-miselno sporočilo.
Apostol1 05.08.2017 12:00:24
Ne bom rekel da marsikdo take kazni ne zasluži , samo kakšna je razlika naprimer ,če da Trump ukaz za napad na Sirijo in potem največ nastradajo civilisti , da se še in še razpravljati o tem in ne samo o Trumpu in zato sem tudi sam mnenja da je to vseeno neke vrste sadizem in po drugi strani pa dvoličnost in zato sem načeloma proti takim zaporom, ker tule ni kazen vzgojna pač pa kot sem že rekel čisti sadizem.
peresni 02.08.2017 22:39:37
samo goli otok jw za slonenske bandite in njihove ovce
 
medo90 02.08.2017 10:20:00
Naši bodo pa gradili nov zapor. Za bando je že betonska postelja, miza stol prevelik luksus. Tam pozapreti našo bando lopovsko, garantiram, da bi se čudežno vračale milijarde našega denarja.
DeBill 02.08.2017 10:30:53
in to še pred odhodom
SenecaLucius 02.08.2017 09:39:57
Za Bavčarja bi morali v tisto betonsko posteljo položiti nekaj dodatne armature...
štrekeljc 02.08.2017 10:08:21
Košarkaško igrišče ga že čaka!
leond1 05.08.2017 21:57:44
tudi za palčka in ostale udbovce
 
emilzapata 02.08.2017 08:15:51
no fantje in dekleta oboževalci demokracije po ameriškem vzoru, le pot pod noge in na ekskurzijo v obljubljeno deželo. To kar počenjajo z ljudmi tam ni več kazenska politika, temveč čisti sadizem, ki nima nobene veze s kaznovanjem.Fuj in fej.
Optimal 02.08.2017 08:33:34
Kakšno kaznovanje si pa "zasluži" nekdo ki pobije 100+ ljudi? Me zanima kakšno mnenje bi imel, ko bi ti nekdo od njih ubil enega od tvojih bližnjih... Aja, na vzhodu bi ga takoj usmrtili :) Po moje bi jih morali pohabit tako da ga vsak vdih ki ga naredi boli in se z vsakim dihom spomni kaj je naredi..
nemeJungat 02.08.2017 09:19:35
Mogoce je eden od teh 420 zapornikov tam pokrivici in mi je žal za njega, vsi ostali pa si verjetno zaslužijo prav to kar tam dobijo. Kazen, ki je verjetno hujša od smrtne kazni!
DeBill 02.08.2017 10:31:35
kazen mora bit, kazen je vzgojna
Vse stransko 09.08.2017 18:55:00
živel Goli! Nisi bil nič drugačen od tega zapora in sistema.
Več komentarjev