Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Zakaj v vesolju dominira materija in ne antimaterija? - 1

Temno snov bodo iskali globoko pod zemljo

A.M.
28. december 2012, 15:38
5
Velikost pisave:

Znanstveniki bodo temno snov 'lovili' globoko pod zemeljsko površino. Izmuzljivi nevidni antimateriji bodo postavili visoko tehnološko 'past'.

DarkSide-50
(Foto: inquisitr.com)

Temna snov ali antimaterija sestavlja 90 % celotne mase vesolja. Vsaj tako predvidevajo znanstveniki. In čeprav je na papirju te snovi ogromno, je v relanosti zelo izmuzljiva. Morda zato, ker je pač nevidna, ali pa preprosto zato, ker nihče netanko ne ve, kako se skrivnostni gradnik vesolja obnaša.

Znanstveniki špekulirajo, da naj bi temna snov obstajala tesno povezana z običajno vidno snovjo. Dokazi za obstoj naj bi iskali v interakciji težkih delcev, v ta namen pa so izdelali posebno pripravo.

'DarkSide-50' je najbolj izpopolnjen detektor za temno snov. Najprej ga bodo v bližini rimskega laboratorija za znanost delcev zakopali globoko v zemljo, aktivirali pa ga bodo v začetku prihodnjega leta. Gre za jekleni valj s premerom 11 metrov, v katerega so namestili štirimetrsko jekleno kroglo. Znotraj krogle se skriva še en valj, ki vsebuje 50 kilogramov ohlajenega argona. Delci antimaterije naj bi ob prehodu reagirali z argonovimi atomi, ob tem pa naj bi prišlo do svetlobnih bliskov.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,8
glasov 6
Komentarjev: 5
DarkKitarist 14.03.2013 13:37:42
Ne moram verjeti, kaj vse se piše na spletu… Stavek »antimaterija ali temna snov« to pod nobenim pogojen mi nista stvar. Če bi naše vesolje bilo zgrajeno iz 90% antimaterije našega vesolja ne bi bilo. Saj se materija in antimaterija izničita v trenutku ko antimaterija vstopi v naše »normalno« vesolje. To kar ste napisali je popolnoma nestrokovno oz. tudi če niste strokovnjak bi lahko vedeli, da to nikoli ni bilo isto in ne bo isto.
 
luckyss 28.12.2012 22:18:22
Big -bang se torej popolnoma izide...če si 90% rezultata izmislimo...
Poleg temne snovi in temne energije naj upoštevajo še temno pamet - te je tudi vsaj 90%..
 
kuodre 28.12.2012 20:16:15
Temna snov ali antimaterija sestavlja 90 % celotne mase vesolja. (1. stavek članka)

naslov druge teme spodj pa: Zakaj v vesolju dominira materija in ne antimaterija? :D
 
merkury 28.12.2012 19:45:14
antimaterija in temna snov, a nista to dve različni zadevi?
Ira Sanctus 28.12.2012 17:33:39
Antimaterija in slovenski kriminalci imajo skupno točko: vVemo, da jih je ogromno, vendar so zelo izmuzljivi.
Več komentarjev