Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

tekila

Ta alkohol vam bo najmanj škodil

Ma.K.
13. junij 2018, 09:19
0
Velikost pisave:

Alkohol ne sodi na seznam zdravih živil in tega bi se morali zavedati vsi. Toda, ali ste že slišali za alkoholno pijačo, ki ne povzroča mačka? Priznamo, tudi nam se je to zdela znanstvena fantastika, a glede na pričevanja strokovnjakov za zdrav življenjski slog naj bi čisto zares obstajala. Katero pijačo se to poletje torej izplača naročiti na zabavi, da vas naslednje jutro ne bo preganjal zlovešči maček?

V vročih poletnih dneh zelo prija hladna, osvežilna pijača. Čez dan se večina najraje zateče k vodi, zvečer, ko vročina malo popusti, pa je na mizi večkrat kaj 'bolj konkretnega'. Alkohol načelnoa resda ne sodi na seznam zdravih živil in s tem se najverjetneje strinjajo vsi, ki so se pretekli konec tedna udeležili kakšnega hudega žura in se naslednje jutro zbudili s hudim mačkom ali celo kakšno večjo divjo zverjo v glavi.

prijatelji nazdravljajo s tekilo
(Foto: iStockphoto)

Alkoholna pijača, ki ne povzroča mačka?!

Ampak – oh, kakšen čudež – alkohol ni nujno vedno sovražnik za vašo glavo in telo. Resno? Menda že. Strokovnjaki za fitnes in zdrav življenjski slog iz Združenih držav Amerike so namreč vsi po vrsti navdušeni in očarani nad pijačo, ki naj bi med vsem alkoholom najmanj škodila človeškemu organizmu. Če mislite, da gre za napitek, o katerem še nikoli niste slišali niti besede, se močno motite. Znanstvena sfera je namreč prepričana, da v telesu med alkoholnimi pijačami najmanj posledic pušča ... TEKILA!

tekila
(Foto: iStockphoto)

Seveda je tudi tekila alkoholna pijača in tako kot vsi napitki z večjo ali manjšo vsebnostjo alkohola ne ravno najboljša izbira za zdrav življenjski slog. Za to niso potrebne nikakršne posebne študije in dokazi. Tudi naš minister za zdravje opozarja, da je prekomerno uživanje alkohola škodljivo za zdravje. 

A če povemo po domače: tekila naj bi med vsemi alkoholnimi pijačami telesu povzročala najmanj negativnih vplivov in naj bi bila 'najmanjše zlo' za naš organizem. Ne vsebuje glutena, ima nizko energijsko vrednost, malo sladkorja, primerna je tudi za vegane. In kar je najboljše: po besedah strokovnjakov naj ne bi povzročala prav nikakršnega mačka.

Pozitivne učinke na telo ima samo določena vrsta pijače

Najbrž si ob tem stavku mislite enako, kot smo mislili mi, ko smo prebrali povzetek ameriške študije: Kako, prosim? Saj se vendar spomnim, da me je tudi po tekili neznosno bolela glava. To je povsem mogoče, pravijo ameriški znanstveniki. Ker smo pili NAPAČNO tekilo. Celoten štos naj bi bil v sila preprosti razlagi: samo ena vrsta tekile naj bi namreč imela vse prej naštete koristi: Blanco Tequila. Gre za najbolj čisto obliko mehiškega špirita, v celoti pridobljenega iz rastline, imenovane agava.

tekila
(Foto: iStockphoto)

Težava preostalih vrst tekile naj bi bila v tem, da pogosto vsebujejo veliko količino dodanega skladkorja in kemikalij, ki so glavni krivci za razbolelo glavo naslednji dan. Pri Blanco Tequili naj bi bilo drugače: njena osnovna sestavina namreč ni koruzni sirup ali sladkor, kot pri večini preostalih tradicionalnih tekil, temveč sinja agava. To je tudi glavni razlog, zakaj vsebuje manj sladkorja – menda celo manj kot rdeče vino in domače žganje.

Beseda agava je starogrškega izvora in pomeni »občudovanja vredna«. Poznamo več kot 300 različnih vrst agav, med katerimi pa je najbolj znana sinja agava. Rastejo v obliki rozete, iz katere poganjajo trdi in zelo vlaknasti listi, ki se končajo z dolgo, ostro bodico. Na prvi pogled bi agavo lahko hitro zamenjali za alojo, čeprav sta v resnici zelo oddaljeni sorodnici.

Agava najbolje uspeva v suhih in tropskih predelih, ki se raztezajo od južnih delov ZDA do severnega dela Južne Amerike ter po karibskih otokih. V Evropo so agavo prinesli Španci, ki so tudi prvi pripravili alkoholno pijačo iz agavinega soka. Agave rastejo več desetletij, ne da bi zacvetele, po cvetenju pa propadejo. Zaradi dolgega življenja jih imenujemo tudi stoletnice, zaradi podobnosti z aloe vero pa stoletne aloje.

plantaža agave
(Foto: iStockphoto)

Čarobna moč tekile naj bi se torej skrivala v preprosti rastlini – agava se namreč lahko pohvali s številnimi pozitivnimi učinki na telo. Zmanjšuje raven sladkorja in holesterola v krvi. Redno uživanje sirupa, pridobljenega iz listov (ali kakovostne, torej Blanco Tequila, tekile) naj bi celo prispevalo k bolj zdravi in lepši koži – tako vsaj pravijo mehiški dermatologi. In glede na to, da je poletni oddih (in s tem tudi čas zabav) praktično pred vrati, jim bomo kar verjeli na besedo. In seveda preizkusili, ali trditve ameriških strokovnjakov o odsotnosti mačka resnično držijo.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev