Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Baltimore Ravens Cheerleaders

Resnica o priljubljenih ameriških navijačicah

Ma.K.
26. april 2018, 13:17
1
Velikost pisave:

Se še spomnite letošnjega Superbowla? Veste, da sta si nasproti stali ekipi Philadelphia Eagles in New England Patriots? Ste opazili tudi njihove brhke in zapeljive navijačice? Roko na srce, težko je spregledati toliko lepote in fit teles na kupu. A čeprav na vseh tekmah ameriškega nogometna naredijo vtis na obiskovalce in gledalce z vsega sveta, ta dekleta v resnici živijo življenje, ki jim ga nihče ne zavida. Njihov vsakdan mora potekati točno tako, kot določajo pravila moštva. In ta ista moštva določajo tudi, kako bodo urejene, oblečene, kaj smejo in kaj je strogo prepovedano – ne samo med tekmami in treningi, tudi v zasebnem življenju.

Happy birthday Reilly �df89 Hope you have a great day!

A post shared by Baltimore Ravens Cheerleaders (@brcheerleaders) on

Bailey Davis, profesionalna navijačica oziroma po ameriško 'cheerleaderica' moštva New Orleans Saints je bila po poročanju New York Timesa januarja letos odpuščena. Kot so poudarili v ekipi, je odpoved delovne pogodbe dobila zaradi neprimernih objav na družbenem omrežju Instagram. Davisova se je pritožila posebni komisiji in trdi, da se je moštvo do nje obnašalo nepošteno in jo neupravičeno odslovilo z delovnega mesta.

Preiskava, ki so jo opravili po njeni pritožbi, je razkrila, da v navijaškem poklicu obstaja niz smernic in pravil, ki jih morajo dekleta strogo upoštevati. Nekatera med njimi so specifična za njihovo delovno mesto, spet druga vsiljiva in vplivajo tudi na njihovo zasebno življenje. Pravila, ki jih določa ekipa, za katero navijajo, se od moštva do moštva razlikujejo. Tako morajo denimo navijačice moštva Carolina Panthers bodisi odstraniti bodisi zakriti vse pirsinge ne telesu, prav tako ne smejo razkazovati niti svojih tetovaž, če jih imajo.

Paziti morajo na svoj videz

New York Times je pregledal nekaj priročnikov navijačic najbolj znanih ameriških nogometnih moštev in našel vrsto zanimivih pravil, kot je denimo ta, da lahko med tekmo odmor za požirek ali dva vode vzamejo samo v točno določenih trenutkih, predvsem ko je njihova ekipa v napadu. V svoja oblačila se lahko preoblečejo šele potem, ko zapustijo stadion, na dan tekmovanja pa morajo tja priti pet ur pred samo tekmo.

Natalie & Danni at yesterday's audition �dc3e�dc83 #pantherpride #nrl2017

A post shared by Penrith Panthers Cheerleaders (@penrithpantherettes) on

Navijačice moštva Baltimore Ravens morajo skrbno paziti tudi na popolno telesno težo. Gre za striktno pravilo, saj dekleta vsak teden povabijo v pisarno, kjer jih stehtajo, kot je zapisano v njihovem priročniku iz leta 2009. Cincinnati Bengals ima podobno pravilo, a so še nekoliko bolj specifični: njihove navijačice morajo namreč ves čas tehtati toliko, kot ob prihodu – dovoljeno je odstopanje do maksimalno treh kilogramov.

Nakatera moštva naj bi svojim navijačicam prepovedovala nošenje kratkih hlač v javnosti, stroga pravila pa naj bi imela tudi kar zadeva njihovo zasebno življenje. Določeni naj bi šli celo tako daleč, da jim zapovedujejo, na kakšen način si smejo odstranjevati dlačice in kakšne tampone morajo uporabljati. Prav tako naj številne navijačice ne bi smele nositi nakita in imeti nalakiranih nohtov. Nohte naj bi morale imeti urejene točno tako, kot določa pravilnik njihovega moštva.

Druženje z igralci je v številnih moštvih prepovedano

Delo navijačic v ameriškem nogometu je torej daleč od prestižnega in glede na to, da je njihovo mesečno plačilo samo nekoliko višje od povprečne ameriške plače, se mnoge odločijo, da se raje odpovedo časti posedovanja navijaške uniforme in zastopanja moštva.  Tudi zato, ker jih lahko 'delodajalec', torej moštvo, pošlje, da sodelujejo na humanitarnih prireditvah ali pri prodaji koledarjev, sredstva, ki jih zberejo oziroma honorar, ki ga dobijo zanje, pa moštva porabijo zase.

Poseganje v njihovo zasebno življenje naj bi šlo celo tako daleč, da jim postavljajo pravila tudi kar zadeva oseb, s katerimi se lahko družijo, prav tako naj bi imeli pomembno vlogo pri izbiri primernega partnerja. Pravila moštva The New Orleans Saints naj bi denimo prepovedovala druženje navijačic in igralcev. In če slučajno pride do druženja, je ne glede na to, kdo je bil pobudnik zanj, krivda vedno na strani deklet. Prepovedano se jim je družiti z igralci tako preko spleta kot v živo, prav tako jih morajo blokirati na družbenih omrežjih.

Če ne boš delala po naše, te bomo zamenjali

Prepovedan jim je vstop v restavracije, v katere zahajajo igralci, pravila pa so celo tako striktna, da če denimo pride kakšen igralec v restavracijo, medtem ko one jedo, morajo takoj prenehati, plačati račun in zapustiti restavracijo. Zavrnitev ali neupoštevanje katerega izmed pravil naj bi bila enostavno nesprejemljiva, ker jim nadrejeni stalno dajejo vedeti, da so zamenljive. Če se slučajno odločijo komu potožiti ali pritožiti, jih takoj obiščejo in opomnijo, da jih že naslednji dan na njihovem delovnem mestu lahko zamenja kakšna bolj prilagodljiva in 'boljša' navijačica.

Sporting black, gold and pink for the #CrucialCatch campaign!

A post shared by @ saintsations on

»Klub želi imeti popoln nadzor nad življenju teh deklet, tudi takrat, ko niso na svojih delovnih mestih,« je povedala odvetnica Leslie Levy, ki je zastopala navijačice v tožbi proti ekipama Oakland Raiders in New York Jets. »Gre za vprašanje moči. Navijačice, maskote in vse ostale, ki delajo za ekipo, obravnavajo kot drugorazredne pripradnike moštva. Sama ne poznam nobenega delovnega mesta, na katerem bi delodajalec imel tako velik nadzor nad delavci, tudi ko niso na svojem delovnem mestu,« je poudarila Levyjeva in dodala, da trpi z dekleti, zato se bo na vso moč zavzemala za spremembe ter večjo enakopravnost na tem področju.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 1
 
olidata 05.05.2018 22:25:13
Če bodo šle delat v market na blagajno, verjetno ne bo tako strogih pravil... Bo pa delavnik malo drugačen, kot samo razkazovanje na stadionu.
Več komentarjev