Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Vodni tornado

Razkrili skrivnost Bermudskega trikotnika?

N.J.
09. januar 2018, 08:01
6
Velikost pisave:

Bermudski trikotnik že od nekdaj povezujejo s paranormalnimi pojavi. Številna izginotja so razlagali kot ugrabitve Nezemljanov, številni strokovnjaki pa se trudijo razkriti, zakaj se toliko izginotij in nesreč zgodi prav na tem območju.

Skrivnostne vode: od Bermudskega trikotnika do Hudičevega morja - 3
(Foto: wikimedia.com)

Bermudski trikotnik imenujemo območje, ki ga tvorijo tri navidezne točke med Bermudi, Florido in mestom Puerto Rico. Nekateri verjamejo, da mornarje in pilote ugrabljajo Nezemljani, drugi verjamejo, da je na tem področju meddimenzionalna odprtina in tako naprej. Vendar je področje pritegnilo javnost predvsem zaradi izginotja skupine letal v decembru 1945. Preden se je za letali izgubila vsaka sled, je vodja pilotov dejal, da so prileteli v bele vode in da se nič ne zdi prav. Za njimi so poslali reševalno ekipo, ki je prav tako izginila brez sledu. Izginilo je tudi več jaht, letal in tanker. Bermudski trikotnik so začeli povezovati tudi z legendarno Atlantido. Vendar pa je mnogo ljudi skeptičnih, saj glede na statistiko v tem delu morja ne izgine nič več plovil kot v katerem koli drugem morju, ki ima približno enako gost promet.

Bermudski trikotnik

Za vse kriv človeški faktor

Avstralski znanstvenik dr. Karl Kruszelnicki pravi, da za vsem skupaj stojijo le človeške napake. Izpostavil je zgodovinske primere, pri katerih so bile slabe vremenske razmere.

Kot izpostavlja, ni nikakršnih dokazov o paranormalnem dogajanju. Ne obalna straža US Coast Guard in ne NOAA (ameriška vladna organizacija za oceansko in atmosfersko administracijo, The National Oceanic and Atmospheric Administration) ne razpolagata z nikakršnimi podatki o nenavadnih dogodkih na tem območju. Kot trdi, se odstotek izginotij pravzaprav sklada z odstotkom podobnih primerov na drugih približno enako dobro obiskanih območjih.

Do izginotij naj bi prihajalo ob slabem vremenu in zaradi težav z navigacijskimi sistemi, pravi dr.  Kruszelnicki. »Glede na število izginotij je območje Bermudskega trikotnika enako kot vsa druga območja na svetu,« pravi. »Je v bližini ekvatorja in Amerike, tukaj je veliko prometa.« Spomnil je na dogodke iz leta 1945, ko je izginila skupina letal in celo reševalna ekipa, ki so jo poslali za njimi. Kot trdi, reševalno letalo pravzaprav ni izginilo – videli naj bi ga eksplodirati. Dodal je še, da so bili krivi piloti, češ da med njimi ni bilo izkušenih. »Vreme je bilo res slabo. Bili so 15-metrski valovi,« je dejal.

Človeška napaka ali metan?

Številni znanstveniki so trdili, da so za izginotja 'krivi' posebni oblaki, ki naj bi ustvarjali nekakšne zračne bombe, močni sunki vetra (okoli 270 km/h), ki se pri tem ustvarijo, pa naj bi bili pogubni za letala.

Leta 2010 se je pojavila teorija, da je glavni krivec za nepojasnjene dogodke v Bermudskem trikotniku metan. Plin, ki ga je tam v izobilju, naj bi, kot sta trdila profesor Joseph Monaghan in njegov študent David May z univerze Monash v Avstraliji, povzročal izginotja letal in ladij. Na morskem dnu med obalo Portorika, jugovzhodno obalo Miamija in otočja Bermuda se nahajajo pomembne količine metana, opaziti pa je tudi sledi številnih izbruhov plina. Do teh naj bi prihajalo zaradi tektonskih premikov, ko so nastale razpoke na morskem dnu.  Posebni mehurji metana naj bi bili po njunih ugotovitvah tako veliki, da bi z lahkoto prevrnili ladjo. Kako bi s tem pojasnili letalske nesreče? Metan bi lahko povzročil tudi hude poškodbe letalskih motorjev in s tem strmoglavljenje. Te ugotovitve, temelječe na oceanografskih raziskovanjih, sta znanstvenika objavila v strokovni reviji American Journal of Physics.

V 60. letih prejšnjega stoletja je raziskovalec morij Ivan Sanderson popisal vse kraje na svetu, kjer so skrivnostno izginjale ladje in letala. Poleg Bermudskega trikotnika se je to dogajalo še ponekod v Japonskem in Severnem morju, med Evropo in Veliko Britanijo. Na vseh teh mestih so oceanografske raziskave pokazale velike količine metana in sledi izbruhov. To tudi potrjuje tezo Monaghana in Maya. 

Bermudski trikotnik
(Foto: NASA)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,7
glasov 10
Komentarjev: 6
 
tmarjan24 12.01.2018 09:42:00
takojšnje posojilo Prejemajte posojilo od 5.000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in ki traja od 1 do 30 let. Resne in zanesljive ponudbe o varnosti. E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
Ariaxx 13.01.2018 11:54:14
Oh, kako si zoprn! Skočiš iz vsake konzerve.
JanezNovak46 11.01.2018 14:29:31
Naslov pa zmaga ! Vi bi mogl nam povedat odgovor hhjhahaoo študenti večni študenti
oježeš 10.01.2018 14:59:34
Prav čudno, da z vso današnjo tehnologijo, sateliti in kamerami ni možno nadzorovati ta del morja in ugotoviti kaj se dogaja. Po drugi strani se hvalijo, da je videti prižgano cigareto že iz vesolja. Kdo koga farba?
SEJBOBOL 10.01.2018 15:17:37
brez barvic ni pobarvanke :)
Frane Šajn 10.01.2018 14:29:53
Torej kaj lahko zaključimo po tem branju da vemo toliko kot prej in oni ravno tako.
Več komentarjev