Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Pravilo 5 sekund - 3

Pravilo 5 sekund: Kaj drži in kaj ne?

N.J.
22. marec 2018, 14:24
1
Velikost pisave:

Saj poznate tisti dobro staro pravilo, da hrano, ki je padla na tla, a na tleh ni bila dlje od 5 sekund, še vedno lahko brez pomisleka pojeste? Razkrivamo, kaj glede tega pravila drži in kaj ne.

Se vam zdi škoda hrano, če vam pade na tla, takoj vreči v smeti? Razmišljate, ali bi jo malce popihali in vseeno pojedli? Strokovnjaki so preučili staro pravilo petih sekund, ki pravi, da hrano lahko pojemo, če leži na tleh največ 5 sekund.

Pravilo 5 sekund - 1
(Foto: spoonuniversity.com)

Testiranja pravila petih sekund so se lotili raziskovalci z britanske univerze Aston. Študentje so na tla metali opečen kruh, testenine, pecivo in sladkarije. Živila so na tleh pustili od tri do 30 sekund, na vsakem živilu pa so nato izmerili prisotnost bakterij. Tla, na katera so metali živila, so bila tako po teksturi kot čistoči podobna tlom v povprečnem stanovanju.

Po pričakovanjih so bila živila, ki so bila na tleh bakterijam izpostavljena manj časa, tudi čistejša, za varna živila pa so se izkazala tista, ki so bila s tal pobrana v petih sekundah. Kot je razložil inženir Mike Meacham iz Nase v oddaji 'The Quick and the Curious’ na Discovery Science Channel, je pri tem, ali naj nekaj poberemo in damo v usta, odvisno v prvi vrsti od tega, kakšna so tla, kako zelo so umazana in kakšna hrana nam je sploh padla na tla.

Vlažna hrana

Na vlažni hrani se v 30 sekundah nabere kar 10-krat več bakterij, kot če bi jo pobrali v roku 3 sekund, odkar je padla. E-coli, salmonela in listeria obožujejo vlažno okolje – iz hrane črpajo vlago in tako rastejo, se razmnožujejo. Med vlažno oziroma svežo hrano lahko uvrščamo testenine, zelenjavo, bombone …

Suha hrana

Če vam na tla pade suha hrana in so suha tudi tla, je pravilo petih sekund povsem uporabno, pravijo. Med suho hrano uvrščamo čips, smoki, kokice, kekse … Sol in sladkor sta konzervansa, ki naredita hrano bolj obstojno. Zato so slani in sladki izdelki bolj odporni na bakterije in kasneje postanejo pokvarjeni.

Pravilo 5 sekund - 2
(Foto: spoonuniversity.com)

Najmanj in najbolj kritične površine

Precejšnje presenečenje za raziskovalce je bilo, da je preproga, ne glede na to, da preproge zaradi vlaknaste strukture veljajo za idealno domovanje številnih pršic., najmanj sporna podlaga. Profesor Anthony Hilton je razložil, da so najbolj kritične površine v stanovanju parket, laminat in ploščice, na katerih je veliko več bakterij, ki se na živila, ki padejo na tla, tudi lažje primejo. Več raziskav je ugotovilo, da so računalniške tipkovnice in tipkovnice na prinosnikih ene najbolj umazanih stvari na svetu. Pravzaprav je tipkovnica celo bolj polna bakterij kot straniščna školjka. Odločitev je vaša ali boste pojedli hrano s tipkovnice ali ne.

Kot so poudarili, je tako čisto v redu in tveganje ni veliko, če pojemo suho hrano, ki je bila na tleh maksimalno 5 sekund, pri vlažni hrani pa se čas zmanjša na 3 sekunde. Ali boste hrano morali zavreči ali ne, je tako odvisno predvsem od vaše hitrosti.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,5
glasova 2
Komentarjev: 1
 
Loco272 22.03.2018 11:42:24
Pojesti hrano iz tipkovnice ali hrano s tipkovnice? Ti hrana pade v tipkovnico ali na tipkovnico? Slovnica vam pa na tem portalu res dela preglavice.
Več komentarjev