Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

gumijasti bomboni

Pozor, na pohodu je nova ubijalska droga!

Ma.K.
28. april 2017, 09:13
7
Velikost pisave:

Kristalni metamfetamin je znan že desetletja, a nova različica te droge je še posebej nevarna. Poleg tega jo je tudi sorazmerno težko prepoznati, saj so jo spretni prekupčevalci skrili v obliko, ki močno spominja na vsem dobro znane gumijaste bombone.

Po poročanju tujih medijev se je na trgu prepovedanih drog pojavila še ena nova - sintetična seveda. A za razliko od vseh preteklih je to vrsto droge zelo težko prepoznati, saj ima praviloma okus po jagodah in je videti kot žvečilni gumi ali gumijasti bombon. Gre za novo obliko in spojino kristalnega metamfetamina, ki je še posebej znana po tem, da velja za enega najbolj grdih in najhitrejših povzročiteljev smrti med drogami na svetu.

gumijasti bomboni
(Foto: iStockphoto)Velikokrat je skrit v sladkarijah

Prav zaradi okusa in videza morajo biti na preži predvsem mladi in starši majhnih otrok. Glede na to, da naj bi v Zahodni Evropi naleteli tudi že na primere, ko je bil kristalni metamfetamin zapakiran v sladkarijo z okusom čokolade, se namreč ne gre zanašati na to, da je njegova vsebnost omejena samo na gumijaste bombone z okusom jagode.

Kokain
(Foto: Thinkstock)

Vedeti je treba, da je kristalni metamfetamin znan že več desetletij in je med odvisniki zelo priljubljen. V zadnjih letih tako postaja vse bolj priljubljena droga predvsem v državah Evropske unije in Združenih držav Amerike. Število uživalcev in odvisnikov se iz leta v leto povečuje, a zahodne vlade naj bi bile do sedaj nemočne pri omejevanju nenehnega povečevanja števila odvisnikov.

Telo odvisnika začne hitro propadati

Po daljšem času uživanja kristalni metamfetamin povzroči hude organske in psihološke motnje. Prah, ki je videti kot drobni kristali, zaradi česar mu nekateri pravijo tudi ‘ice’ oziroma led, je mogoče uživati oralno, z vdihovanjem, mogoče ga je celo kaditi ali si ga vbrizgati v žilo.

Proizvodnja kristalnega metamfetamina je zelo enostavna, zato ga proizvajajo v najrazličnejših (nelegalnih in domačih) laboratorijih, po zaužitju pa hitro in silovito aktivira možganske celice, pristojne za ugodje, zaradi česa tudi tako hitro razvije močno fizično in psihično odvisnost. Gram te droge stane okrog 70 evrov in je veliko bolj nevaren od kokaina in heroina, ker deluje izrazito hitro. Odvisnik začne zelo hitro fizično propadati, dobi grozljive izpuščaje in mehurje po celem telesu, številnim pa zaradi uporabe nesterilnih igel tekom uživanja odkrijejo tudi virus HIV.

Heroin
(Foto: Thinkstock)


 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glasov 5
Komentarjev: 7
slovenc79 13.05.2017 21:50:34
kdo bo delal zahteven proces, da naredi mamilo, ki stane celo premoženje za nekaj gramov, da bo to podtikal v vrečke z bomboni? to je kot da bi te bilo strah da ti bo nekdo v časopis 100 eur podtaknil.
 
Pow 06.05.2017 07:42:09
Kakšna neumnost. Res je velika verjetnost, da bodo taki medvedki pristali v haribovih pakungah na prodajnih policah. Najbolje, da starši iz preventive pomečejo stran vse rdeče medvedke, a ne?
 
batom@pinkponk.com 03.05.2017 09:29:58
zakaj pozor??? a popovci vtaknete v usta vse kar vam pride pod roke? Ker mi ostali tega ne počnemo...
I.C. 30.04.2017 21:23:29
Tega se pa še Walter White ni spomnil :D
hotchilipoper 30.04.2017 11:04:15
Pozor,v parlamentu ne smejo izvajati preizkus na prisotnost drog
 
bohlojz 30.04.2017 09:09:11
za mamila imate,za lektorja pa ne?
DeBill 30.04.2017 21:12:20
mamile so za pisune nuja, drugače bi se počutili bedno
Več komentarjev