Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Apollo 6

Pozabljen let in ta prekleti dan, ko se je zgodil

N.J.
10. april 2018, 15:17
1
Velikost pisave:

Pred približno petdesetimi leti se je zgodil polet v vesolje. Zadnji pomembnejši, preden so še Američani v vesolje poslali plovilo s človeško posadko. A dan je zasenčilo svetovno dogajanje.

Apollo 6
(Foto: Profimedia)

4.aprila je minilo 50 let, odkar so v vesolje poslali vesoljsko odpravo brez človeške posadke v Nasinem programu Apollo. 10-urna odprava na zemljinem tiru se je začela 4. aprila 1968 v Cape Kennedy na Floridi. Zemljo je obkrožila trikrat, nato pa po 10 urah strmoglavila v Pacifik severno od Havajev. Apollo 6 je bila ena zadnjih priprav na polet s človeško posadko. Namen je bil testirati, ali so kapsule sposobne vrnitve na Zemljo in Apollo 6 je dokazal, da so.

PREBERITE: Martin Luther King Jr - še vedno krožijo teorije zarote glede smrti ...

Apollo 6
(Foto: Profimedia)

Srečen dogodek je zasenčila tragedija – prav na ta dan je namreč James Earl Ray v Memphisu umoril ameriškega temnopoltega borca za človekove pravice Martina Luthra Kinga Jr. Jeza in žalost ljudi je zasenčila veliki Nasin dogodek. Poleg tega je Apollo 6 obkrožil Zemljo, na kateri je tedaj vrelo konfliktov: vojna v Vietnamu je bila na vrhuncu, v Evropi praška pomlad, hladna vojna ... leto 1968 je bilo leto napetosti. Na dan poleta Apollo 6 so v kinematografu Warner Cinema Theater v Hollywoodu in Loew's Capital v New Yorku predvajali znanstvenofantastični film 2001: A Space Odyssey (2001: Vesoljska odiseja), ki je spremenil pogled na znanstveno fantastiko za vselej.

PREBERITE: Našli skrivno torbo Neila Armstronga

PREBERITE: Poslovila se je še ena legenda

Ob vsem skupaj tako tisk Apollu 6 ni posvečal ravno veliko pozornosti. Pa bi mu moral? Nenazadnje je šlo le za pločevino, napolnjeno z računalniki in mehanizmi, ki je poletela v vesolje. Morda bi se morala misija končati neuspešno, da bi se o njej pisalo, toda tako je pač bilo. A vseeno bi si zaslužila več pozornosti, saj brez te misije nekaj mesecev kasneje ne bi bilo poleta Apollo 7, prvega ameriškega poleta s človeško posadko. Kolikor obskuren je morda bil ta let, je verjetno vsakdo videl del te misije. Kar je ujela kamera, nameščena na to plovilo, namreč mnogi zmotno menijo, da je posnetek Apolla 11.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 1
 
Kolani 10.04.2018 13:20:15
Sem pa vedno mislil, da je bil Jurij Gagarin prvi človek v Vesolju?
Več komentarjev