Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Spinner v vesolju

Poglejte, kaj se s fidget spinnerjem dogaja v vesolju!

N.J.
20. oktober 2017, 12:54
8
Velikost pisave:

Ste se kdaj vprašali, kako in koliko časa se fidget spinner vrti v vesolju? Pri NASI so objavili prav zabaven posnetek.

Astronavt Randy Bresnik je na Twitterju objavil video posnetek, ki prikazuje, kako se fidget spinner vrti v vesolju, na Mednarodni vesoljski postaji (MVP, angl. International Space Station - ISS). Astronavt napravo zavrti in jo izpusti.

 »Fidget spinner v vesolju! Kako dolgo se bo vrtel?« je tvitnil Bresnik. A odgovor ostaja neznanka. »Nisem prepričan,« je dodal. »Je pa krasen način, da preverimo Newtonove zakone gibanja!« Kot pravi, se naprava v breztežnostnem prostoru vseeno še veliko bolje vrti kot na Zemlji.

Newtonovi zakoni gibanja
1. Zakon vztrajnosti:

Če telo miruje ali se giblje premo enakomerno,nanj ne deluje nobena sila ali pa je vsota vseh sil, ki delujejo nanj enaka nič.

2. 'Newtonov zakon'

Pospešek telesa je premo sorazmeren z rezultanto sil na telo in obratno sorazmeren z maso telesa.

3. Zakon o vzajemnem učinku

Imenujemo ga tudi Zakon o akciji in reakciji. Če prvo telo deluje na drugo telo s silo, deluje to na prvo z enako veliko, a nasprotno usmerjeno silo.

 

Kot pojasnjujejo, v breztežnostnem prostoru spinner lahko lebdi, s tem pa se zmanjša trenje in omogoča, da se izenačita hitrosti vrtenja centralnega obročka in zunanjega dela spinnerja. Celotna naprava se vrti kot celota.

Astronavti na MVP pogosto snemajo in objavljajo zabavne videoposnetke, s čimer si vsaj malce razbijajo dnevno rutino. Življenje v vesoljski postaji je sicer vse prej kot prijetno. Nasin astronavt Scott Kelly je recimo dejal, da tam smrdi kot v zaporu. Vonj je opisal kot kombinacijo 'razkužila, smeti in telesnih vonjav'. Astronavti se sicer umivajo in uporabljajo deodorante, vseeno pa nekaj neprijetnih vonjav ostaja v zraku. Nogavice in spodnje hlače si zamenjajo vsak dan, majice in hlače  pa na 10 dni.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,5
glasov 8
Komentarjev: 8
Bibosan 21.10.2017 11:58:55
Zaradi lebdenja se zmanjša trenje? Kako?
jesenvoyo 23.10.2017 06:55:03
Vpliv teže na trenje odpade.
dzun-tao 24.10.2017 08:29:54
tako je, na zemlji teža vrtečega dela pritiska na ležaj in povzroča trenje
 
RamzesII 21.10.2017 11:14:14
Mislite šolske verzije Newtonovih zakonov, ki so okleščene, omejene.
Entropy 21.10.2017 09:06:57
Astroklovni niso v vakumu v vesolja,temveč so na Zemlji in ustvarjajo vse efekte lebdenja z triki kamere,virtualno tehnologijo,zelenimi ekrani,žicami,temnimi bazeni in z tako imenovanimi "zero G avioni".This is EXACTLY how NASA fakes everything
Apostol1 21.10.2017 10:41:03
pojma nimaš razen bujne domišljije v teoriji zarote
Rains- 21.10.2017 11:00:20
Pazi da ti alu folija ne pade z glave.
RamzesII 21.10.2017 11:15:46
Dialog fantomskih jazov bi temu rekel Icke.
Več komentarjev