Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ada Lovelace

Osebnost tedna: prvi program je napisala ženska 

U.K.
10. avgust 2018, 13:21
3
Velikost pisave:

Tako imenovana ‘matematična očarljivka’ je že okoli leta 1843 izdelala algoritem, ki se smatra za prvi računalniški program. Njeni zapiski so vzpodbudili nastanek računalnikov. 

Ada Lovelace je bila dolgo spregledana matematičarka, ki je nenazadnje veliko doprinesla tudi k razvoju računalnikov. Danes Adi priznavamo, da je bila prva računalniška programerka na svetu, precej pred časom dejanskih računalnikov.  

Ada se je rodila 10. decembra 1815. Njen oče je bil slavni poet Lord Byron, ki pa se je za mamo sprl ob rojstvu Ade in ju zapustil. Mati, premožna Isabella Milbanke je bila tako besna na poezijo (ta naj bi bila odgovorna za Byronovo nenavadno obnašanje), da je prepovedala Adi, da bi se ukvarjala z njo. Tako jo je preusmerila v znanost in matematiko, kar je bilo takrat precej nenavadno za dekleta. A je bila Ada nadarjena, predvsem pa ji je ležala matematika. 

V najstniških letih je spoznala Charlesa Babbagea, ki je bil matematik in izumitelj. Danes je znan tudi kot oče računalnika. Charles je napravil načrte za analitični stroj, ki bi bil sposoben izdelati kompleksne izračune. Del stroja je predstavil Adi, ki je bila nad njim popolnoma očarana. Ada je postala Charlesova učenka, a se je nato poročila z baronom Lovelaceom, zanosila in za nekaj časa zapostavila svoje ambicije. 

Kmalu po rojstvu drugega otroka se je vrnila k Charlesu in nadaljevala s svojimi študijami. Prevedla je njegov članek o analitičnem stroju iz francoščine v angleščino in dodala svoje opombe ter ideje. Teh je bilo trikrat več kot originalnega teksta. Tako je podala algoritme, ki jih danes poznamo kot prvi računalniški program. Podala je teze o tem, da bi lahko kompleksne naprave računale Bernoullijeve enačbe. A se ni ustavila samo pri tem (kar je že sam po sebi velik dosežek) ampak je opisala kaj vse bi lahko takšni stroji delali: ustvarjali glasbo, pisali tekste, izdelovali slike in tako naprej. Se pravi vse kar današnji računalniki pač počnejo. Babbage je recimo verjel, da lahko ‘računalniki’ delajo samo matematične izračune, Ada pa je očitno videla precej dlje. 

 

Nekateri sicer poudarjajo, da je Ada samo kopirala Babbagea, a je izumitelj sam večkrat poudaril, da je Ada najboljša matematičarka kar jih pozna in da jo je zato tudi pooblastil, da pripravi opise. Članek z opisom je bil objavljen le nekaj let pred njeno smrtjo, a je pustil pečat in danes Ado vendarle prepoznavamo kot revolucionarno matematičarko. Nenazadnje je leta 1940, se pravi skoraj stoletje po njihovem nastanku, njene zapise našel Alan Turing in dobil navdih za prvi moderni računalnik. Ada je umrla pri 36-letih za posledicami raka. V njeno čast je bil poimenovan programski jezik Ada.

Oglejte si tudi pisatelja, ki velja za najbolj možatega.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 3
 
DeBill 13.08.2018 13:10:25
bila je še ena oseba z vizijo, taki furajo zgodovino naprej
Apostol1 13.08.2018 12:51:47
S spoštovanjem ampak do sedaj sem slišal samo za Lindo Lovelace
DeBill 13.08.2018 13:09:43
tepec
Več komentarjev