Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ernest Hemingway

Osebnost tedna: mož, ki je preživel nemogoče 

U.K.
03. avgust 2018, 12:11
1
Velikost pisave:

Med pisatelji skoraj ni večjega imena od Hemingwaya, ki je imel burno življenje in tragičen konec. 

Hemingway se je v zgodovino poleg svojih del vpisal kot oseba, ki je zajemal življenje z veliko žlico. Rodil se je  21. julija 1899 v Mestecu Oak Park v bližini Čikaga. Bil je prvi sin v družini s šestimi otroki. Starejša je bila le sestra Marcelline. Večkrat je poudaril, da sovraži svojo mamo, ki je bila operna pevka in zelo energična ženska, a naj bi po mnenju ljudi, ki so ga poznali, zrcalil njeno življenjsko energijo. Sovražil jo je, ker ga je oblačila v dekliške obleke, saj si je želela deklico in ne sina. Tekom srednje šole se je ukvarjal z boksom, tekom, vaterpolom, ameriškim nogometom in tako naprej. S sestro Marcelline je sodeloval v šolskem glasilu The Trapeze. Kot kaže se je v tem obdobju navdušil nad pisanjem. O svojih vzornikih je večkrat dejal, da njegov stil pisanja izhaja iz edine pomembne knjige pred njegovimi in to je Pustolovščine Huckellberryja Finna, ki jo je napisal Mark Twain.  

Ernest Hemingway
Hemingway je bil strasten lovec. (Foto: Profimedia)

A kaj ga naredi tako zanimivega človeka, ki so ga mnogi označili za 'najbolj moškega pisatelja' vseh časov? V kasnejši dobi je postal precej paranoičen in trdil je, da ga nadzira FBI. Zaradi tega so ga celo zdravili z elektrošoki. Žalostno dejstvo pa je, da ga je malo po drugi svetovni vojni je takratni vodja FBI Edgar Hoover dejansko dal nadzirati. In po nekaterih virih naj bi Hemingwaya dejansko rekrutiral KGB, a je bil slab in predvsem neuporaben vohun z imenom Argo.  

Po pripovedovanjih naj bi Hemingway v Parizu pogosto popival z Irskim pisateljem Jamesom Joycem. James naj bi večkrat izzival spopade na ulicah in barih, nato pa se je skril za Ernestom, ki je nesrečnega pretepača pretepel do nezavesti. Znan je bil, da je s strojnicami streljal morske pse, da bi jim preprečil, da pojedo njegov ulov. Nekoč je ujel kar sedem jadrovnic (ribe, ki tehtajo po okoli 100 kilogramov). Med vojno je s svojim čolnom lovil nemške podmornice in to z radarjem, granatami ter strojnico. Bil je strasten lovec ter ribič, ki ni imel meja.    

Nekega dne je 'ukradel' pisoar iz svojega najljubšega bara. Dejal je, da je toliko denarja pognal po 'školjki' da je sedaj pisoar njegov. Nikoli ga ni vrnil. Preživel je antraks, malarijo, pljučnico, dizenterijo, kožnega raka, hepatitis, anemijo, sladkorno, (zelo) visok pritisk, dve letalski nesreči, počeno ledvico, počeno vranico, počena jetra, zdrobljena vretenca, počeno lobanjo, zadetek šrapnela, tri prometne nesreče in požar v divjini. Hemingway je bil zloglasen zaradi popivanja. Vendar pa je večkrat poudaril, da ni nikoli pil, ko je pisal. "Ne trudite se s cerkvami, vladnimi stavbami ali mestnimi trgi. Če hočete spoznati lokalno kulturo, pojdite v bar," je Papa, kot so ga klicali, večkrat poudaril. 

Ernest Hemingway
Veliko časa je prebil v Havani na Kubi. (Foto: Profimedia)

Tekom druge svetovne vojne je poveljeval skupini Francozov proti nacistom zaradi česar so ga skoraj obtožili vojnih zločinov. Najbolj smrtonosen teden se mu je zgodil v Afriki. V dveh dneh je namreč doživel dve letalski nesreči in je po drugi celo prebral svojo osmrtnico v časniku. V eni od nesreč je vrata letala, ki so se zaskočila, podrl kar z glavo. Nekaj dni kasneje je skoraj umrl med požarom v divjini, kjer je bil huje poškodovan.   

Nekega dne se je pred gledališčem stepel z Orsonom Wellesom in od takrat naprej sta bila velika prijatelja. Francis Scott Fitzgerald naj bi mu nekoč pokazal svoj penis in dejal, da se mu zdi premajhen, da bi zadovoljil svojo ženo Zeldo. Hemingway naj bi ga pomiril in dejal, da je čisto v redu.  

Hemingway je bolehal za bipolarno motnjo in je imel zaradi tega samomorilske težnje. Tako kot oče naj bi bolehal tudi za hemakromatozo, ki prav tako vpliva na psihično stanje bolnika. 2. julija je Hemingway napravil samomor tako, da se je ustrelil v glavo z lovsko puško. Njegova smrt je bila predstavljena kot nesreča, pet let kasneje pa je njegova žena Mary vendarle potrdila, da je šlo za samomor.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 1
 
triglavska 06.08.2018 16:13:41
57let po smrti pa osebnost tedna???????? zakaj???????
Več komentarjev