Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Odkrili najdaljšo reko v vesolju - 2

Odkrili so najdaljšo reko v vesolju

U.K.
17. december 2012, 08:29
2
Velikost pisave:

Na Saturnovi največji luni so znanstveniki odkrili miniaturno različico reke Nil, ki teče do velikega jezera. Gre za najdaljšo do sedaj odkrito reko zunaj našega planeta.

Luna Titan ima večja jezera in je edino nebesno telo v našem osončju (poleg Zemlje), za katero vemo, da ima cikel tekočin na površju. Vendar ne gre za tekočo vodo in najverjetneje tekočine sestavljata metan ter etan. Zanimivo je tudi, da je po obliki videti podobno kot reka Nil.

Odkrili najdaljšo reko v vesolju - 3
(Foto: NASA)

Reka, ki so jo odkrili v okviru misije Cassini Solstice, je dolga približno 400 kilometrov in je dokaz, da reke na Titanu tečejo, saj se nahajajo v posebnih kanalih, ki so jih izdolble.

Cassini je že pred tem odkril orjaška jezera na Titanu, zaznal pa je tudi dež, ki je najverjetneje iz metana. To pomeni, da je Titan izjemno kompleksen in zanimiv svet, poln kemijskih elementov. Leta 2005 je na luni pristala sonda Huygens v okviru misije Cassini, kakšnih drugih misij pa žal za zdaj ni pričakovati.

Odkrili najdaljšo reko v vesolju - 1
(Foto: NASA)

Titan bo zelo težko raziskati, a ker obstaja možnost, da bi bilo na njem življenje (ima namreč osnovne kemijske elemente za nastanek življenja), je za raziskavo zelo zanimiv. Ne nazadnje bi se potencialna živa bitja lahko razvila v tekočem metanu namesto v vodi.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 7
Komentarjev: 2
SBR 17.12.2012 14:32:57
in kdo je rekel da življenje obstaja samo iz teh osnovnih kemijskih elementov iz katerih smo sestavljeni mi?;)
ChampionsLeague17 17.12.2012 21:05:39
pomojem so živa bitja tut na drugem planetu.. lahko da imajo na kompu že 4D 24ur na spletu
Več komentarjev