Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

princesa Diana in razbit avto

Grozljive podrobnosti o avtomobilu, v katerem je preminila kraljica ljudskih src!

Ma.K.
04. avgust 2017, 11:37
17
Velikost pisave:

Tudi dvajset let potem, ko je v pariškem predoru ugasnilo življenje princese Diane in njenega ljubimca Dodija Fayeda, na dan vedno znova prihajajo različne teorije, kako in zakaj se je zgodila usodna nesreča. Samostojni raziskovalci so pred kratkim opozorili na dejstvo, ki so ga preiskovalci takrat (namerno?) spregledali: avtomobil, v katerem sta tiste usodne noči vozila Diana in Dodi, je bil tehnično neustrezen in smrtno nevaren.

Mercedes, v katerem sta se pred dvajsetimi leti smrtno ponesrečila princesa Diana in njen ljubimec Dodi Fayed, je bil »nevarna kripa, ki ne bi smela na cesto, a so opozorila o tem vsi prezrli,« je medijem pred nedavnim razkril Pascal Rostain, pariški fotograf, ki naj bi poznal zgodovino tega očitno vse prej kot prestižnega avtomobila.

Mercedes S280 je Diani, Dodiju in njunemu vozniku zagotovil hotel Ritz, ki je v lasti Dodijevega očeta Mohameda Fayeda, sicer pa je bil last agencije Etoile Limousines, ki je Ritzu izposojala avtomobile in voznike. Pascal Postain je medijem zaupal, da mu je resnico o »avtomobilu smrti«, kot ga je poimenoval, povedal njegov prijatelj, ki je bil v tistem času zaposlen kot voznik v hotelu Ritz. Ob neki priložnosti je zloglasnega mercedesa odpeljal na testno vožnjo in ugotovil, da avtomobil ni varen. Na to je takoj po vrnitvi opozoril svoje nadrejene.

»Dva meseca pred nesrečo je menedžerju hotela Ritz dal jasno vedeti, da se morajo tega avta čim prej znebiti. Posebej je izpostavil, da je pri vožnji nad 60 kilometrov na uro izjemno nestabilen na cesti in zato nevaren za potnike,« je povedal Pascal. A to ni bila edina težava 'zakletega' mercedesa. Kupljen je bil septembra leta 1994 za 95 tisoč evrov. Januarja leta 1995, torej samo štiri mesece po nakupu, ga je ukradel zapornik na pogojnem izpustu in z njim divjal po Parizu ter se ob tem večkrat zaletel in prevrnil.

Končal na odpadu, a se kmalu vrnil ...

Tedanji lastnik avtomobila Eric Bousquet je od zavarovalnice dobil odškodnino za celotno vrednost avtomobila, torej samo malo manj od nabavne cene, z obrazložitvijo, da je ta avtomobil nemogoče popraviti in je zato bolj varno kupiti drugega. Čeprav je zavarovalnico prosil, naj mu vrne avtomobil, češ da ga bo dal popraviti, a so ga zavrnili in mu rekli, da bi bil avtomobil po popravilu prenevaren za vožnjo.

In na tej točki se zgodba začne zapletati: avtomobil so razglasili za nevoznega in ga odpeljali na odpad, tam pa ga je našel neki mehanik, ki ga je odkupil, odpeljal, popravil in prodal agenciji Etoile Limousines. Neils Siegel, ki je bil takrat zaposlen v agenciji, je dejal, da so za mercedesa plačali slabih 45 tisoč evrov, na vprašanje, ali niso preverili, ali je avtomobil primeren za vožnjo, pa ni imel komentarja. Najbrž je upal, da se ne bo zgodilo nič hujšega. A se je: 31. avgusta 1997 je v njem umrla princesa, ki jo je britanska in evropska javnost naravnost oboževala.

Preiskava smrti princese Diane ni bila nikoli osredotočena na avtomobil, v katerem sta umrla skupaj z njenim takratnim ljubimcem, a je ena izmed zavarovalnih hiš vendarle opravila testiranja, ki so razkrila, da avto ne bi smel na cesto, ker ni dosegal minimalnih varnostnih standardov. V dokumentarcu, ki ga bodo na malih zaslonih predvajali ob 20. obletnici smrti princese Diane, so sogovorniki dejali, da so bili zelo presenečeni, ko so videli, da francoski in britanski preiskovalci niso pokazali nikakršnega interesa za avtomobil, ki je končal v razbitinah v pariškem predoru. 

Kdo je kriv?

Na koncu so za smrt Diane in Dodija okrivili voznika Henryja Paula, ker naj bi zaradi neprilagojene hitrosti v predoru Pont de L'Alma izgubil oblast nad vozilom. Bil naj bi tudi pod vplivom alkohola, jemal naj bi antidepresive, zato naj ne bi bil sposoben ustrezno krmiliti vozila med begom pred nadležnimi paparaci, ki so bili prav tako okrivljeni za Dianino smrt. Poleg tega so kot enega izmed razlogov za princesino smrt navedli dejstvo, da niti ona niti njen ljubimec nista bila pripeta z varnostnim pasom. A s podatkom, da je bil avtomobil neustrezen in da je bil nekoč že na odpadu, se takrat ni ukvarjal nihče.

Zares nesrečni splet okoliščin je na koncu zahteval tri življenja, vse od takrat pa so aktualne tudi številne govorice o raznih teorijah zarote in načrtovanju smrti princese Diane. Po poročanju Daily Beasta naj bi celo kraljici ob neki priložnosti 'ušlo' z jezika, da je Diani nekdo pokvaril zavore. Dodijev oče Mohamed Fayed je dolgo trdil, da za smrtjo njegovega sina in princese stoji princ Phillip, ki naj bi tajni službi MI6 naročil njun umor. Za britanski dvor namreč ne bi bilo sprejemljivo, da bi se nekdanja predstavnica britanskega dvora ter mati prestolonaslednikov poročila z muslimanom, in z njim, bog ne daj, imela celo otroka.

Med preiskavo naj bi veliko prahu dvignilo tudi pismo, ki naj bi ga konec leta 1993 Diana poslala butlerju Paulu Burrellu. »Novembra sedim za mizo in si želim samo imeti nekoga, ki me bo objel in mi vlil poguma, da bom lahko ostala močna. To je najbolj nevarno obdobje mojega življenja, saj soprog načrtuje prometno nesrečo. Okvara na zavorah bi zagotovo povzročila hude poškodbe glave, njemu pa dala proste roke, da se poroči s Tiggy. Camilla je samo izgovor za njegove dejanske načrte. Ta človek nas vse samo izkorišča,« je zapisano v pismu.

Resnico je Diana verjetno odnesla v grob

Teorije zarote so se sicer pojavila potem, ko so nekatere zasebne preiskave začele nakazovati na številna neskladja med reševanjem Diane po prometni nesreči. Novinar Jon Conway je javno razkril transkript poziva zdravnika Jean-Marca Martina, zdravnika nujne medicinske pomoči, ki je prišel na kraj prometne nesreče. Iz njega je mogoče razbrati, da je zdravnik po prihodu na kraj nesreče ugotovil, da sta dve osebi hudo poškodovani, a da poškodb prsnega koša ni zaznati. A pozor, nekaj ur pozneje naj bi bile ravno poškodbe prsnega koša usodne za Diano, kar je zapisano tudi v poročilu o smrti. 

Prav tako je zanimivo, da so reševalci potrebovali kar 17 minut, da so prišli na kraj nesreče. Potem so potrebovali še eno uro, da so Diano potegnili iz avtomobilskih razbitin, kar samo po sebi sicer ni nenavadno, a med prevozom v bolnišnico naj bi se rešilec za nekaj minut ustavil ter potem nadaljeval pot, kar pa se številnim ljudem zdi izjemno sumljivo. Zdravnika so celo policisti vprašali, ali je res, da je namerno podaljševal princesino pot do bolnišnice. »Nenadoma ji je začel hitro padati krvni pritisk. Bali smo se, da se ji bo zaustavilo srce in se jo odločili oživljati. Pacienta s takimi poškodbami pa je zelo težko oživljati, ko se reševalno vozilo premika,« se je glasil njegov odgovor.

Conway je dejal, da se mu je zdelo neobičajno, da so za Paula rekli, da je imel petkrat več alkohola v krvi, kot je dovoljeno po francoski zakonodaji, a se je kljub temu ves večer vedel povsem normalno na vseh varnostnih kamerah. »Poglejte ga, kako pride skozi vrata, poglejte, kako si zavezuje vezalke na čevljih. Če bi imel res petkrat več alkohola v krvi, kot je dovoljeno, bi smrdel po alkoholu, se prevračal in opotekal, in prepričan sem, da Diana in Dodi ne bi sedla v njegov avtomobil, če bi bilo to res,« je Conway dejal za Daily Beast. Nesrečo je edini preživel Trevor Rees-Jones, ki pa se je ves čas branil, češ da se ne spomni ničesar, kar se je dogajalo tistega usodnega večera. Zveni znano, kajne?

Princesa Diana in princ Charles
(Foto: AP)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,5
glasov 6
Komentarjev: 17
 
big247 09.08.2017 09:56:00
Kaj zej koliko ljudi na cesti umre pa se pozabi vse v 1nem dnevu tule mi pa tole Diano obujate že od takrat ko se zavedam da sem na svetu.
 
provokatorr 08.08.2017 17:13:56
že na poročni fotografiji se vidi, da je imela diana odkrito simpatijo do islama, saj je imela zakrito glavo in obraz. nikoli pa ni hiše zapustila brez naglavnega pokrivala.
InvisibleMan 08.08.2017 14:50:22
In spet eden bolj pameten kot drugi.
 
Gronkei 08.08.2017 14:47:02
Ta zgodba se približuje debati o partizanih in domobrancih. Veliko pisanja, veliko dokazov in hipotez, pa vendar ničesar konkretno dorečenega.
MaršalPeter62 08.08.2017 14:33:06
Ma nehajte že pogrevati to staro župo in dajte mir ženski. Zadeva je že stara kot Jurski park.
 
opazovalec_ 08.08.2017 14:07:32
Ena generacija je že vmes odrasla pa še kar nabijate te angleške zgodbice!! Imaš občutek, kot da se vsak mesec ponovno nekam zaleti ena za moj okus ne preveč simpatična ženska, ki se je limala na bogate in vplivne moške vse od britancev do arabcev...!!
intimnanega 08.08.2017 10:55:20
dejte že mer no. a princesa se je s kripo vozila okol??? dejte dejte, nehite no. kaj pogrevate kar naprej eno in isto. Elizabeta jo je dala ubit in konc debate !
Mourinho1 08.08.2017 12:11:51
...ti že veš .....
 
KVADEJ 08.08.2017 09:42:52
JA valda so jo ubil. Kje bo britanska princesa šla za albanca???
 
opazovalec_ 08.08.2017 09:14:07
Kaj ta se vsak mesec zaleti? A ne gre za zgodbo iz tujine in ni že to davna zgodovina?
 
sc11 08.08.2017 09:05:11
pustite jo naj počiva v miru, non stop to premlevate, bv
Več komentarjev