Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Zemlja

Neverjetna dejstva o našem planetu

U.K.
21. december 2012, 09:34
22
Velikost pisave:

Planet Zemlja je skoraj gotovo eden najbolj nenavadnih v vesolju in ne le zato ker na njem prebivajo zvezde kot so Justin Bieber, Damjan Murko in Jessica Simpson.

Majhen modri planet na 'repu vesolja' je pravzaprav še precej bolj nenavaden in nekateri podatki so prav presenetljivi.

Neverjetna dejstva o našem planetu - 4
(Foto: Wikimedia)

Zemlja ni okrogla
Obstaja društvo, ki ne verjamem, da je Zemlja okrogla (verjamejo, da je ravna) in v bistvu imajo prav. Pač v tem, da Zemlja ni popolna krogla. Okoli ekvatorja je nekoliko izbočena. V bistvu ima Zemlja ljubezenske obročke.
Ime Zemlja?
Vsi planeti v našem osončju so poimenovani po grških ali rimskih božanstvih, razen planeta Zemlja. Ime prihaja iz Anglo-saksonske besede Erda, ki pomeni zemlja ali prst. Potrebno je še dodati, da je, ironično, 71 odstotkov Zemlje prekrite z vodo.

Dan ni dolg 24 ur
Zemlja se zavrti okoli osi v 23 urah, 56 minutah in 4 sekundah. Glede na pozicijo v orbiti pa lahko to variira tudi do 16 minut. To je tudi razlog za prestopno leto, poleg tega pa je dokaz, da je koledar pravzaprav iluzija.

Neverjetna dejstva o našem planetu - 3
(Foto: Wikimedia)

Dvojčica
Zemlja naj bi imela 'dvojčico', še en planet imenovan Theia, ki je bila približno v velikosti Marsa. Pred 4,5 milijardami let je Theia trčila v Zemljo in nastala je Luna.

90 procentov morja je neraziskanega
Več vemo o površju Lune kot o oceanih in trenutno poznamo okoli 212.906 primerkov morskega življenja, ocenjuje pa se, da jih obstaja vsaj okoli 25 milijonov.

Neverjetna dejstva o našem planetu - 2
(Foto: Wikimedia)

Najvišja točka ni Mount Everest
Če gledamo razdaljo od središča Zemlje do najvišje ležečega vrha, potem najvišja gora ni Mt. Everest. Mount Chimborazo v Ekvadorju ima 'le' 6.268 metrov nadmorske višine, a ker leži ob ekvatorju, ki je izbočen, je vrh od centra Zemlje bolj oddaljen kot vrh Mt. Everesta.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,3
glasov 11
Komentarjev: 22
 
gnu 23.12.2012 19:49:10
No, pa si poglejmo kakšni so navadni planeti. Navaden planet, ali kar planet, prepoznamo najprej predvsem po tem, da je idealna krogla. Sicer ni 70% prekrit z morjem, je pa vsebina tega morja natančno poznana in raziskana. Poimenovan je po grškem božanstvu. Okrog svoje osi se zavrti v natanko 24 urah, kar je seveda nujno glede na ime portala. Na njem ni prestopnih let in dolžina dneva je ves čas konstantna, ker kroži okrog svoje zvezde po idealni krožnici. V svoji zgodovini ni doživel kakih trkov z drugimi nebesnimi telesi, ker je v širokem pasu okrog njega Vogonska smetarska služba predhodno očistila in pripravila teren. Najvišja točka na površju je kakopak Mount Everest. In nenazadnje, na navadnem planetu ne prebiva Damjan Murko. Morda zato, ker je tako navaden.
 
gnu 23.12.2012 15:46:25
In kako je koledar iluzija=? ?? Koledar je starodaven izum, sledi pa iz opažanja da obstaja POLETJE, ko je bolj vroče in ZIMA, ko je hladno. To ni nikakršna iluzija ampak posledica tega (morda bi vi zapisali spet nenavadnega) dejstva, da je Zemljina os vrtenja nagnjena za 23 stopinj glede na ekliptiko.
Nespretnost zapisa pač izvira iz tega, da pravzaprav ne razumete, kar pišete. Če povzemate članek, se ga vsaj potrudite natančno prevesti! In v originalu gotovo ni bilo 'nenavadno' (unusual) ampak bi prej rekel fascinantno, presenetljivo, itd. Jejhata.
 
gnu 23.12.2012 15:39:12
Pa še to: čas, ki ga Zemlja potrebuje, da se zavrti okrog svoje osi, prav nič ne variira :)) To ste si gladko izmislili. Variira edino dolžina dneva, merjeno od najvišje pozicije Sonca do naslednje najvišje. Pa ne za 16 MINUT :))) (Hahah:))) . Teoretično največ do 30 SEKUND.
 
gnu 23.12.2012 15:30:20
Hja, ko že govorite o nenavadnosti, vas vprašam: kakšen pa je navaden planet? Planeti, ki jih v zadnjem desetletju odkrivajo v bližnjih in tudi malo bolj oddaljenih sistemih, so sila 'nenavadni' že po velikosti. Ampak to je posledica tega, da majhnih pač še ne vidimo. Od planetov, ki jih poznamo bolj natančno - torej v našem osončju - Zemlja po navedenih 'nenavadnostih' nič kaj ne odstopa. Edino v enem detajlu: na Zemlji je tekoča voda in posledično organska kemija in življenje. To je daleč najbolj nenavadna lastnost našega planeta. Pa to, da tu živi Damjan Murko. To pa je sploh nenavadno. Ostale stvari pa so bolj ali manj pri vseh planetih enako 'nenavadne'.
 
oljar 23.12.2012 13:20:31
Ja, je kot ena napol spuščana žoga.
itenion 22.12.2012 22:17:39
Dejansko ima v grobem Zemlja obliko sploščene krogle, ki jo imenujemo elipsoid. Oblika sploščene krogle, ker je dejansko v okolici ekvatorja (na morski gladini) razdalja do središča zemlje 22 km večja kot na polu (prav tako na morski lgadini), in sicer 6378km na ekvatorju in 6356km na polu.

V grobem pa zato, ker je tudi to le matematični približek, in morje ni povsod dejansko "ravno" oziroma se ne prilega točno matematičnemu modelu sploščene krogle. Zaradi različne porazdelitve mase v zemljinem plašču (npr. masovne koncentracije lažjih ali težjih snovi) je ima tudi morje dejansko hribe in doline. Tako npr. največja depresija na morju znaša malo več kot 100m "pod morsko gladino", kjer v tem primeru pod pojmom morska gladina smatramo matematični model sploščene krogle.

Višine dejanskih hribov in gora na kopnem niso pod vplivom teh gravitacijskih nepravilnosti, in se njihova nadmorska višina meri od že prej omenjenega matematičnega modela sploščene krogle.
DeBill 23.12.2012 22:36:34
A bi jim še razložil, kaj bi bilo, če bi zemlja spreminjala hitrost vrtenja (ne razlagj, da se zelo počasi ustavlja ker tega ne bodo razumeli).
Alteist 22.12.2012 21:07:19
Nimate pojma, Zemlja ima obliko valja. :P
ChampionsLeague17 22.12.2012 19:12:36
zemlja ni okrogla.. zemlja je ploščata ..
ChampionsLeague17 22.12.2012 19:12:12
to ni prava slika zemlje
Natalija Ritoša 21.12.2012 23:26:50
Jaz sem pa misla , da bo danes vseh skrbi konec ,hi ,hi ,hi pa nič..
bisar 22.12.2012 20:24:15
in si vsakemu dala....hahaha
DeBill 23.12.2012 22:38:26
hi hi pa nič
Več komentarjev