Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

kuščar

Nevarno, a zdravilno

Moškisvet.com
05. februar 2016, 07:47
4
Velikost pisave:

Pajki, škorpijoni, čebele, kuščarji in polži niso med najbolj priljubljenimi živalmi na tem planetu. Vendar pa nekateri v svojem strupu skrivajo tudi zdravilne snovi.

Veliko ljudi se boji bitij z osmimi nogami, kot so pajki in škorpijoni. Pa ne le zaradi števila nog, temveč zato, ker kar nekaj vrst teh osmeronogih bitij zna kar pošteno in boleče pičiti, tako kot to znajo tudi čebele. Na pogled pa niso vedno prijetni niti kuščarji in polži. Vendar pa nekateri v svojem strupu skrivajo tudi snovi, ki nam lahko pomagajo.

Erekcija po brazilsko

V brazilskih bolnišnicah osebje takoj ve, ali je človega ugriznil pajek klatež ali tavajoči pajek (Phoneutria nigriventer), še posebej če ugrizne moškega, saj je eden od stranskih učinkov strupenega pajkovega ugriza boleča erekcija, ki lahko traja tudi nekaj ur. Sicer pa so pajki Phoneutria nigriventer znani še po svoji agresivnosti in po tem, da se radi skrivajo v listju bananovca, zato ni čudno, da je njihovo drugo ime tudi banana pajek.

Strupeni pajek
Tudi pri pajkih velja, da je strup v majhnih stekleničkah. (Foto: Kanal A)

Vendar pa se v njihovem strupu lahko skriva zdravilo za moške, ki imajo težave z erekcijo. Raziskovalcem z univerze Johns Hopkins je uspelo izolirati snov v pajkovi smrtonosni slini, ki povzroča erekcijo. V nasprotju z viagro in podobnimi zdravili, ki vsebujejo tudi snov, ki erekcijo zavira, strup pajka deluje tako, da sprosti mišice. S tem pa lahko kri bolj prosto steče v penis. Če bo znanstvenikom zares uspelo ustvariti zdravilo iz strupa tega pajka, bi to lahko pomagalo enemu od treh moških z motnjami erekcije, ki jim trenutna zdravila ne morejo pomagati.

Oceanski polž zdravi odvisnike

Strup oceanskega polža (Conus magus) bi lahko pomagal zdraviti odvisnost, depresijo in Parkinsonovo bolezen. Raziskovalci z univerze v Utahu so ugotovili, da ta vrsta polža proizvaja strupeno snov, ki lahko zavira ali spodbuja sprejemnike, ki sproščajo kemikalije v možganih povezane s temi boleznimi.

S to snovjo bi lahko možganom sporočili, kdaj morajo sprostiti dopamin, ki se na primer sprošča tudi med kajenjem in ga primanjkuje ljudem z nevrološkimi težavami. Lahko pa bi z njo tudi blokirali sprejemnike, s čimer bi lahko ljudje lažje prenehali s kajenjem ali pitjem alkohola. Vendar pa je vodja raziskave J.Michael McIntosh povedal, da bi lahko trajalo 10 do 20 let, da bi na podlagi raziskave zares ustvarili primerno zdravilo.

S kuščarjevo slino nad kilograme?

Zdravilo, ki se ga običajno uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni in vsebuje slino strupenega kuščarja (Heloderma suspectum) bi lahko pomagalo tudi pri odpravljanju prekomerne telesne teže.

kuščar
Večina kuščarjev ni nevarnih. (Foto: Reuters)

Slina v zdravilu je sintetična in se uporablja za nadzorovanje krvnega sladkorja pri diabetikih, dr. Antonia Verso pa pravi, da bi lahko pomagala tudi ljudem, ki imajo težave s prekomerno telesno težo. Njen bolnik je ob jemanju tega zdravila namreč izgubil kar dobrih 18 kilogramov, ob jemanju drugih zdravil pa se je stalno redil. Versova trenutno sodeluje v študiji, ki bo dokončno ugotovila, ali to zdravilo zares pomaga ali je bil njen bolnik je osamljen primer.

Čebelji pik za nižji pritisk

Čebelji strup se že dolgo uporablja v zdravilne namene. Z njim zdravijo vnetje sluzne vrečice, vnetje kite ali njene ovojnice ter astmo. Pomagal pa naj bi tudi pri zdravljenju visokega krvnega pritiska in izgube sluha.

Dame pa lahko preseneti dejstvo, da vsebuje nekaj snovi, ki naj bi pomagale omiliti simptome pred in med menstruacijo. Čebele, pajki in kuščarji so živali, s katerimi se nekateri srečujejo skoraj vsak dan, drugi pa pogosto. Manj pogosto pa imamo priložnost v naravi srečati škorpijona. Nekateri morda sploh ne vedo, kakšna so ta pikajoča bitja.

Rumeni škorpijon
Škorpijoni so majhni, a nevarni. (Foto: Reuters)

Lahko škorpijon premaga raka?

Ta nočna bitja so zelo uporabna v zdravstvu. Raziskave so pokazale, da sintetična različica proteina, ki ga najdemo v škorpijonovem strupu, lahko pomaga zdraviti možganskega raka. Verjeli ali ne, strup tega pajkovca z osmimi nogami, kleščami in nevarnim repom, je zelo koristen pri zdravljenju tumorjev na možganih.

Morda v nas te živali res vzbujajo strah, grozo ali odpor, a naslednjič, ko kakšno od njih srečamo, raje dobro premislimo, preden ji kaj naredimo. Nikoli ne moremo biti povsem prepričani, ali morda ravno to bitje v svojem strupu ne skriva zdravila za kaj, kar nas tare.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 7
Komentarjev: 4
Frane Šajn 09.02.2016 12:44:16
Erekcija po brazilsko se človek vpraša in čemu so tam medicinske sestre haloooo!
 
BŠK 07.02.2016 10:25:45
Koga spet farbate?
 
cosmosjasnovidec 06.02.2016 01:59:43
Pajka (Phoneutria nigriventer) je uporabil tudi Zoki Jankovič,ko je v zameno za službo natepal tisto farmacevtko ali kaj že je kateri je zrihtal službo v lekarni.
tenkaivitez 06.02.2016 00:24:41
k
Več komentarjev