ZANIMIVO

Našli 3.200 let star sir s smrtonosno bakterijo

17.08.2018, 5:51
0
V eni od egipčanskih grobnic so našli najstarejši sir, ki bi lahko bil tudi zelo nevaren.

Sir so našli ob grobu egipčanskega ‘župana’ (upravnika mesta) Ptahmesa v starodavnem mestu Memphis. Gre za najstarejši sir na svetu, ki vsebuje bakterijo, ki povzroča bolezen brucelosis. Prav tovrstne bakterije naj bi botrovale k mitu o prekletstvih egipčanskih grobnic. Brucelosis je potencialno smrtonosna bolezen, ki je sicer najbolj nevarna za živali, a se z njo lahko okužijo tudi ljudje. Na srečo je bolezen vendarle ozdravljiva, a je zdravljenje dolgotrajno, naporno, bolezen pa se lahko vsake toliko časa ponovno pojavi. V skrajni obliki je lahko tudi smrtonosna. 
Sir so našli v eni od posod, ki so jo dali pokojniku in čeprav je sir skoraj okamenel, pa je bakterija v njem še zmeraj aktivna. V preteklosti so ljudje verjeli v prekletstvo egipčanskih grobnic in najverjetneje so bile prav bakterije krive za nastanek mita. Roparji grobov so namreč odpirali grobove v upanju, da bodo našli zlato in se tako okužili, potencialno smrt pa so nato pripisali nadnaravnim silam.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.